Hlavní obsah

Popíjení před letem stálo kopilota a posádku svobodu. V Norsku se s nimi nepárali

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norský soud poslal v pondělí na půl roku do vězení lotyšského kopilota aerolinek airBaltic, kterému byla v krvi naměřena vysoká hladina alkoholu v době pracovního výkonu. Ze stejného důvodu mají za mřížemi skončit i další dva členové posádky. Pilot se obvinění brání, ale může ho stihnout podobný osud.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti airBaltic

Článek

Lotyšské aerolinky airBaltic řeší v posledních dnech nepříjemnou kauzu, která může pořádně zamávat s jejich reputací. Jejich osmatřicetiletý kopilot se přiznal k tomu, že s kolegy nedlouho před srpnovým letem z norského Osla na Krétu vypil dvě láhve whisky a poté si dal ještě pivo. Informovala o tom britská BBC.

Několik členů palubní posádky začalo popíjet v pátek 7. srpna okolo 15. hod. s tím, že do 20 hod. přestanou. Pak se to však podle slov kopilota vymklo kontrole. Alkohol tedy konzumoval ještě v sobotu těsně před druhou hodinou ráno. To byly už jen čtyři hodiny před letem se zhruba 100 pasažéry na palubě.

Policie kopilotovi naměřila 1,35 promile alkoholu v krvi, legální hranice je přitom 0,2 promile. Zatímco kopilot vinu přiznal, a dosáhl tak snížení trestu z osmi měsíců vězení na šest, pilot, jemuž bylo naměřeno 0,54 promile alkoholu v krvi, obvinění popírá. Na 45 a 60 dní za mříže mají jít kvůli alkoholu ještě dvě letušky. Vyšetřovat celý případ začala policie na základě anonymního udání.

Aerolinky po tomto incidentu obratem zavedly speciální bezpečnostní opatření — každodenní namátkové dechové zkoušky a dále také povinné dechové testy pro personál, na jehož výkonu závisí bezpečnost cestujících. Ta je podle prohlášení pro aerolinky prioritou.

Společnost dále uvedla, že souzení zaměstnanci byli dočasně zbaveni svých funkcí a aerolinky pracují na jejich propuštění.

Reklama

Výběr článků

Načítám