Hlavní obsah

Pohádkové okruhy v Jeskyních Na Špičáku nově po celý rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku letos nově zařazují oblíbený pohádkový okruh, který už několik let pořádají na začátku června, do standardní nabídky. Novinky o tom informoval mluvčí Správy jeskyní České republiky Pavel Gejdoš.

Foto: Správa jeskyní ČR

Pohádkovým okruhem provázejí v jeskyních dětští skřítci

Článek

O speciálně laděné prohlídky pro mateřinky organizované u příležitosti Mezinárodního dne dětí, kdy průvodci vystřídají běžný výklad za pohádku a snaží se tak nejmenší návštěvníky hravou formou seznámit se základními pojmy spojenými s jeskynním systémem, byl podle něj mezi učiteli velký zájem. Už loni se proto jejich počet zdvojnásobil.

Stejně tomu bude i letos. Za pohádkou se mohou předškoláci s ohledem na to, že první červnový den připadá na sobotu, vypravit 30. a 31. května. „Protože ale očekáváme, že se na všechny zájemce nedostane, rozhodli jsme se pohádkový okruh nově zařadit do standardní nabídky naší jeskyně,“ vysvětlila vedoucí Jeskyně Na Špičáku Andrea Švubová.

Foto: Správa jeskyní ČR

Netopýři v Jeskyních Na Špičáku

Pohádková prohlídka je vhodná nejen pro mateřské školy, ale i žáky prvních až třetích tříd základních škol. Děti se během výpravy dozvědí, v čem je tato jeskyně jedinečná, kdo v ní zanechal historické malby nebo detaily o krápníkové výzdobě či zajímavosti o netopýrech. Celou dobu je přitom na trase budou provázet skřítci, kteří labyrint střeží.

„Malé návštěvníky se snažíme maximálně motivovat k tomu, aby udržely pozornost až do konce prohlídky. Pomáhá nám v tom i poklad, který mohou děti v posledním dómu objevit. Jeho obsah ladíme individuálně s učiteli,“ popisuje Švubová.

Okruh není dlouhý

Na prohlídky Jeskyně Na Špičáku v rámci Mezinárodního dne dětí i pro školy v jiném termínu je nutná rezervace.

Foto: Správa jeskyní ČR

Pohádkové okruhy v jeskyních jsou velmi oblíbené

Návštěvní okruh Jeskyně Na Špičáku není příliš dlouhý, měří 220 metrů. Trasa je bezpečná, přístupná i pro vozíčkáře. Prohlídka trvá 30 až 40 minut. Jeskyně leží mezi Písečnou a Supíkovicemi, asi 10 kilometrů od Jeseníku. Během ledna, února a března nabízí pro veřejnost pevně dané časy vstupů – každý čtvrtek v 10, 12 a 14 hodin.

Prohlídky jsou ale během zimy možné i v jiných všedních dnech, pouze však po předchozí telefonické dohodě. Letošní hlavní sezona, během které je otevřeno denně kromě pondělí, začne 28. března a potrvá až do konce října. „Parkovat lze přímo před provozní budovou, pár metrů od vchodu do jeskyně,“ dodala Švubová.

Za kromaňonci do Mladečských jeskyní. Tamní pravěká krasavice možná padla za oběť kanibalům

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Jeskyně Na Špičáku

Reklama

Související témata:
Jeskyně Na Špičáku

Výběr článků

Načítám