Hlavní obsah

Čínské Čcheng-tu není jen domovem roztomilé pandy

Novinky, Tomáš Procházka pro Delfín travel

Čcheng-tu, hlavní město čínské provincie S’-čchuan, žije tak trochu ve stínu známějších metropolí jako Šanghaj nebo Peking. Turistů je tu znatelně méně, o to více si užijete jeho přátelskou atmosféru. Kromě jiných zajímavostí budete mít vzácnou příležitost setkat se osobně s jedním z nejoblíbenějších zvířat světa – s legendární černobílou pandou.

Foto: shutterstock.com

Roztomilá panda velká je hlavním lákadlem celého Čcheng-tu.

Článek

Živé parky plné lidí a čajoven

Centrum města proslulého svou klidnou atmosférou k toulkám přímo vybízí, krášlí ho množství rozlehlých parků plných zeleně. Místní obyvatelé, zejména pak senioři, parky milují a denně je využívají. Zaručeně zde potkáte starší páry tančící společenské tance na hudbu z malého přenosného reproduktoru s mizerným zvukem, ale ten nikomu nevadí. Všichni se náramně dobře baví. Kromě tanečníků se v parcích shromažďují i jiné skupinky a milovníci nejrůznějších aktivit. Na jednom konci parku uvidíte například příznivce tradičního cvičení čchi-kung, na druhém můžete sledovat hloučky postarších dam hopsajících do rytmu čínské pop-music.

Foto: shutterstock.com

Kromě tohoto svébytného pohledu do srdce čínské kultury je město Čcheng-tu vyhlášené svými čajovnami. Čas jako by se v nich zastavil a vy se ocitnete přímo uprostřed dějiště důležitých diskusí o životě. Zážitek je navíc umocněný všudypřítomnými čističi uší, kteří vám za úplatek dokonale vyčistí zvukovody, zatímco vy si budete vychutnávat šálek výborného zeleného čaje a louskat k tomu slunečnicová semínka.

Foto: shutterstock.com

Výborná a pěkně ohnivá místní kuchyně

Možná je to také noční život, který návštěvníky do Čcheng-tu láká. I po setmění to zde žije a oproti jiným čínským městům se můžete těšit na velice moderní zábavu v západním stylu. Svůj podíl na tom pravděpodobně má mnoho univerzit, které ve městě sídlí, a také expati – cizinci trvale žijící v srdci S’-čchuanu.

Foto: shutterstock.com

Řada turistů do města ale rozhodně jezdí kvůli vyhlášené kuchyni. Pálivé s’-čchuanské jídlo je známé na celém světě a místní chilli pastě se v chuti nic nevyrovná. S’-čchuanská kuchyně je zkrátka unikát, který má tisíciletou historii spokojených strávníků. Z nejznámějších pokrmů doporučujeme ochutnat dvojitě vařené vepřové s jarní cibulkou nebo ještě oblíbenější s’-čchuanský hot pot.

Foto: shutterstock.com

Černobílá atrakce spolehlivě přitahuje turisty

Kromě čajoven, lokální kuchyně a historických částí má město velké lákadlo pro milovníky pandy velké. A ruku na srdce, přiznejme si, kdo by tato černobílá, líná a neuvěřitelně roztomilá stvoření nechtěl vidět naživo? Zhruba po půl hodině cesty autobusem z centra města se ocitnete před branou rezervace, resp. chovné stanice, kde jsou tito chlupáči jako doma. Vůbec vám nebude vadit, že většinu z nich uvidíte pouze spát, a každý, byť jen sebemenší náznak pohybu ve vás vyvolá vlnu ohromné radosti a touhu mít jednoho takového medvídka doma. Přání si částečně můžete i splnit, protože plyšové pandy se prodávají doslova na každém rohu.

Foto: shutterstock.com

Do Čcheng-tu za trochou historie

Milovníci historie mohou ve městě navštívit velký buddhistický komplex z 8. století. Wen-šu není jen historickou památkou, mniši v něm stále žijí a při své návštěvě je nepřehlédnete. V centru města se nachází i několik zrekonstruovaných historických uliček, ale opravdovou chloubou Čcheng-tu je gigantické muzeum Jinsha, kde najdete expozici odhalených 2700 let starých vykopávek. Návštěvníci se procházejí ve zbytcích starobylého města po úzké dřevěné lávce, což zážitku dodává punc opravdovosti, a vy se můžete alespoň na chvíli zasnít a přenést se do dob minulých.

Foto: shutterstock.com

Divoké přírody přímo ve městě moc není, ale jednodenní výlet k posvátné hoře E-mej-šan uspokojí choutky i náročnějšího turisty. Výstup na jednu ze čtyř posvátných buddhistických hor není úplně jednoduchou procházkou, ale to by vás nemělo odradit. Navíc nocleh v některém z buddhistických klášterů na svazích hory bude jedním z těch nezapomenutelných zážitků, které si z cesty po Číně domů přivezete, a zůstane ve vás ještě dlouho poté.

Foto: shutterstock.com

S’-čchuan je nádherná provincie plná přírodních krás, které stojí za to navštívit. A Čcheng-tu, jakožto brána do ní, není pouze nutnou zastávkou, ale plnohodnotným turistickým místem s unikátní atmosférou, výborným jídlem a milými, usměvavými obyvateli.

Inzertní sdělení:

Objevte mytické Peru s cestovní kanceláří Delfín travel. Vydejte se po stopách dávných civilizací, které zde zanechaly památky té nejvyšší hodnoty. Uvidíte záhadné obrazce na planině Nazca, poplavíte se po obrovském jezeře Titicaca a jako třešničku na dortu si splníte svůj dávný sen – uvidíte tajemné město Inků Machu Picchu.

Vydejte se s námi na tuto jedinečnou dobrodružnou cestu a nahlédněte pod roušku tajemství dávných obyvatel této země. Užijte si naplno svou exotickou dovolenou tak, jak jste po ní vždy toužili.

Využijte naši speciální akci! Při koupi zájezdu do 31. 10. 2017 zaplatíte zálohu pouze 7000 Kč za osobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám