Hlavní obsah

Skvělá lyžařská střediska nabízí Francie

Novinky, Mgr. Martina Košlíková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik nej patří k nejvyhledávanějším francouzským zimním střediskům. Kvalitní sněhová pokrývka, široké a dlouhé sjezdové tratě, kvalitní služby a gurmánské speciality, to je země Galského kohouta. Každý si zde přijde na své! Rodiny s dětmi, ale také zkušení lyžaři. Stejně tak snowboardisté či milovníci freeridu. Naleznete zde jak klidná střediska, tak i taková místa, která žijí bujarým nočním životem.

Foto: archiv ACK ČR

Francie

Článek

I v sezóně 2015/2016 si francouzské zimní areály přichystaly hned několik novinek, a to zejména v podobě nových lanovek a snowparků. Na své si přijdou i děti, pro které byly vystaveny nové dětské vleky, volnočasové areály a dětské domy. Mimo sjezdové tratě nabízí střediska velkou škálu aktivit pro trávení volného času. V nabídce naleznete nejen obvyklé fitness a wellness aktivity, kluziště, značené trasy pro pěší túry nebo nordické lyžování, vycházky na sněžnicích, ale také neobvyklé zážitky se psím spřežením, nebo dokonce ski joerïng, kdy vás táhne na lyžích kůň. Mezi vyhledávané aktivity patří i zorbing a snowkiting.

Kdy přijet?

Foto: archiv ACK ČR

Francie nabízí hned několik měsíců zimní sezóny, jelikož stabilní sněhová pokrývka je zde od prosince do dubna. Samozřejmě že areály, které mají ledovec, mohou mít sezónu dokonce o něco delší. Francouzská zimní střediska patří v Evropě k těm nejslunečnějším, nezapomeňte si proto vzít s sebou opalovací krémy s vysokým faktorem.

Lyže nesundáte!

Na dlouhých a širokých sjezdových tratích nebudete ani chtít opustit lyže nebo snowboardy, velké množství lanovek a vleků vám pak zaručí krátké odbavení a nulové čekání. Výhodou středisek je také jejich vzájemná propojenost, která pak nabízí nekonečné možnosti lyžování. Navíc komfortní podmínky umocní ubytování přímo na sjezdových tratích nebo v jejich těsné blízkosti. Mnoho areálů je tak přímo dostupných od „dveří“ k lanovce. Oproti Rakousku a Itálii se tak vyhnete zdlouhavému popojíždění skibusů.

Foto: archiv ACK ČR

Oblíbeným typem ubytování jsou zejména apartmány, které ve většině případů zahrnují vše, co potřebujete, od vlastního sociálního zařízení až po vybavený kuchyňský kout s ledničkou. Většina středisek a ubytovacích kapacit již v dnešní době nabízí možnost vzít s sebou i vašeho čtyřnohého miláčka.

Kudy kam

Pokud chcete cestovat automobilem, počítejte, že přibližná vzdálenost cesty je 1200 km v závislosti na tom, odkud a kam cestujete. Většina cest vám proto zabere přibližně 14 hodin. Samozřejmě doba cesty je orientační, záleží na dopravě a jaké středisko si vyberete. Nejčastěji vás navigace budou směřovat přes Rozvadov, Nürnberg, Genévu a Grenoble. Na cestách počítejte s poplatky za dálnice.

Francouzská střediska můžete navštívit také pomocí cestovních kanceláří, které nabízejí zimní pobyty včetně dopravy autobusem. Cesta je pak o něco delší, trvá přibližně 20 až 21 hodin jízdy, proto se cestovní kanceláře snaží nabízet co nejpohodlnější varianty autobusů. Cestovní kanceláře také nabízejí varianty zájezdu bez dopravy, kdy vám zajistí kvalitní služby v místě pobytu, ale dopravní prostředek je pak čistě na vás.

Střediska

Ve Francii naleznete nepřeberné množství zimních středisek a každé má své nej. Záleží čistě na vás, co od oblasti očekáváte. Vybíráme vám některá z nich.

Foto: archiv ACK ČR

Za návštěvu určitě stojí největší lyžařská oblast světa, neboli Trois Vallées, které se skládá z osmi vzájemně propojených středisek (např. Méribel, Les Menuires, La Tania, Courchevel) s neuvěřitelnými 610 km upravovaných sjezdových tratí. Polovina ze sjezdovek je pak určena zejména nenáročným lyžařům či začátečníkům a malým dětem, druhá polovina tratí je pak vhodná pro zdatnější část milovníků zimních sportů. Více jak 85% oblasti se nachází ve více jak v 1 800 m n.m., což zajišťuje výborné sněhové podmínky pro lyžování. S ohledem na perfektní zasněžovací techniku je zde možné lyžovat až 8 měsíců v roce. Velké množství lanovek a vleků vás pak uchrání před zdlouhavými frontami.

Ve středu Hautes Alpes naleznete vyhledávanou lyžařskou oblast La Forêt Blanche, v níž se nacházejí oblíbená propojená střediska Vars a Risoul, která disponuje jednou z nejtěžších a nejnáročnějších černých tratí – sjezdovkou zvanou La Coni. Zajímavostí je i měřený úsek letmého kilometru. Sklon je až 80%. I zde si přijdou na své vyznavači freeridu. Ve středisku naleznete také jedno z největších středisek pro snowboardy. Pestrá je i nabídka aktivit. Mimo lyžování vám nabízí paragliding, bruslení, bazén apod. V rámci střediska naleznete také upravené běžecké tratě o délce 45 km.

Nejstarší lyžařskou oblastí ve Francii je Chamonix v samém jádru Alp. Středisko v blízkosti nejvyššího vrcholu v západní Evropě, Mont Blanc, je vyhlášeným místem pro milovníky zimních sportů.

Mezi oblíbená střediska patří například i univerzitní město  Les 2 Alpes, vzdálené necelých 1200 km od Prahy a přibližně 70 km od Grenoblu, známé nejen pro své lyžařské možnosti v okolí, ale i letní vyžití. Oblast láká zejména díky své poloze vyznavače pěší turistiky a horolezectví. Při zdejším pobytu navštivte lanovku ve tvaru bublin k pevnosti Bastille, odkud je nádherný výhled na Alpy. Středisko Les 2 Alpes zaujme nejen svým moderním zařízením a v prosinci 2015 nově otevřenou sjezdovkou, ale zejména lyžováním přímo na největším ledovci Mont de Lans. Délka tratí činí více jak 225 km v nadmořské výšce až 3 600 m n. m. Ideální destinace, kde můžete s ohledem na pestrost nabídky strávit i týdenní pobyty. Vyzkoušejte nabízené snowparky a v závislosti na ročním období také kaňony pro freeride lyžování. Stejně jako ostatní střediska, tak i zdejší nabízejí velice bohatý noční život. Pokud vlastníte skipas, využijte určitě služeb místního kluziště nebo i večerního lyžování, které bývá ve vybrané dny zdarma. Pokud byste nechtěli platit poplatek za data v zahraničí a nepotřebujete často připojení k internetu, v informačním centru je wi-fi zdarma.

Foto: archiv ACK ČR

Téměř v samém jádru Savojských Alp leží propojená střediska Tignes/Val d'Isere, která nabízejí více jak 300 km sjezdovek. Oblast je známá svým pořádáním evropské olympiády adrenalinových sportů, sezóna zde začíná již v první polovině října. S ohledem na ledovec splňuje středisko veškerý komfort. Nekonečnou zábavu nabízí středisko i po opuštění sjezdovek, kdy můžete zavítat do nejrůznějších barů a restaurací. Pro vyznavače aktivnějšího trávení volného času střediska nabízí zimní rally, jízdu se psím spřežením, jízdu na kole, paragliding nebo řadu halových sportů.

Levandulová Provence, neboli krajina Van Gogha, s více jak 300 slunečnými dny v roce nabízí také jedinečnou možnost lyžování, a to například ve střediscích Serre-Chevalier či Montgenèvrese, která uspokojí všechny skupiny lyžařů. Serre-Chavalier Vallée patří mezi jednu z nejrozlehlejších oblastí s více jak 250 km sjezdovek v nadmořské výšce od 1200 do 1800 m n. m., které vyhoví začátečníkům i zdatným lyžařům. Výhodou oblasti je i mísící se horské a středomořské podnebí nabízející velký sluneční svit. Oblast vyhledávají i běžkaři, pro které je zde připraveno přes 35 km upravených tratí. V areálu střediska se nachází také biatlonový stadión.

V Jižní Alpách naleznete i středisko Pra Loup s domácí atmosférou. Středisko s více jak 180 km sjezdových a 80 km běžeckých tratí se honosí ministerským označením Famille Plus Montagne. Tato značka předurčuje středisko jako nejvhodnější pro rodiny s dětmi i pro jeho osobní přístup.

Rio ve Francii

Foto: archiv ACK ČR

Pokud jste již na jihu, nevynechejte karneval v Nice, jednu z nejvýznamnějších akcí na Azurovém pobřeží, která se koná od 12. do 28. února 2016. V reji pestrobarevných masek, zajímavých kostýmů, ale i nádherné hudby si vychutnáte pravou chuť Francie. Shlédnete ohňostroj, speciální program obsahující vizuální animace či projížďku alegorických vozů po centru města.

Při svých cestách do Francie, ať už za poznávacími pobyty, povalováním se u moře v létě nebo za nabídkou nádherných zimních středisek nevynechejte rozhodně místní kuchyni. Apres ski zde má svou přidanou hodnotu. Francouzi, jako praví gurmáni, nabízejí ve své kuchyni jen to nejlepší. Pestrý výběr výborných sýrů, vůně kvalitního vína, ale i čokolády - to je Francie. Mezi vybrané savojské speciality patří například pokrm z brambor le farçon, těstoviny s masem les crozets či vepřové klobásky les pormoniers. Mezi vybrané delikatesy patří i savojské sýry, ochutnejte Reblochon, Chevrotin, Beaufort nebo Tomme de Savoie. Typickým alpským likérem je pak génépi nebo léčivý náboj la grolla.

Nezapomeňte

Francie je součástí schengenské zóny, jako občanům České republiky vám proto postačí platný cestovní pas nebo platný občanský průkaz. Pro zahraniční cesty je však dobré uzavřít si cestovní pojištění včetně odpovědnosti za způsobenou škodu. Cestujete-li za účelem zimních radovánek, běžné pojištění vám nemusí stačit. Sporty jako je lyžování či snowboarding patří mezi extrémní, dbejte tak na své bezpečí.

Tísňové linky

  • SAMU (záchranná služba): 15
  • Policie: 17
  • Hasiči: 18
  • Evropské tísňové volání z mobilního telefonu: 112

Reklama

Výběr článků

Načítám