Hlavní obsah

Ke kořenům karibské vášně: Pět důvodů, proč vyrazit do Dominikánské republiky

Novinky, Lenka Rejfířová pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karibské ostrovy nabízejí mnohem víc než jen pobyt v luxusních resortech. Důkazem je i Dominikánská republika – celosvětově číslo jedna, když je v cestovních kancelářích řeč o exotických zájezdech. Představujeme vám pět lákadel, díky nimž je tahle země beznadějně okouzlující.

Foto: shutterstock.com

Dominikánská republika je vyhledávaným cílem turistů nejen díky pohádkovým plážím a skvělému koupání.

Článek

Dominikánská republika leží na ostrově Hispaniola, o který se na západě dělí se státem Haiti. Omývá ji neodolatelné Karibské moře, přesto na vás nečeká jen ucucávání mojita na pláži obklopené kokosovými palmami. Geografická rozmanitost dovoluje návštěvníkům karibské země vybrat si mezi horami, koloniální architekturou a temnými pouštními houštinami. Menu je opravdu pestré…

Foto: shutterstock.com

Cesta za 27 vodopády – pro dobrodruhy

V Dominikánské republice platí: kde jsou hory, tam jsou vodopády. V případě vodopádů v Damajagua si matka příroda dala záležet. Vstup k nim je povolen pouze s průvodcem a od prvního ke dvacátému sedmému vodopádu jsou to čtyři kilometry. Můžete zvolit lehčí trasu a projít jich jen sedm, ale pokud toužíte po dobrodružství, vydejte se s průvodcem až nahoru k poslednímu vodopádu. Návštěva všech 27 vodopádů vám zabere přibližně čtyři hodiny.

Foto: shutterstock.com

Afro-karibská kuchyně – pro gurmány

Jedinečný mix masa, rýže a smažených slaných banánů dává gastronomii karibských ostrovů typický ráz, a dominikánská kuchyně je tak věrným obrazem stravování svých sousedů: Haiti, Kuby a Portorika.

Jedním z nejvíce konzumovaných jídel v tradičních restauracích i domovech je Mofongo, pokrm, který Dominikánci ochutnali v Portoriku, když utíkali z vlastní země před režimem diktátora Trujilla. Hlavní ingrediencí je, jak jinak, škrobovitý druh banánů plátano. Ne zcela zralý banán se rozmačká, osmaží a smíchá se solí a česnekem v ikonické nádobě zvané pilón (dřevěný hmoždíř), ve které se také často podává. Takto připravená banánová dobrota se servíruje s masem, nejčastěji vepřovým, anebo se škvařenými vepřovými kůžemi a hovězím vývarem.

Foto: shutterstock.com

Hádky o právo vydávat Mofongo za svoje národní jídlo jsou mezi Portorikem a Dominikánou dodnes běžné.

Pozorování velrybích námluv – pro romantiky

Nejsou to jen turisté, kteří během evropské zimy míří do teplého Karibiku. Tisíce plejtváků dvouploutvých připlouvají do zálivu Samaná na severu země, aby zde našli svoje partnery a přivedli na svět potomky. Poloostrov Samaná tak nabízí romanticky-zábavnou podívanou. Z lodi můžete (z uctivé vzdálenosti) pozorovat majestátní plejtváky při lenivém relaxu ve vlnách.

Foto: shutterstock.com

Kromě velrybího namlouvání Samaná nabízí čisté pláže Canto nebo Rincón a jedinečné dědictví dominikánské gastronomie: Pan de Vieja. Sladký chléb různých příchutí vyrábí po generace ženy z jedné rodiny v rámci firmy D´Vieja. Už dávno se ale nejedná jen o výrobu pro vnuky a sousedy – výrobna sladkých pokušení se proměnila v povinnou zastávku turistů.

Foto: shutterstock.com

Santo Domingo – pro noční živly a milovníky architektury

Santo Domingo je tím místem, které vám jeho obyvatelé nejspíš představí jako, že „nikdy nespí“. A je to pravda. I přes den má ale hlavní město co nabídnout. Prohlídku začněte v centru ve staré čtvrti Zona Colonial, která ohromuje stavbami z období španělské nadvlády.

Foto: shutterstock.com

Atmosféra živoucí metropole vás rychle vtáhne do svého rytmu. Zvuky dominových kostek padajících na dlážděný chodník před katedrálou a bubny mísící se s klapajícími botami tanečníků merengue jsou typickou zvukovou kulisou Santo Dominga. Jeho obyvatelé milují jen tak posedávat u stolků s deskovými hrami a pozorovat dění.

Foto: shutterstock.com

Hlavními turistickými atrakcemi Santo Dominga (nemluvě o četných barech, tanečních klubech a restauracích) jsou pěší zóna Calle el Conde, katedrála Primada de América a rozsáhlá pevnost El Baluarte del Conde, všechny zařazené na seznam světového dědictví UNESCO.

Foto: shutterstock.com

Tanec jako životní styl – pro vášnivé a zvědavé

Dominikána je srdcem latinskoamerického tance. Pro nadané tanečníky, kteří si nemohou dovolit profesionální lekce ve studiu, není nic lepšího než se učit taneční kroky přímo na ulici. Páry mladých lidí oblečených do třpytivých šatů a tenisek krouží okolo kašen a katedrál, zatímco jejich zkušenější kolegové zkouší svoje štěstí rovnou před publikem doprovázení hudebníky v klubech, divadlech a barech.

Foto: shutterstock.com

Nejtypičtějšími hudebními a tanečními styly, které se zrodily v Dominikánské republice, jsou merengue a bachata. Energické merengue doprovázejí africké bubny, harmonika a typické dominikánské nástroje, jako je tambora, dvouhlavý buben vyráběný tradičně z rumového sudu.

Foto: shutterstock.com

Bachata se jako hudební styl zrodila na venkově v podobě melancholických skladeb o nenaplněné lásce a životě blízkém k přírodě. Dnes je jako tanec i hudební žánr známá po celém světě, především díky dominikánským hudebníkům jako Romeo Santos anebo Juan Luis Guerra. Rytmus bachaty je klidnější než živé merengue a jako párový tanec se podobá tangu či boleru – samá vášeň.

Inzertní sdělení:

Podlehněte mrazivému kouzlu země ohně a ledu a vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel na poznávací zájezd na Island. Pohádková země s nevšední přírodou vám učaruje na první pohled. Uvidíte majestátní ledovce, gigantické vodopády i horké gejzíry tryskající do závratných výšek.

Trasa zájezdu vede po obvodu ostrova a zaručujeme vám, že neuplyne den, abyste necítili nadšení a úžas nad monumentálním islandským divadlem. Na závěr dovolené si užijete také koupání v jednom z nejkrásnějších termálních koupališť na světě - Modré laguně. A aby toho nebylo málo, vaším průvodcem po Islandu bude známý cestovatel a novinář Pavel Dobrovský!

Podívejte se na naše povídání o Islandu s cestovatelem Pavlem Dobrovským:

Související témata:

Výběr článků

Načítám