Hlavní obsah

Populární norské vodopády nově zdobí rozeklaná vyhlídková lávka

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norské vodopády Vøringsfossen sice nepatří k těm nejvyšším v zemi, přesto nabízejí strhující podívanou. Od pátku si je mohou návštěvníci prohlédnout z nové perspektivy, protože přímo nad údolím vyrostl neotřelý rozeklaný most, který spojuje skály nad propastí.

Foto: Profimedia.cz

Vodopád je 83. nejvyšší v Norsku.

Článek

Doposud si 182 metrů vysoký vodopád mohli turisté prohlédnout pouze z vyhlídkových plošin podél útesů. Díky schodišťovému mostu, který rokli překlenuje a v pátek se oficiálně otevírá, se jim tak dostane nového místa, z něhož budou moci 83. nejvyšší vodopád v Norsku pozorovat.

Most dlouhý 47 metrů se ale možná sám stane turistickou atrakcí, která nebude vodopádům pouze sekundovat. Může za to jeho neotřelý rozeklaný vzhled, o nějž se postaral architekt Carl-Viggo Holmebakk, jenž rád zkoumá propojení mezi architekturou, technologií a přírodou.

„Tvar mostu ovlivnilo několik skutečností. Konstrukce musela být bezpečná a pevná, musela být dobře propojena se starou historickou cestou i krajinou a samozřejmě musela nabídnout jedinečné výhledy,“ uvedl architekt.

Podle turistické organizace Visit Norway most dobře doplňuje ikonickou lokaci, jakou vodopád Vøringsfossen nepochybně je. V příštím roce by navíc měly v okolí přibýt další cesty a vyhlídkové body.

Nejvyšším norským a zároveň evropským vodopádem je Vinnufallet, který dosahuje 860 metrů. Je rovněž šestý nejvyšší na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám