Hlavní obsah

Pardubický zámek od víkendu voní vánočně

Vánoční atmosféra na zámku Pardubice zavoněla už o uplynulém víkendu. Na velkém nádvoří se rozzářil vánoční strom a na návštěvníky čekaly fotokoutky v podobě historických vánočních pohlednic. Program je nachystán i v průběhu prosince, vlivem epidemiologických opatření byl však nuceně zeštíhlen.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Pardubice

Článek

„Naše plány na advent byly původně rozsáhlejší. Část programu jsme omezili nebo zrušili, ale i tak snad zůstane dost aktivit, které zvládneme při dodržování aktuálních opatření zorganizovat,“ konstatoval ředitel muzea Tomáš Libánek.

Vánoční koutek s ukázkou tradic a výzdoby, jaká byla běžná v 50. letech minulého století, rozšířil výstavu Věci vyprávějí — 140 let pardubického muzea. „Kromě nazdobeného stromečku a sváteční tabule, jaké mívaly naše babičky a dědečkové, jsme vystavili i dva orlickoústecké betlémy Jiřího Knapovského — vánoční a tříkrálový,“ prozradil ředitel.

Předvánoční čas měly na zámku ozdobit 4. prosince i Sladké Vánoce. „Bohužel aktuální protiepidemická opatření nám neumožňují akci uspořádat. Moc nás to mrzí a rozhodli jsme se to návštěvníkům alespoň částečně vynahradit — v sobotu 4. prosince bude vstup do výstavy Věci vyprávějí a jejího vánočního koutku zdarma,“ oznámil Tomáš Libánek.

O nedělích valy až do večera

O adventních nedělích muzeum rozšíří otevírací dobu zámeckých valů. „Pokud nebude námraza, zůstanou otevřené až do šesti hodin večer,“ doplnil Libánek.

Ostatní dny se zavírají už ve čtyři hodiny. Na Štědrý večer by se brány muzea měly tradičně otevřít úderem půl desáté a návštěvníci by měli mít možnost zdarma nahlédnout do kaple Tří králů, historické expozice Pardubice — příběh města, výstav Věci vyprávějí a Život ve věčné tmě i vystoupat na zámeckou věž. Otevřeno bude do půlnoci.

Relikviář sv. Maura je v nové expozici na hradě Bečov

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám