Hlavní obsah

Pětice nejzajímavějších nově zapsaných památek na seznamu UNESCO

Novinky, kor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na seznam světového kulturního dědictví UNESCO bylo v neděli 9. července zapsáno 21 nových památek. Vybrali jsme pětici kulturních a přírodních skvostů, které podle nás stojí za to vidět. Patří mezi ně například chrámový komplex Sambor Prei Kuk v Kambodži nebo historická část íránského města Jazd.

Foto: Profimedia.cz

Do seznamu UNESCO se dostala také exotická oblast Taputapuātea ve Francouzské Polynésii.

Článek
Chrámový komplex Sambor Prei Kuk, Kambodža

Jeho jméno v místní khmerštině znamená chrám v bohatství lesa. Soubor chrámů Sambor Prei Kuk se nachází 206 kilometrů severně od hlavního města Kambodže Phnompenhu. Je tvořen několika menšími zachovalými chrámy z období před 9. stoletím našeho letopočtu a celkově zaujímá plochu 25 kilometrů čtverečních.

Foto: Profimedia.cz

předangkorský chrámový komplex

Chrámy byly stavěny převážně z pálené cihly. Komplex je natolik významný, že po něm bylo pojmenováno celé stylové období ve vývoji starého khmerského stavitelství.

Město Ahmadábád, Indie

Ahmadábád se nachází na západě Indie ve státě Gudžarát. Město bylo založeno sultánem Ahmadem Šáhem v 15. století, díky čemuž je dnes krásnou ukázkou bohatého architektonického dědictví právě z období sultánů.

Foto: Profimedia.cz

hinduistický chrám Jain

Nejvýznamnějšími památkami města jsou jeho hradby a městské opevnění, citadela Bhadra a hinduistický chrám Jain. Na jeho předměstí se nachází Sabarmatí ášram, domov Mahátmy Gándhího, ze kterého vyšel v roce 1930 na svůj protestní pochod.

Oblast Taputapuātea, Francouzská Polynésie

Oblast Taputapuātea na ostrově Raiatea zahrnuje dvě zalesněná údolí, několik lagun a korálový útes, který přechází do otevřeného oceánu. V jeho srdci se nachází Taputapuātea marae — centrum, které sloužilo náboženským, politickým a ceremoniálním účelům. Charakteristické je pro něj dlážděné nádvoří s velkými stojícími kameny uprostřed.

Taputapuātea byl považován za centrální chrám a náboženské centrum východní Polynésie a díky tomu dokládá existenci tisíce let staré civilizace mā'ohi.

Město Jazd, Írán

Jazd se nachází uprostřed Íránské vysočiny, asi 270 kilometrů jižně od města Isfahán, blízko Hedvábné stezky. Je krásnou ukázkou toho, jak se dá co nejvíce vytěžit z omezených zdrojů uprostřed pouště.

Systém podzemních kanálů zásobuje město vodou a zajišťuje tak jeho přežití. Díky pouštní izolaci si Jazd zachoval tradiční ráz domů, bazarů, mešit a zoroastriánských chrámů ohně. Na seznamu UNESCO je zapsáno jeho historické centrum.

Foto: Profimedia.cz

monumentální Páteční mešita

Pohoří Kokošili v Čching-chaji, Čína

Rozsáhlá vysokohorská oblast Kokošili se nachází v severovýchodní části Tibetské náhorní plošiny. Jedná se o největší a nejvyšší plošinu světa s výškou nad 4500 metrů. Díky geografickým a klimatickým podmínkám v lokalitě vznikla jedinečná biologická rozmanitost. Rozsah oblasti světového dědictví je 37 356 kilometrů čtverečních, patří k ní i 22 909 kilometrů čtverečních nárazníkových zón.

Foto: Profimedia.cz

horský hřbet Kokošili

České památky na seznamu dědictví

V novém seznamu světového dědictví české památky bohužel nefigurují. Ačkoliv Česká republika v únoru odeslala nominaci Žatce jako města chmele, výbor se jí bude pravděpodobně zabývat až na svém jednání příští rok.

„Zájemců je totiž spousta. Centrum světového dědictví má takový systém, který hledí na to, aby se dostalo hlavně na země, které ještě nemají zapsanou žádnou památku, nebo jich mají velmi málo,“ vysvětlila odklad nominace mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Poslední zapsanou českou památkou byla v roce 2003 Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči.

Mimo jiné se ke kulturnímu dědictví připojila i Jezerní oblast, která je největším národním parkem Anglie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám