Hlavní obsah

Místo, odkud uvidíte New York z jiné perspektivy

Novinky, Tereza Houštecká, CK Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se chystáte do New Yorku, určitě máte seznam míst, která chcete navštívit. Kromě sochy Svobody, Times Square, Central Parku, Broadwaye, Empire State Building a další přibližně stovky oblíbených cílů byste si neměli nechat ujít High Line park – novou turistickou atrakci americké metropole. Místo, které spojuje místní s turisty, město s přírodou, ruch s klidem.

Foto: shutterstock.com

Provoz newyorské železnice High Line byl zahájen v roce 1934 a svému účelu sloužila téměř padesát let.

Článek

Neobvyklá železniční trať High Line je součástí New Yorku od roku 1934, kdy bylo potřeba vyřešit přepravu produktů (maso, mléko) mezi továrnami a sklady. Podzemní dráha moc dobře nefungovala, a tak ke slovu přišla tato nadzemka, která vede na Manhattanu mezi 10. a 11. avenue a protíná více než 100 ulic ve výšce skoro osmi metrů nad zemí.

Foto: shutterstock.com

Díky iniciativě několika nadšenců, která konstrukci High Line pomohla zachovat, získal Manhattan zcela unikátní park.

Výhodou bylo mimo jiné také to, že trať procházela přímo továrnami a sklady. Od 60. let její využívání klesalo, poslední vlak byl vypraven v roce 1980. Od té doby nadzemka skoro dvě desetiletí chátrala, zatímco její okolí se proměňovalo. Z továren a skladů se staly galerie, obchody, restaurace a také velmi luxusní bydlení.

Foto: shutterstock.com

Z továren a skladů Manhattanu se staly byty a kanceláře. Železnice High Line tak mohla získat své nové využití.

Modernizace čtvrti vedla k rozhodnutí, že celá konstrukce nepotřebné High Line má být zdemolována. Tomu se však v roce 1999 rozhodla skupina místních obyvatel zabránit a vytvořila projekt revitalizace High Line – přetvoření na park, který se měl stát centrem místní komunity.

Foto: shutterstock.com

Unikátní železnice odolala i modernizaci Manhattanu na konci minulého století.

Svůj plán dovedli do úspěšného konce – zpustlá kolejiště se skutečně změnila v okrasné záhony a svěže zelené trávníky, které lemují chodníčky a promenády s lavičkami či relaxačními lehátky. V roce 2009 byla veřejnosti otevřena první část High Line parku, v roce 2011 ji následovala druhá a od roku 2014 je zpřístupněna i poslední část.

Foto: shutterstock.com

V High Line parku lze příjemně strávit i horký letní den.

Jedinečný High Line park se stal od prvního dne oblíbeným místem, ze kterého poznáte New York z jiné perspektivy. Uvidíte pod sebou tepat život v ulicích plných aut a spěchajících lidí a přitom okolo sebe máte zeleň a relativní klid. Nevšedním zážitkem je večerní procházka, kdy park i město ožije světly. Bývalá nadzemní dráha se stala také kulturním centrem a můžete se zde setkat s hudebníky, divadelníky a dalšími umělci.

Foto: shutterstock.com

Díky vyhlídkové plošině je Hudson River za soumraku zcela jedinečná.

Inzertní sdělení:

NEW YORK. Vydejte se s Delfín travel poznat toto jedinečné velkoměsto, jeho ikony, legendární čtvrti a pulsující ulice v čele s 5th Avenue, kterou proslavil skvělý film Snídaně u Tiffanyho s Audrey Hepburn v hlavní roli.

Nechte se okouzlit jeho nepopsatelnou atmosférou, kterou budete moci pozorovat také z unikátního High Line parku.

Výběr článků

Načítám