Hlavní obsah

Pohled na lámání ledovce je zážitek na celý život

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté se vydávají do polárních vod zejména kvůli dvěma lákadlům – velrybám a tučňákům. Ale když se před jejich očima začne za hromového rachotu lámat ledovec a rodí se z něho kry, fotoaparáty cvakají neméně zuřivě. Spektakulární podívaná, odborně nazývaná s až nepatřičnou jemností "telení" ledovce, je ovšem pro vědce neblahým signálem postupujícího oteplování.

Foto: Petro Skvarca , Reuters

Ledovcová kra (vpravo), která se letos v březnu oddělila od ledovcového šelfu Larsen B ve Weddellově moři v Antarktidě u mysu Zklamání.

Článek

Předpovědět, kdy se od ledovcového jazyka odlomí kraj, se vědcům ještě nedávno nedařilo. Rychlost telení má významný vliv na stoupání hladiny oceánů.

Dosud se tento jev dal jen těžko předpovědět, matematické modely nebyly příliš přesné. Glaciologové z Pensylvánské univerzity publikovali v listopadovém čísle časopisu Science výsledky svých pozorování, které tyto předpovědi mohou přiblížit realitě.

Čelo ledovce, vytlačené z pevniny na moře, se pod vahou ledu zploští, ale díky nižší měrné hmotnosti ledu se vznáší na hladině. Může to být i několik set kilometrů jako v případě Rossova šelfového ledu v Antarktidě (800 km), častější jsou však jazyky v řádu několika kilometrů.

Telení ovlivňuje rychlost postupu ledovce z pevniny

„Otázka, kdy se něco zlomí, je opravdu složitá, do hry vstupuje mnoho faktorů,“ vysvětluje Richard Almey ve Science. „Každý máme tu zkušenost – když nám upadne sklenice, někdy se rozbije, ale jindy jen odskočí a zůstane celá.“

Tým shromáždil pozorování a záznamy o dvou desítkách telících se ledovců v Antarktidě a v Grónsku. Podařilo se mu nafilmovat i rozpad jednoho grónského ledovcového jazyka: celý proces trval 15 minut.

Zobecnění je zatím skromné: rychlost telení ovlivňuje především rychlost postupu ledovce z pevniny na moře, přičemž užší jazyky se kupodivu rozlamují pomaleji než ty široké. Přesto jde o důležité poznání.

Loňská zpráva Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) na základě tehdejších znalostí uvedla, že do konce století se v důsledku tání antarktických a grónských ledovců zvedne hladina světových oceánů o 18 až 59 centimetrů. Rozpuštění veškerého tohoto ledu by vedlo ke vzestupu hladiny o 60 metrů.

Teď, s využitím poznatků pensylvánských vědců, bude možné tato čísla upřesnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám