Hlavní obsah

Fantazie jménem Goa aneb Co všechno nabízí indická riviéra

Novinky, Jan Rubeš a Gabriela Pšeničková pro Delfín travel

Krásně vyhřátý písek lemovaný palmami, rudé slunce tančící na hladině Arabského moře, vůně santalového dřeva a koření… Tak romanticky vypadají dechberoucí západy slunce na pobřeží Goa.

Foto: shutterstock.com

Dovolená v Indii nemusí nutně znamenat jen adrenalin. Krásné pláže lákají stále více Evropanů.

Článek

Většina lidí má dovolenou v Indii spojenou s představou adrenalinového cestování, ale západní část země rozhodně není jen pro dobrodruhy a batůžkové cestovatele. V této oblasti proslulé krásnými plážemi padají kulturní i jazykové bariéry. Od poloviny 16. století až do minulého století bylo pobřeží kolonií s portugalskou nadvládou, takže pokud není vaší tajnou vášní konkánština ani nehovoříte plynule maráthsky, nevadí, bez problémů se tady domluvíte anglicky či portugalsky. Se svou rozlohou necelých 4 000 km2 dnes patří Goa k nejmenším, avšak nejvíce prosperujícím státům Indie.

Foto: shutterstock.com

Na riviéře Orientu vládne pohoda

Budete mile překvapeni kvalitou nabízeného ubytování (od chatek a bungalovů přímo na pláži, rodinných penzionů až po luxusní hotely exkluzivních resortů), čistými plážemi, rozmanitými obchody, výbornou kuchyní a vysokou úrovní místních restaurací i barů, které vyrostly na místě původních rybářských osad. Vliv Evropanů tohle místo skutečně nezapře. Díky stovce kilometrů pláží, tunám písku se spoustou mušlí a příjemně mělkému moři se mu právem přezdívá „Riviéra Orientu“. I přes narůstající počty zvědavých turistů zde stále vládne všudypřítomná pohoda, rytmus života jako by řídil jen příliv a odliv.

Foto: shutterstock.com

Písčité a slunné pláže tady navazují jedna na druhou, a tak není těžké najít si tu „svou“ přesně podle toho, co kdo preferuje. Jste-li konzumentem spíše rušnějšího způsobu života a nevadí vám větší množství lidí, pak se určitě vypravte na pláž Anjuna známou především z období hippies. Je ideálním místem pro milovníky zábavy, nabízí množství večírků, barů s taneční hudbou, ohnivých show a nejrůznějších slavností. Přes den se můžete věnovat klasickým vodním radovánkám, dá se šnorchlovat, půjčit si vodní skútry, kánoe, kajaky, paddleboardy a na souši motorky.

Foto: shutterstock.com

Opalování můžete prostřídat s nakupováním

Městečko Anjuna samotné je poměrně malé, ale najdete v něm i supermarket, klasické obchůdky, několik lékáren a množství cestovních kanceláří, ve kterých si můžete sjednat řadu výletů po okolí.Co si určitě nesmíte nechat ujít, je místní bleší trh – Anjuna Market, vzdálený jen kousek od pláže.Každou středu se sem sjíždějí prodejci ze všech koutů Indie.

Foto: shutterstock.com

Seženete tady naprosto cokoli, co vás jen napadne – od oblečení, šperků, koženého zboží, hedvábných šátků přes čaje, nepřeberné množství více či méně známého barevného a na dálku vonícího koření až po (pro místní trochu netradiční zboží) zimní kabáty a válenky. Na trh je lepší vyrazit v ranních hodinách, než začne úmorné horko. A až budete příliš unaveni, udělejte si přestávku v nedalekém baru s živou hudbou. Při obchodování se rozhodně nebojte smlouvat. Můžete se dostat až na třetinu původní ceny.

Pohlazení pro duši každého romantika

Naproti tomu romantickým duším se bude líbit o něco jižněji na pláži Palolem Beach. Klidný sympatický záliv je po obou stranách chráněn útesy s horami v pozadí. Přilehlý ostrov Monkey Island je přístupný pouze za odlivu a najdete na něm množství stezek, které stojí za prozkoumání, ti odvážnější se mohou vydat i do skal.

Foto: shutterstock.com

Pláž Palolem zdobí bambusové chatky, v ranních hodinách z ní vyplouvá na širé moře bezpočet rybářských lodí, jejichž úlovky pak můžete ochutnat v místních restauracích. Výborně se najíte v restauraci Neptune Point Beach Resort, která nabízí rozličné kuchyně od indické přes evropskou až po mexickou. Po večeři se můžete kochat krásnými západy slunce a pozorovat kraby na pláži. Nádherným zážitkem je i výlet lodí za delfíny nebo po přílivové říčce, kde při troše štěstí uvidíte želvy velké.

Foto: shutterstock.com

Rozdílnost světů se vám občas připomene

Na některé zdejší zvyklosti je přece jen dobré být připraven. Ze začátku by vás mohly překvapit například krávy na pláži, ale brzy si na přítomnost těchto posvátných zvířat zvyknete. Paradoxně se zde špatně shání opalovací krémy s vyšším ochranným faktorem než SPF 25, doporučujeme se dostatečně vybavit předem. A pokud rádi vystavujete slunečním paprskům nahé tělo, s nudaplážemi nepočítejte.

Foto: shutterstock.com

Jako všude v exotických zemích i zde platí zásada pít pouze balenou vodu a nápoje u baru konzumovat výhradně bez ledu. Pro milovníky místních specialit a tzv. street food máme užitečnou radu – mimo resorty můžete zpravidla bez obav jíst všude, kde je fronta a hodně lidí. Platební karty berou převážně jen v hotelích a restauracích, takže je dobré s sebou mít nějakou hotovost.

Foto: shutterstock.com

Koupání je v Goa fantastické, ale určitě nezůstávejte jen na pláži. Vyrazte i do vnitrozemí a poznejte opravdovou Indii, možností zajímavých výletů je v blízkém okolí nespočet.

Inzertní sdělení:

Chcete si na dovolené především perfektně odpočinout? Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel do letoviska San Pedro del Pinatar. Místní přírodní lázně u břehů laguny Mar Menor získaly díky svému věhlasu přezdívku „Mrtvé moře Evropy”.

Pojeďte se s námi přesvědčit o ozdravných účincích léčivého bahna a na minerály bohaté vody ze salin, jejichž působení se můžete oddávat celou dobu vaší dovolené.

Léčivé bahno laguny Mar Menor je známé svými pozitivními účinky na lidské zdraví, působí proti kožním chorobám jako jsou atopický ekzém, lupénka a další. Bahenní lázně pod širým nebem můžete využívat zdarma každý den po celou dobu vaší dovolené. Domů se tak vrátíte zdravější, odpočatí a plní krásných vzpomínek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám