Hlavní obsah

Jižní Francie – dovolená s vůní levandule nejen u moře

Novinky, Simona Fischerová, Martina Košlíková, Asociace cestovních kanceláří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objevte dovolenkový ráj v Evropě. Jih Francie je pravým místem pro rodinný pobyt u moře i pro aktivní dovolenou s partou přátel. Pobřeží Středozemního moře láká svými širokými plážemi i romantickými zátokami. Navíc malebný francouzský venkov můžete procestovat křížem krážem na kole nebo pěšky. Stovky kilometrů jdou ruku v ruce s všudypřítomnými stopami historie. Městečka lákají na bohatou kulturu, nespočet památek a v neposlední řadě i na vynikající kuchyni.

Foto: Martina Košlíková

Hora Sainte Victorie

Článek

Divoká krajina alpských vrcholků, levandulové lány, svahy táhnoucích se vinic a pobřeží se světově proslulými letovisky. I tak se dá zjednodušeně charakterizovat jih Francie, který tvoří také region Provence-Alpes-Côte d'Azur, neboli zkráceně také PACA. Oblast se nachází na jihovýchodě u Itálie a na západě sousedí s regionem Languedoc-Roussillon. Hlavním centrem regionu je druhé největší město Francie, a to Marseille.

Jak cestovat

Vzdálenost ke středomořskému pobřeží je přibližně 1400 kilometrů, a tak mnoho turistů volí cestu autem. Po dálničních trasách ale počítejte s placením mýtného. Při řízení je třeba dodržovat dopravní předpisy, pokuty za jejich porušení mohou být vysoké a policisté vyžadují jejich zaplacení na místě.

Na jih Francie můžete pohodlně cestovat i letadlem. Z Prahy je možné využít několikrát týdně přímých spojů do Marseille, Toulouse nebo Nice. Let trvá přibližně 2 hodiny 15 minut. Navíc od jara jsou zavedeny nové linky společností Volotea. Letecky se však můžete dopravit i do Paříže s řadou nízkonákladových společností, nově i Vuelingem, a na jih země se vydat francouzskými rychlovlaky TGV.

Pro vstup do země poslouží občanům EU platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Úředním jazykem je francouzština, ve větších turistických střediscích se domluvíte i anglicky. Před dovolenou si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění.

Foto: Martina Košlíková

Květinové trhy Aix-en-Provence

Příznivé klima

Turistická sezona na jihu Francie probíhá od května do konce září. Nejvyšší teploty panují během prázdninových měsíců červenec a srpen, ale mnoho turistů vyhledává tuto oblast právě díky příznivým podmínkám i v jarním či podzimním období. Květen, červen i září jsou totiž ideální dobou pro cyklistické a pěší výlety za památkami a přírodou po venkovské Provence. Ta proti pobřeží nemá typické středomořské klima. Podnebí je zde sušší s minimem srážek. Vlhčí pobřeží Středozemního moře může v létě ochlazovat severozápadní silný vítr mistrál. Ten vítají zejména příznivci windsurfingu a kitingu, pro něž jsou pak v přímořských letoviscích vynikající podmínky. Při větru doporučujeme chránit si své oči například slunečními brýlemi. Příznivé počasí přetrvává ale i v říjnu a koupání v moři není výjimkou.

Foto: Martina Košlíková

Marseille

Sluneční paprsky na Azurovém pobřeží

Azurové pobřeží (francouzsky Côte d´Azur) je jedna z nejoblíbenějších oblastí Středozemního moře, častěji je známá pod názvem Francouzská riviéra. Do proslulých letovisek Nice, Cannes a St. Tropez se sjíždějí turisté ze všech koutů světa. Najdete zde luxusní hotely na palmových promenádách, za které si ale rozhodně připlatíte. Nicméně cestovní kanceláře nabízejí ubytování i v ekonomicky výhodnějších rezidencích. Záleží pouze na vás, zda dáte přednost Cannes, které celoročně žije ze slávy zdejšího filmového festivalu, nebo se vydáte po stopách slavné filmové série o četníkovi, kterou se proslavilo středisko St. Tropez. V městečku ale nic moc dalšího turisticky zajímavého nehledejte.

K významným městům patří také Marseille, hlavní město regionu, odkud můžete vystoupat na Notre-Dame de la Garde s nádhernou vyhlídkou na město a při dobré viditelnosti i na ostrov If se stejnojmennou pevností, původně vězením. Pevnost proslavil román Hrabě Monte Christo a navštívit ji můžete pravidelnými výletními plavbami z města. Nedaleko od starého přístavu Vieux-Port, kde se pravidelně konají rybí trhy, se nachází katedrála de la Major. Spatřit zde můžete také Vítězný oblouk. Město je velmi odlišné od zbytku oblasti, potažmo od celé Francie. Říká se, že toto město si buď zamilujete, nebo naopak. Nic mezi tím prý není. Přístavní Marseille představuje multikulturní město, kde vedle žijí například i židé, ale také početné arabské komunity.

Foto: Martina Košlíková

Cannes

Mezi Marseille a nádherným zachovalým rybářským přístavem Cassis, který byste neměli na svých cestách vynechat, naleznete Národní park Calanque. Ten je tvořen velkým množstvím zátok, tzv. calanque, kde se můžete koupat a v některých pozorovat nejrůznější loďky. Dostupné jsou výletními plavbami z obou měst či pěší procházkou, a to nejlépe z Cassisu. Na známý Calanque d´en Vau však doporučujeme pevnou obuv, nejen v létě oblíbené žabky. V Cassisu se pak zastavte na vynikající kuchyni nebo v některé z pekáren, které vás už z dálky budou lákat svou linoucí se vůní sladkého i slaného pečiva.

Příznivci nádherných výhledů na moře jistě ocení přejezd z Cassisu do přístavu La Ciotat přes klikatou cestu zvanou Route des Crêtes. Při zhoršeném počasí či větším větru je však silnice uzavřena a je doporučeno tento zákaz vjezdu respektovat. La Ciotat si proti Cassisu již nezachoval své malebné kouzlo a představuje přístav pro větší lodě. Na jeho samotném výběžku se pak nachází Parc du Mugel s nádhernými květinami. I v této lokalitě můžete navštívit jednotlivé zátoky.

Další nádhernou krajinu, ale již na opačnou stranu, při pobřeží moře nabízí také oblast národního parku Camargue, kterou charakterizují laguny, solné pláně, černí býci a bílí koně. Volně se na území pohybují i hejna nádherně růžových plameňáků. Toulat se tu můžete několik hodin pěšky, či se vydat na projížďku loďkou nebo využít nabídky na poznání parku z koňského hřbetu. Doporučujeme však s sebou vhodný repelent, v mokřinách jsou neodbytní komáři. Oblast má několik středisek s informačními centry. Vyhledávaným je např. letovisko Saintes-Maries-de-la-Mer, které nabízí krásnou promenádu podél moře i nádherné pláže.

Foto: Martina Košlíková

Camargue

Na kole do Provence, nejen za Goghem

Pokud si budete chtít odpočinout od rušných přímořských letovisek, navštivte rozmanité vnitrozemí. Oblast, která bezesporu patří mezi nejžádanější z celé Francie. A není se čemu divit, protože malebnost tohoto kraje je nepřekonatelná. Odstíny zeleně se mísí s fialovou barvou levandulových polí či s lány žlutých slunečnic. Toto místo si právě pro svou barevnost zamilovali i nejslavnější malíři 19. a 20. století, a to například Vincent van Gogh, Paul Cézanne či Pablo Picasso. Provence navštěvují nejčastěji cyklisté, milovníci koní a pěší turistiky. Venkov nabízí nespočet možností k příjemným vyjížďkám do hor nebo do tradičních vesniček v nížinách.

Pokud se vydáte směrem na sever od oblasti Camargue, necelých 20 km od pobřeží se nachází historické město Arles, ležící na řece Rhône. Pokud ho navštívíte během trhů, okouzlí vás omamná vůně ovoce a zeleniny, ale také mořských plodů. Poté se můžete vydat prozkoumat římský amfiteátr, římské divadlo, zbytky akvaduktu nebo po stopách obrazů Vincenta van Gogha s jeho replikami slavných obrazů v místě, které znázorňují. Spatřit tak můžete například jeho slavnou kavárnu s noční oblohou. Žlutý dům však již neuvidíte, ten byl přestavěn a připomíná ho pouze cedulka s obrazem.

Jen nedaleko Arles se nachází vesnička Baux-de-Provence. Při příjezdu k ní uvidíte pouze vrcholky pozůstalého hradu na skalnatém výběžku. Posléze se vám na vrcholku odkryje nádherná malebná vesnička s velkým množstvím krámků a nádhernými výhledy do údolí.

Hned o kousek dál, na jižním okraji města Saint-Rémy-de-Provence, se nachází archeologické naleziště Glanum. Rémy jsou spojeny ale také s malířem Vincentem van Goghem, který zde pobýval v doposud funkčním ústavu, klášteru Saint-Paul-de-Mausole. Návštěvníci mohou v oddělené části spatřit repliky jeho obrazů a také dvě místnosti, které obýval. V této oblasti namaloval více než 100 svých obrazů.

Sur le pont d´Avignon, a tak dále. Snad nejznámější písnička, která vás zavede do Avignonu, původního papežského sídla. Uvnitř Papežského paláce ale moc expozic neuvidíte. Mezi nejznámější památku ale bezpochyby patří avignonský most, z něhož zbývají jen 4 zachovalé oblouky. Na torzu se můžete projít, ale pozor, vstup je zpoplatněn.

Foto: Martina Košlíková

Avignonský most

Pomalu se přesouváme do přírodního parku Luberon, ve kterém nalezneme plno zajímavostí. K Provence bezpochyby patří tzv. skalní vesnice. K nejznámějším z nich patří městečko Gordes s typicky malými provensálskými kamennými domky.

Nedaleko odsud můžete zavítat do doposud funkčního kláštera Sénanque, který je vyobrazen na velkém množství pohledů z Provence, a to s všudypřítomnou levandulí. Pokud ho budete chtít navštívit, mějte vhodné oblečení a v případě sezóny si svou prohlídku raději dopředu rezervujte. Na území zahrad i kláštera si vypněte zvuk mobilních telefonů a chovejte se tiše.

Posléze se můžete vydat do 9 kilometrů vzdáleného Roussillonu, pro který je typická okrová barva, jelikož se nachází na ložisku okru. Veškeré domy jsou tu tak zbarveny do nejrůznějších oranžových odstínů a vy se zde můžete toulat v úzkých uličkách, ve kterých naleznete krámky se suvenýry a keramikou, ale také si zde můžete zakoupit okr. Ústí zde vstup do tzv. Sentiers des Ocres, kde můžete pohlédnout na skalní útvary z okru a projít si naučnou stezku.

Mezi oblíbené lokality patří také jezero Sainte-Croix s ústím řeky Verdon. Právě kaňon Verdon, místy hluboký až 700 m a 21 km dlouhý, se soutěskami tvořenými řekou rozhodně stojí za návštěvu.

Foto: Martina Košlíková

Gordes

Cézannovo město vody

Pro mnohé je přirozeným centrem oblasti univerzitní město Aix-en-Provence. Neboli město vody, které obývá přibližně 140 tisíc obyvatel, z čehož 40 tisíc je většinou studentů. V Aix se nacházejí významné instituce i vyhledávané prestižní vysoké školy. Dříve bojovalo o čelní pozici s Marseiile, ale to nikoliv v počtu obyvatel. Proti Marseille se jedná o dražší, téměř až buržoazní město s nádherným historickým centrem. Tomu vévodí katedrála Saint-Sauveur a věž s orlojem hned vedle radnice, před kterou probíhají pravidelné květinové trhy.

Mezi nejznámější a nejnavštěvovanější třídu s velkým množstvím obchůdků, restaurací a stánků s výbornou zmrzlinou patří Cours Mirabeau, lemovaná vzrostlými platany. Na bulváru nalezneme, stejně tak jako v celém městě, velké množství nejrůznějších fontán a kašen s průzračnou vodou, dávající městu své další přízvisko.

Největší fontánou je Fontaine de la Rotonde, která pomyslně ukončuje Cours Mirabeau a tvoří kruhový objezd. Kolem něho stojí socha Paula Cézanna, zastávky autobusů, ale i jedno z největších informačních turistických center Francie.

Milovníci umění ocení jistě slavné muzeum Granet, kde najdete obrazy nejen od Paula Cézanna, který zde tvořil a má ve městě i svůj nádherný ateliér, ale také od jiných významných umělců. Na jeho mnohých obrazech lze spatřit milovanou horu Sainte Victoire, která se nachází nedaleko města. K výstupu doporučujeme pevnou obuv. Lokalita je vhodná i pro milovníky lezení. Ve městě se pravidelně konají nejen květinové trhy, ale také trhy s ovocem a zeleninou, starožitnostmi apod.

Foto: Martina Košlíková

Aix-en-Provence

Během dovolené si můžete užít i moře, pobřeží je vzdáleno z vnitrozemí jen kousek a jednotlivé pronajímané rezidence nabízejí i bazény. Samozřejmě jsou k dispozici hotely a penziony.

Francie patří mezi turisticky nejnavštěvovanější státy světa a veškeré služby jsou zde na skvělé úrovni. Dobře plánujte navazující přestupy či čas na svou cestu automobilem, na hranicích a na letištích v současné mohou být zvýšené kontroly. Strážníky potkáte i v hotelech a v hlavních turistických cílech. Ministerstvo zahraničních věcí nedoporučuje nechávat osobní věci bez dozoru a vyskytovat se v místech, kde se pohybuje mnoho turistů.

Důležitá telefonní čísla

• SAMU (záchranná služba): 15

• SAMU (záchranná služba): 15 • Policie: 17

• SAMU (záchranná služba): 15 • Policie: 17 • Hasiči: 18

• Evropské tísňové volání z mobilního telefonu: 112

Reklama

Výběr článků

Načítám