Hlavní obsah

Plánovač tras na Mapy.cz usnadní prázdninový výlet na kole

Novinky, Karolina Zarzycká

Plánování výletů na kole po Česku je ode dneška snadnější. Český mapový server Mapy.cz zavedl plánovač cyklotras, který může pomoci cyklovýletníkům předem trasu promyslet a ukázat jim detaily. Uživatelé si vyberou start a cíl výletu, typ silnice či cyklotrasy a předem zjistí výškový profil trasy. Mapu si mohou vytisknout či převést do GPS formátu.

Článek

Správci serveru Mapy.cz se doposud soustředili na plánování tras pouze pro auta a po silnicích. Zareagovali však na přání sportovněji zaměřených uživatelů a na světě je novinka, již ocení mnozí - nároční i sváteční bikeři - takzvaný plánovač tras pro cyklisty.

Start, cíl, typ silnice i profil trati

Obsluha plánovače je podobná jako před cestou autem, jen je v plánovači trasy přidána nová záložka, na niž stačí kliknout - Na kole.

Po zadání startovního a cílového místa si uživatel ještě může vybrat variantu, jak by rád cestu na kole absolvoval: zda po cyklotrase, nebo po cyklotrase i silnici, nebo raději po silnicích, anebo jestli by raději vynechal silnice I. třídy.

Dálnice z cyklotrasy vynechány

Plánovač cyklotrasy automaticky vynechává dálnice a silnice pro motorová vozidla, na nichž je provoz pro cyklisty zakázán. Zároveň ve výchozí podobě také vynechává silnice první třídy, jež nejsou pro jízdu na kole příliš vhodné.

Výsledkem plánovače je trasa vykreslená na mapě a k ní detailní popis s názvy i čísly cyklotras, kterými se bude projíždět. Oproti plánovači pro automobily je cykloplánovač rozšířen o možnost zobrazení výškového profilu trasy. Z něj je zřetelně vidět, kolik stoupání musí cykloturista překonat a jak náročná je trasa v jednotlivých úsecích.

Pro jízdu na kole je samozřejmě možné si vyhledanou trasu vytisknout, ale stejně tak i vyexportovat do GPS zařízení (podporovány jsou formáty GPX a Magellan).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám