Hlavní obsah

Ostrov Korfu: řecké Benátky obklopené smaragdovým mořem

Korfu je sedmý největší ostrov Řecka, místními zvaný Kerkyra. Šťastná sedmička se projevuje také v jeho oblibě turisty. V době před pandemií koronaviru jich na něj přijelo přes dva miliony. Na co se mohou případní návštěvníci připravit v letošní sezoně, pro Novinky přímo na místě zjistil Thomas Kulidakis.

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

Stará pevnost v hlavním městě Korfu Kerkyře připomíná historii benátské epochy.

Článek

Na ostrov je možné se dostat dvěma způsoby. Romantickou plavbou trajektem nebo letecky do hlavního města. Tento způsob nejčastěji využívají cestovní kanceláře. Delegátka CK Alexandria Gabriela Zotou Cásková, která na ostrově žije 21 let, k místnímu letišti doplňuje: „Přistávací dráha až pro jedenáct letadel je jedna z nejkratších v Evropě, jedna její strana končí v moři, ale není se čeho bát. Jediná nehoda se stala v roce 1972. Miliony návštěvníků ale svědčí o tom, že strach není na místě.“

Cásková, která zná Korfu skrz na skrz, říká, že „ostrov je vhodný pro všechny věkové kategorie, mladší i starší turisty, rodiny s dětmi, cestovatele hledající klidnou dovolenou, milovníky historie, pěších túr, i ty, kteří u moře rádi protančí celou noc”. Po pěti dnech strávených na ostrově je zřejmé, že se nejedná o přehánění. Ostrov je ovšem tak velký, že v rámci dovolené trvající týden nebo dva je potřeba pečlivě plánovat.

Turistky žalují podnik v Řecku za trestuhodně vysoký účet

Cestování

Podle toho, komu vyhovuje jaký typ pláže, je možné zvolit základní stanoviště. Na východní straně Korfu, naproti pevnině, jsou spíše pláže oblázkové nebo smíšené oblázky a písek, na západní straně pískové. Jelikož člověk stráví většinu času v místě, kde se ubytoval, je dobré řídit se tímto ukazatelem. Následně je ideální půjčit si na místě automobil, a to alespoň na tři dny, v nichž je možné stihnou to nejdůležitější.

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

Napoleon nechal vystavět ulici kopírující pařížskou Rue de Rivolli.

Cásková k tomu dodává, že „je potřeba si počínat při řízení opravdu opatrně, jet raději pomaleji než rychleji. Auto je kvůli bezpečnosti a jízdním vlastnostem vhodnější než motorka, čtyřkolka nebo kolo.” Pokud se ale někomu něco stane, uvítá, že na ostrově je nemocnice. Jiřina a Marta z Bruntálu, v zasloužilém důchodu, mi potvrdily, že se o své zdraví na místě nebojí.

Zdražilo se minimálně

Kolem ostrova vede poměrně dobrá, ale často úzká silnice, s krásnými výhledy. Já jsem se ubytoval v letovisku Mesonghi, první den jsem se tedy vydal směr jihozápad. Za cestu rozhodně stojí návštěva pláže Gardenos. Na místě je také několik taveren. Jedna z nich, Baratos, má terasu s výhledem na volné Jónské moře.

Majitel Jannis mi řekl, že i přes zvyšující se inflaci v jeho podniku zdražil minimálně. Například tradiční pokrm musaka je k dostání za devět eur. Theodora, která na místě vybírá za lehátka, pyšně sděluje, že na rozdíl od jiných ostrovů u nich vybírají za všechny řady stejně, takže slunečník a dvě lehátka vyjdou na sedm eur.

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

Palác bývalého britského místodržícího se pyšní úchvatnou sbírkou asijského umění.

Z Gardenos vede cesta na dvě propojené pláže — Marathias a Santa Barbara. Stojí minimálně za podívání, pískovcové skály, jemný písek a zeleň připomínají Karibik stejně jako Gardenos. Po cestě zpátky do Mesonghi je krásné muzeum olivového oleje rodiny Mavroudisových (vstupné 4,5 eura), kde si můžeme prohlédnout historii výroby olivového oleje, ale i koupit olej, mýdla, výrobky z olivového dřeva atd.

FOTO: Známé řecké kláštery vznikly doslova mezi nebem a zemí

Cestování

Další den je dobré vyrazit do okolí hlavního města Kerkyry, zapsaného v UNESCO. Jeho dominantou je stará a nová pevnost a kostel sv. Spyridona, patrona ostrova. Charakteristická je benátská architektura, doplněná o francouzskou a britskou, najdeme i stopy Východořímské říše a starověké památky. Jednu z promenád nechal vystavět Napoleon, spodní část kopíruje pařížskou ulici Rue di Rivoli. Součástí podloubí je kavárna Kohlias, která je podle Cáskové známá mimo jiné coby místo seznamování nezadaných a randění.

Pokračuji k paláci sv. Michala a Jiřího, bývalému sídlu britského guvernéra. Po stranách benátská architektura, palác v neoklasicistním slohu a v paláci Muzeum asijského umění. Toto muzeum by neměl nikdo minout, k vidění je celá Asie, nechybí ani výbava samurajů.

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

Stará pevnost v Kerkyře je jedním z místních lákadel.

Kromě toho je dobré navštívit archeologické muzeum, a starou pevnost se vstupným šest eur, z níž je krásný výhled. Letos vhodně nahradí návštěvu Achillionu, zámečku princezny Sissi. Na jednom z míst natáčení bondovky „Jen pro tvé oči“ probíhá rekonstrukce, otevřená je letos jen část zahrad sice s krásným výhledem, ale je ke zvážení, zdali pět eur za vstup radši neutratit za něco jiného.

Káva s výhledem na letadla

V samotných uličkách města jsou turistické předměty a obchody se vším možnám, prodejci lákají k ochutnávce tradičních malých pomerančů — kumquatů. Cásková upozorňuje na tradiční tavernu s gyrosem a tradičními korfskými jídly Ninos, zmrzlinárnu Papagiorgis. Na poloostrůvku Kanoni je možné si dát kávu a fanoušci si užijí sledování přistávajících a vzlétajících letadel. Noční procházka městem vskutku připomíná charakteristickou architekturou Benátky. Je čarokrásná podobně, jako procházka denní.

Další výlet je dobré směřovat do severní části ostrova. Návštěvníkovi by neměl ujít mys Drastis a jeho dechberoucí panorama. Pár kilometrů vedle je pískovcová oblast s pláží Sidari, obohacená o takzvanou Zátoku milenců. Legenda praví, že pár, který jí proplave, bude spolu navždy šťastný a bude požehnán potomstvem.

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

Mys Drastis na severozápadě ostrova nabízí úchvatný výhled.

Lidé, kteří jsou nezadaní, pak při úspěšném proplavání najdou lásku svého života. Po cestě na sever se může cestovatel vydat po stopách Durellových k domu s památkami a dokumenty v zátoce Kalami s přilehlou krásnou pláží a neměl by minout také krásný klášter Pantokrator. Nádherné fresky, pohostinné řádové sestry, kolem olivové háje.

Pantokratoras je také nejvyšší hora ostrova, do výšky 906 metrů je možné dostat se automobilem. Po cestě zpět směrem na jih stojí za návštěvu Paleokastritsa. Prostředí připomíná Thajsko. Kromě všech výše zmíněných lákadel Korfu nabízí pěší turistiku, výlety lodí, k vidění jsou i běžci a cyklisté.

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

Pláž Mesonghi ve východním letovisku Korfu Mesonghi láká na jemný písek.

Cásková doporučuje romantiku. „Západy slunce jsou nejkrásnější na západní straně ostrova. Agios Gordios je vyhlášený, má krásné taverničky a bary na pláži. Krásné západy slunce jsou i na plážích Pelekas a Logas.“

Nikola Milisová z CK Blue Style přidává tip na romantiku východu slunce od kláštera Pantokrator. „Uvidíte východ slunce nad Albánií, což je skutečná nádhera. Turisté sem navíc jezdí především při západu, tedy východ zde můžete prožít bez davů“.

Zájem je veliký

Ostrov Korfu je i letos, po koronavirové přestávce, v kurzu. „Zájem o Korfu je aktuálně obrovský a současné prodeje zájezdů dokonce výrazně převyšují předcovidový rok 2019,” říká tiskový mluvčí CK Alexandria Petr Šatný. S tím souhlasí také Ilona Topolová, tisková mluvčí CK Blue Style. „Aktuálně zájem o destinaci několikanásobně převyšuje zájem minulých let“.

Foto: Thomas Kulidakis, Novinky

Noční posezení v centru hlavního města v takřka benátských kulisách.

Korfu je možné doporučit všem, kteří si chtějí užit dovolenou v Řecku s italským nádechem na ostrově, který je celý zelený a svěží. Je ale potřeba počítat s faktem, že cenová hladina je v Řecku oproti České republice vyšší o dvacet až třicet procent. Například nafta stojí přibližně dvě eura, benzín i 2,5 eur, litr a půl mléka v supermarkety také přes dvě eura.

Kdo chce klid, měl by se v noci vyhnout letoviskům Kavos a Sidari, kdo chce projuchat noc, nechť směřuje právě tam. Pláží a letovisek je přehršel, stačí si jen vybrat, možné je také na výlet na Paxos a Antipaxos, které podle legendy stvořil Poseidon svým trojzubcem, když odsekl část Korfu pro klidné chvíle se svou vyvolenou.

Pět míst, která musíte vidět na Krétě

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám