Hlavní obsah

Parta kamarádů obnovuje zapomenuté historické památky v okolí Teplé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již dvacet drobných historických památek se podařilo v posledních třech letech partě šesti kamarádů v čele s Ludvíkem Poláčkem vyhledat, vyzvednout povalené ze zarostlého terénu, vyčistit je, opravit a nabídnout opětovně k pokochání a vzpomínání na časy minulé. Soustředí se zejména na okolí městečka Teplá na Karlovarsku.

Drobné památkyVideo: Rudolf Voleman, Novinky

 
Článek

„Obnovování drobných památek je naše srdeční záležitost,“ uvedl pro Novinky.cz Poláček. „Ty památky sem prostě historicky patří a je úplně jedno, jakým jazykem lidé, kteří je nechávali stavět nebo jimž jsou věnované, tehdy hovořili,“ pokračoval nadšenec. „Svoji obnovu si prostě zaslouží. Jsou němými svědky, přičemž mnohdy stojí tam, kde dnes již žádná vesnice ani osídlení není,“ dodal Poláček.

Ročně parta obnoví šest až osm drobných památek. „Neskončíme, dokud neobnovíme všechny,“ má jasno o budoucnosti nepsaný šéf skupiny milovníků místní historie. „Kromě pomníků, o kterých se všeobecně ví, tak se nám daří s kamarády nacházet další. Pomáhají nám i občané, kteří je najdou například na zahrádce při výkopových pracích, v základech domů nebo je najde bagrista za vesnicí, když srovnává terén,“ popisoval.

Bohulibý koníček

Parta kamarádů pochází z různých měst kraje. „Moc si jejich práce cením,“ podotkl Poláček s tím, že záchrana památek se uskutečňuje ve volném čase nadšenců a bez cizích finančních zdrojů. „Nejsme ve spolku, ale máme to jako krásného koníčka. Nejsme žádní kameníci ani restaurátoři, abychom mohli památkám vrátit bývalou krásu. Nejsme ani mecenáši, abychom restaurování mohli nechat zaplatit. My jsme pouze jejich zachránci,“ konstatoval Poláček.

Pivovar Holba otevřel zrenovované muzeum

Cestování

Na první drobnou památku narazil v roce 2005. „Jednalo se o válečný pomník z první světové války, zakopaný v zemi na statku v Mrázově. Je dodnes záhadou, kdo, kdy a hlavně proč jej do Mrázova odvezl, protože původně stával v bývalé obci Výškovice u Mariánských Lázní,“ prozradil nadšenec.

Naposledy před dvěma týdny obnovili pomník nad obcí Staré Sedlo u Teplé. „Pomník ležel povalený v polích jižně od obce a kromě vrcholového kříže zůstal naštěstí kompletní,“ ukazoval Poláček. Exkurzi po obnovených drobných památkách jsme začali ale v Křepkovicích, kde parta objevila povalený pomník porostlý lišejníky, okolo kterého se pásl dobytek.

„Jedná se o tzv. Lerchův pomník z první světové války věnovaný rodiči svému synovi, který v devatenácti letech zemřel v italském zajetí. Jejich dům naproti už ale od 60. let nestojí,“ ohlížel se za sebe zachránce.

Kousek odtud na okraji obce stojí jiný historický pomník, který patří dalšímu padlému vojákovi z první světové války Josefu Turbovi, který zahynul v roce 1914 ve svých 39 letech u Lublinu. Na sociálních sítích jej objevila obnovený Dagmar Herderich žijící nedaleko německého Stuttgartu, která nyní jezdí do Křepkovic k pomníku svého předka pravidelně s celou rodinou.

Největší emoce ale vyvolává v Poláčkovi tři a půl metru vysoký pomník z roku 1867 opětovně vztyčený v někdejší obci Domaslavičky, která zanikla po druhé světové válce. „Pomník ležel desítky let uprostřed nepropustné vegetace a vloni jsme jej opětovně postavili,“ popisoval. Nese nápis: „Hříšníku, klidně stůj a hleď na svého spasitele, co on pro tebe vytrpěl.“

Nejsmrdutější festival v republice? Olomouc o víkendu obsadí syrečky

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám