Hlavní obsah

Populární univerzitní město v Británii chce zavést pobytovou daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cambridge je společně s Oxfordem nejznámějším univerzitním městem Velké Británie. Hosté tamních hotelů by podle předloženého návrhu mohli do budoucna platit takzvanou pobytovou daň, která by činila dvě libry (necelých 60 korun) za noc. Vybrané prostředky by se využívaly na údržbu města a infrastruktury.

Foto: Profimedia.cz

Univerzita v Cambridge byla založena v roce 1209.

Článek

Pobytová daň by se podle BBC platila pouze v zařízeních, která disponují deseti a více pokoji. Poplatek je běžný napříč celou Evropou, vybírá se například na Baleárách, v Barceloně, ve Francii, ale i v České republice.

Úřady v Cambridge se nechaly inspirovat daní v Manchesteru, která v jednom z největších britských měst dobře zafungovala.

V univerzitním městě by mohla být pobytová daň zavedena už v příštím roce, pokud tedy dojde k jejímu schválení. Předpokládá se, že by do kasy mohla přinést ročně 1,5 až 2,6 milionu liber, tedy v přepočtu 44 až 76 milionů korun. Díky penězům by se mohlo investovat do posílení infrastruktury v méně frekventovaných oblastech města.

Pozitivní ohlas

Výjimku z vybírání daně by měly nemovitosti na platformě Airbnb, ale také podniky, pro něž je poskytování ubytování sekundární činností, tedy například hospůdky s několika pokoji.

Podle radní Jemmy Littleové, která zodpovídá za ekonomický rozvoj, se krok setkává s pozitivními ohlasy i mezi samotnými provozovateli ubytování.

Nejkratší vlaková linka v Evropě? Měří jen něco málo přes kilometr

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám