Hlavní obsah

Jak si užít dovolenou v Egyptě

Novinky, Ing. Stanislav Zíma, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Na co si dát při cestě do Egypta pozor? A co si tu naopak můžete užít? Následující řádky jsou stručnou odpovědí na množství otázek, spojených s cestou do této oblíbené destinace.

Foto: Shutterstock

Egypt

Článek

Pas, vízum, celní předpisy

Pro cestu do Egypta je vyžadován cestovní pas s platností nejméně 6 měsíců po návratu. Pozor na tzv. rychlopasy, které se vydávají pouze na 6 měsíců a s nimiž se do Egypta nedostanete. Dále je nutné mít vízum – zpravidla jej za vás vyřídí CK nebo si ho můžete vyřídit např. na egyptské ambasádě.

Do země je zakázáno dovážet potraviny, alkohol, pornografii, zbraně a drogy (můžete být odsouzeni až k trestu smrti). Z Egypta lze vyvézt zboží max. v celkové výši 175 Euro na osobu (nad tuto částku se platí clo). Jde např. o 200 ks cigaret, 1 litr destilátů či lihovin či 2 litry nešumivého vína. Přísně kontrolován a postihován je vývoz korálů, lastur a mušlí, uměleckých památek a nezpracovaného zlata.

Stravování a střevní potíže

Rozhodně není možné, aby našinec zkoušel bez následků jíst a pít to, co běžná místní populace. Mezi nejrizikovější faktory patří konzumace jídel mimo hotelové restaurace. Zejména pozor na syrovou zeleninu, ovocné džusy ředěné vodou z vodovodu, cizím člověkem oloupané nebo nakrájené ovoce a led v nápojích (včetně alkoholu). Samozřejmostí by měla být pečlivá hygiena rukou a pití výlučně balené pitné vody. Při prvních zažívacích potížích zapomeňte na české prášky a raději si dojděte do místní lékárny pro Antinal nebo Drotazide.

Foto: Shutterstock

Pitný režim

Dbejte na neustálý přísun vody. V Egyptě je velice suché a horké počasí a pocit žízně není v tomto případě dostatečným ukazatelem hrozící dehydratace. Noste proto láhev balené vody stále při sobě a pijte. Počáteční dehydratace se projevuje mimo jiné tím, že jedinec nemá po dlouhou dobu nutkání k močení či vymočí trošky tmavě žluté moči.

V Egyptě nepijte vodu z kohoutků. Jde často o odsolenou mořskou vodu, mající jiné minerální složení, na něž není středoevropan zvyklý. Rovněž pro hygienu ústní dutiny je lepší použít vodu balenou.

Místní značky balené vody (Baraka a Siwa) jsou stejně dobré i stejně drahé jako ty z dovozu. Ovšem pozor – pouliční obchodníci prodávají balenou vodu „z druhé ruky“, do lahví stáčí vodu z pochybných zdrojů a vydávají ji za originálně balenou. Vždy kontrolujte neporušenost uzávěru. Obezřetnost je na místě, i co se týče ovocných šťáv – mnozí prodavači je míchají s vodou. Mléko nemusí být pasterizované; kupujte jej raději v důvěryhodných obchodech. Horké nápoje jako čaj či káva by měly být v pořádku, neboť při jejich přípravě voda prošla varem, ale buďte opatrní na led.

Další zdravotní rizika

Neplavte v Nilu ani jiných egyptských vodních tocích (třebaže to místní dělají), abyste se nenakazili právem obávanou schistosomiázou (známou i jako bilharzióza), přenášenou parazitem. Rovněž byste neměli chodit naboso po čerstvě zalitém trávníku. Toto onemocnění má dlouhou inkubační dobu. Pokud nedodržíte ochranná opatření, je dobré vyhledat lékařskou pomoc u místních lékařů, kteří si s ním obvykle vědí rady. Pokud jedete do Egypta s cestovní kanceláří, zvláštní očkování není nutné.

Foto: Shutterstock

pláž Dahab, Egypt

Opalování

Ošetření pokožky opalovacími krémy s vysokým ochranným faktorem, i používání slunečních brýlí a pokrývek hlavy by se pro vás mělo být samozřejmostí.

Přísný zákaz opalování bez plavek platí ve všech muslimských zemích včetně Egypta. Avšak v okolí hotelových bazénů platí jiná pravidla. Opalování bez horního dílu plavek je zde povolené, dokonce velmi časté. K hotelovému baru by ženy měly chodit alespoň zahalené šátkem či v krátkých šatech.

Společenská etiketa

Egypt je islámskou republikou. Egypťané a celkově všechny muslimské státy, jsou velice choulostiví na některé projevy, které urážejí jejich náboženské cítění.

Mimo hotelové resorty je doporučováno oblékat se pokud možno do dlouhých kalhot, nenosit hluboké výstřihy či šaty bez ramínek, protože čím méně toho má člověk na sobě, tím více je nápadný a zároveň i dotěrně obtěžován. Podmínkou pro vstup do místních kostelů a mešit jsou dlouhé rukávy. Vyvarujte se i vodění ženy za ruku a hlavně polibkům na veřejnosti. Za nevhodné je též považováno pití alkoholu na veřejnosti.

Foto: Shutterstock

Fotografování

Je zakázáno fotografovat v blízkosti vojenských objektů a platí to i pro známý Suezský průplav. Nepořizujte si snímky letadel, nepoužívejte v blízkosti letiště dalekohledy. Nelze též fotit uvnitř staroegyptských hrobek. Bez svolení raději nefotografujte cizí osoby a chcete-li se nechat vyfotografovat, nesvěřujte fotoaparát cizím osobám, jež potkáte na ulici, neboť byste o něj mohli velice snadno přijít.

Smlouvání, bakšiš a nakupování

Podobně jako u nás v Evropě je v Egyptě zvykem dávat spropitné v restauracích (obvykle kolem 10 %) a za odnesení zavazadel do hotelu (většinou částku kolem 1 egyptské libry). Je rovněž obvyklé nechávat personálu peníze za úklid hotelového pokoje, neboť je to pro tyto lidi často jediný zdroj jejich příjmu.

Smlouvání k Egyptu neodmyslitelně patří. Smlouvá se zde skoro u všeho. Nejdůležitější rada proto zní: Smlouvat, smlouvat a ještě jednou smlouvat.

Co nevynechat a proč tam jet?

Památky

Egypt je kolébka nejstarší civilizace světa, země faraonů, pyramid a sfing, několika tisíci lety historie poznamenané Káhiry, mohutných sloupů, obelisků, zdí a soch chrámových měst Karnaku, Luxoru, Edfu a Kom Omba, bájné „říše mrtvých” v Údolí králů a královen, zádušních chrámů, životadárné řeky Nilu a nejkrásnějšího města na jeho břehu, Asuánu, i neopakovatelné atmosféry bazarů.

Návštěva těch nejznámějších památek např. v Káhiře, jakými je národní muzeum, citadela a mešita Al Azhar s přilehlým parkem by měla být bezproblémová. Ale už k pyramidám je vhodnější vzít si průvodce, nebo ještě lépe, absolvovat vše v rámci fakultativního výletu CK.

Foto: Shutterstock

Luxor, Egypt

Šnorchlování

Ze všech vodních aktivit provozovaných v Egyptě je mezi turisty u pobřeží Rudého moře zdaleka nejpopulárnější šnorchlování. Korálové útesy jsou úžasné, moře je plné barevných ryb a podvodní fauny a celé pobřeží je poseto lokalitami vhodnými pro snadné šnorchlování. Ať vám je pět, nebo padesát, budete nadšeni.

Foto: Shutterstock

Egypt

Potápění

Rudé moře patří mezi nejproslulejší a nejnavštěvovanější potápěčská místa na světě. Přispívá k tomu jedno z nejčistších, nejslanějších a nejteplejších moří na světě, ve kterém naleznete nádherné korálové útesy s pestrobarevným spektrem nevídaného množství různorodých podmořských rostlin a živočichů.

Rájem potápěčů jsou především oblasti Sharm el Sheikh a Safaga. Potápěčská centra v Egyptě jsou umístěna v Dahabu, Hurghadě, Noweibě, Safaze, El Ghouně a Tabě. A potápění zde může vyzkoušet každý.

Foto: Shutterstock

potápění, Egypt

Surf

Díky příznivému větru je surfaři vyhledávaná Hurghada, k nejkrásnějším místům patří Magawish-Club. Úžasné podmínky poskytne dovolená v Egyptě také příznivcům kitesurfingu a windsurfingu. Tou nejkrásnější oblastí na pobřeží Rudého moře je Safaga.

Golf

Jen pár desítek kilometrů od monumentálních památek se na pobřeží Rudého moře nacházejí velmi kvalitní golfová hřiště renomovaných architektů

Delfinária, aquaparky a další zábava

Představení tuleňů, lachtanů či mrožů, delfíní show, nebo dokonce plavání s delfíny. Aqvaparky plné tobogánů, vířivek, vodopády, které můžete sjíždět, umělé vlnobití, surf. Nebo zábavní parky s autodromy, horskými drahami, s magickou galaxií či multikina.

Proč tedy jet na dovolenou zrovna do Egypta?

  • celoroční možnost rekreace, v zimě teploty přes 20° C
  • průzračné moře s korály a rozmanitou faunou a flórou
  • ráj potápěčů a příznivců šnorchlování
  • tisíciletá historie s rozmanitým dědictvím faraonů
  • pyramidy v Gíze, chrám v Luxoru a Karnaku
  • moderní hotelové komplexy a krásná letoviska
  • místní obyvatelé jsou příjemní a pohostinní
  • nejdéle existující říše v dějinách lidstva
  • velké množství zábavy a aktivit pro všechny věkové kategorie

Reklama

Výběr článků

Načítám