Hlavní obsah

Po Beskydech na kole: Singltrek na Horečkách už se staví

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plány, jak oživit okolí Frenštátu pod Radhoštěm, jsou stále smělejší. Po rekonstrukci amfiteátru, přípravy výstavby stezky v korunách stromů, se na Horečkách začal budovat první okruh Beskydských trailů - sítě singltreků pro vyznavače adrenalinové jízdy na kole lesem.

Foto: pro Novinky Marián Žárský

Nad Frenštátem vzniká první singltrek pro bikery. První kilometry budou hotové snad ještě v létě.

Článek

Beskydské traily by v budoucnu měly dosáhnout až na vrchol Velkého Javorníku. „Sloužit budou především rodinám s dětmi. Našim cílem je, aby si je užil jak zdatný cyklista, tak i pětileté dítě. Budou udělané tak, aby bikeři trošku šlápli a pak se hodně vezli a užívali si parádní pocit ze sjezdu,“ popsal Marián Žárský z Městského kulturního domu ve Frenštátě pod Radhoštěm.

První singltrek už zdárně roste v okolí restaurace Rekovice. Na kvalitu prací dohlížejí odborníci, kteří stavěli známé Rychlebské stezky v Černé vodě u Jeseníku. Po prvních dvou trasách, které dají dohromady okruh se startem i cílem u restaurace, bude pravděpodobně možné se projet ještě letos.

„Práce na pilotním projektu jdou docela rychle. Vybagrován máme asi kilometr trasy a zpevněno je asi 400 metrů. Pokud půjde vše, tak jak doposud, tak bychom mohli být v srpnu hotoví, což by znamenalo, že stihneme ještě část léta a podzim,“ popsal Žárský a dodal, že v budoucnu by se z restaurace Rekovice měla stát cyklohospoda se servisním zázemím nebo třeba dobíjecími stanice i pro elektrokola.

Stezka se prodlouží

První dva okruhy budou měřit asi 3,7 kilometru, což autorům projektu zdaleka nestačí a do budoucna ho chtějí výrazně rozšířit. „Čekají nás složité majetkové záležitosti, ale plán je takový, že bychom chtěli okruhy o délce nejméně pět až šest kilometrů. A pokud by se dařilo i dále, chtěli bychom jít ze singltrackem až na Velký Javorník. To by znamenalo délku tras až 13 kilometrů. V tu chvíli by to bylo pro bikery určitě nesmírně zajímavé,“ přiblížil Žárský.

„Nejde ale jenom o singltreky. Zároveň bude vybudováno devět cyklotras, které protnou celé Radegastovy Beskydy, jak tomu našemu území tady říkáme,“ dodal propagátor Horeček Žárský. Projekt Beskydských trailů je stejně jako drtivá většina projektů, které se na Horečkách v posledních letech uskutečnily ze speciálního fondu na obnovu kdysi vyhlášené turistické lokality Horečky.

Frenštát pod Radhoštěm a Trojanovice, které se o Horečky dělí, do fondu posílají ročně 900 tisíc korun. Na vybudování singltreků z fondu letos putuje půl miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám