Hlavní obsah

Počet turistů se nevyrovnal období před covidem, chybějí hosté ze zahraničí

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se ve druhém čtvrtletí letošního roku ubytovalo pět milionů turistů. Období před covidem se počet hostů nevyrovnal, ve druhém kvartále roku 2019 přijelo do hromadných ubytovacích zařízení v ČR téměř 5,8 milionu hostů. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku ale letošní údaj představuje nárůst o 229 procent.

Foto: Profimedia.cz

Turistů je v Česku už opět hodně, na předpandemická čísla se však jejich počet zatím nevrátil.

Článek

Podle expertů zůstali pro cestovní ruch i ve druhém čtvrtletí letošního roku významnou oporou Češi. Z cizinců převažovali Němci, ubylo především návštěvníků z Číny, Tchaj-wanu a Ruska. V hromadných zařízeních se letos od začátku dubna do konce června ubytovalo 5 028 288 lidí. Převažovali mezi nimi Češi, kterých bylo 3,1 milionu.

Domácí klientela převažovala ve všech regionech s výjimkou Prahy, kde skoro tři čtvrtiny ubytovaných byli cizinci. Mezi zahraničními návštěvníky v Česku tradičně převažovali Němci, kteří tvořili více než čtvrtinu zahraniční klientely ve sledovaných zařízeních.

Úbytek Číňanů a Rusů

Druhou nejpočetnější skupinou byli Slováci a na třetím místě se umístili hosté z Polska. Ve srovnání se stejným obdobím předpandemického roku 2019 přibylo Islanďanů, Slováků, Kypřanů a Rumunů. Na předkrizovou úroveň se téměř vrátily počty cestovatelů z Rakouska nebo Izraele.

Naopak v případě čínských, tchajwanských či ruských návštěvníků propady přesahují 90 procent. Pokles návštěvnosti Rusů souvisí s nynější válkou na Ukrajině. Asiaté nejezdí kvůli přetrvávajícím covidovým restrikcím v jejich domovských zemích. Z oživení cestovního ruchu v Česku těží především hotely, ve kterých se ubytovalo sedm z deseti turistů.

Příjezdy do penzionů představovaly 14 procent celkového objemu návštěvnosti. Významnou oporou pro cestovní ruch zůstali podle expertů Češi a jejich zájem o cestování po domovině pokračuje i v létě. Ve druhém čtvrtletí tvořili zhruba 62 procent všech hostů v hromadných ubytovacích zařízeních. Ve stejném období roku 2019 jich bylo asi 49 procent.

Zahraniční turisté více utrácejí

Kvůli rostoucí inflaci a drahým energiím odborníci čekají pokles poptávky i úbytek podnikatelů v ubytovacích službách. Turismus za dobou před epidemií covidu zaostává hlavně v počtu přenocování.

Přes velký zájem domácích cestovatelů jsou podle ředitele agentury CzechTourism Jana Hergeta pro tuzemskou ekonomiku klíčoví zahraniční turisté, kteří zpravidla více utrácejí. Jejich příjezdy podle něj ve druhém čtvrtletí stále ovlivňovaly obavy z koronavirové nákazy a dále potíže některých leteckých spojení. V šesti krajích už počet turistů překonal počty předcovidových let.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám