Hlavní obsah

Bali: Dovolená bez stresu a s úsměvem

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento kdysi tajemný ostrov se v posledních letech proměnil v symbol luxusní dovolené. Dopomáhají k tomu nekonečné písčité pláže, rozmanitá příroda, vznešené chrámy a velmi přátelská a pohodová povaha místních obyvatel. Bali je symbiózou náboženství, mystiky, přírody a běžného života. A na co se připravit a kam se vydat?

Foto: Shutterstock

Zerasovitá rýžová pole.

Článek

Bali je nejzápadnější ostrov Malých Sund ležící v Indonésii. I přes svou menší rozlohu (5633 km2) si vydobyl první příčku na žebříčku turisticky nejnavštěvovanějších ostrovů v oblasti. K odpočinku máte na výběr z pláží táhnoucích se po 400 kilometrů dlouhém pobřeží Indického oceánu. Během dovolené si můžete užívat v turisticky rušných resortech nebo objevovat divokou přírodu pralesů a hor sopečného původu. A také tradiční starobylou kulturu. Říká se, že na tomto hinduistickém ostrově naleznete více chrámů než obytných domů.

Foto: Shutterstock

Nusa Dua, Bali

Zabalit a jedeme na Bali

Nejpohodlněji se z Prahy na Bali dopravíte letecky s mezipřistáním v Amsterdamu, odkud je zřízen přímý let na letiště Ngurah Rai v hlavním městě Denpasar. Doba tohoto přímého letu je přibližně 12 hodin. Pokud cestujete pouze za účelem turistiky a nepřekročíte hranici pobytu 30 dní, není třeba sjednávat vstupní vízum. Chcete-li si Bali užívat déle, vízum vás pak vyjde na 35 USD.

Na cestu je třeba mít cestovní pas s platností ještě 6 měsíců po ukončení pobytu a po příletu uhradit ještě pobytové vízum ve výši 35 USD. Dovézt lze bezcelně 200 ks cigaret, 50 ks doutníků a 1 l alkoholických nápojů. Počítejte s 6hodinovým posunem v létě a se 7hodinovým v zimě oproti našemu času. Na Bali není potřeba žádné očkování.

Foto: Shutterstock

Bali

Na ostrově budete platit indonéskou rupií, jejíž kurz je 1,80 CZK za 1000 IDR. Síť bank a směnáren v turistických centrech je poměrně velice hustá. Většina hotelů vám peníze vymění, ale počítejte s horším kurzem. V asijských zemích je zvykem dávat spropitné místním průvodcům, řidičům (doporučená výše spropitného se pohybuje okolo 25–30 USD) a nosičům zavazadel v hotelích (cca 1 USD).

Foto: Shutterstock

Doprava na Bali

Na Bali se jezdí vlevo a pravidla provozu nejsou příliš dodržována. Veřejná doprava má řídkou síť, výjimkou jsou shuttle busy jezdící mezi hotely a nákupními komplexy. Budete-li si chtít pronajmout automobil nebo motocykl, musíte v půjčovně předložit mezinárodní řidičský průkaz. Vzhledem k obtížnější orientaci a stylu jízdy místních však doporučujeme využívat taxíky nebo si pronajmout auto s řidičem, který vám zároveň bude i dobrým průvodcem. Tento způsob poznání ostrova vás vyjde levněji než pronájem auta. Cenu je možné sjednat nebo požádat řidiče o jízdu na taxametr. Kratší vzdálenost (třeba na vedlejší pláž) by měla stát kolem 50 000 IDR, pronájem auta na celý den (v závislosti od území, které chcete projít) kolem 500 000–700 000 IDR.

Foto: Shutterstock

Chrám Tanah Lot

Na Bali je příjemně celý rok

Na ostrově panuje vlhké tropické počasí s vyššími teplotami, které láká k návštěvě po celý rok. Na pobřeží si užijete průměrných teplot okolo 30 stupňů, v horách je příjemných 23 stupňů. Abyste se vyhnuli většímu počtu srážek, je vhodné do Indonésie cestovat od března do května a od září do prosince. Moře dosahuje teploty mezi 26 a 28 stupni. Bali je vyhledávané zejména pro krásné pláže, které nabízejí mnoho vyžití.

Foto: Shutterstock

Kromě odpočinku si v některých oblastech bohatě užijete surfování. Ostrov se řadí mezi přední surfařské oblasti světa, zejména letovisko Kuta s 8 kilometrů dlouhou pláží. Díky korálovým útesům jsou zde i perfektní podmínky pro potápění a šnorchlování. Milovníci těchto sportů vyrážejí nejčastěji na pobřeží městečka Amed, ostrůvek Menjangan nebo na přilehlé Gili ostrovy. Mezi nejvyhlášenější turistickou oblast, kterou zdobí luxusní hotely a golfové hřiště, se řadí Nusa Dua. Toužíte-li po klidu, vyzkoušejte méně rušný Sanur nebo Jimbaran.

Chrámy, kam se podíváte

Během dovolené na Bali se určitě vyplatí opustit alespoň na chvíli komfort hotelového zázemí a vydat se za pozoruhodnostmi ostrova. A je jich opravdu mnoho. Můžete poznávat panenskou přírodu, botanické zahrady a pralesy. Typická jsou terasovitá zelená rýžová pole založená na úrodné sopečné půdě. Rýžové terasy Jatiluwih jsou dokonce součástí světového dědictví UNESCO.

Foto: Shutterstock

Pura Ulun Danu, chrám u jezera Beratan

Ostrov je také protkán místní kulturou a historií, což se odráží ve velkém množství chrámů. Balijský hinduismus je jinak v silně islámské Indonésii opravdu raritou. Společně s domorodci žijí dle jejich slov na ostrově i bohové a démoni. Těm jsou chrámy věnovány, protože Balijci věří, že jejich život nejvíce ovlivňují právě tyto bytosti, a proto je i několikrát denně uctívají vyzdobenými obětinami.

Foto: Shutterstock

Pura Ulun Danu Bratan, hinduistický chrám

Místní kulturu a architekturu dobře poznáte během návštěvy městečka Ubud, kde najdete posvátný opičí park, lotosovou zahradu v chrámu Pura Sarawati či královské hrobky v údolí Gunung Kawi. Přírodní skvosty vás čekají v srdci Bali – u jezera Batur, kde ses nachází i dvojitý kráter Gunung Batur. Všeobecně známou atrakcí jsou jízdy na slonech, například v Taro Elephant Park.

Důležitá telefonní čísla:

Důležitá telefonní čísla: •Policie 110

Důležitá telefonní čísla: •Policie 110 •Hasiči 113

Důležitá telefonní čísla: •Policie 110 •Hasiči 113 •Lékařská záchranná služba 118, 119

•Předvolba pro volání do Indonésie je + 62

Reklama

Výběr článků

Načítám