Hlavní obsah

Oplocení na Sněžce se vrátí na místo podle kázně turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sítě, které čeští a polští ochranáři loni umístili na vrchol Sněžky, letos přijdou na své místo pouze v případě, pokud turisté projeví obvyklou neukázněnost. Oplocení používané na pastvinách se podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radka Drahného osvědčilo.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Instalace oplocení minulý rok.

Článek

„Není naším cílem oplocovat národní park a ani to prioritně neplánujeme. Problémem jsou neukáznění návštěvníci,“ konstatoval Drahný. „Když jsme loni v červenci natáhli sítě, lidi si, doufám, uvědomili, že na Sněžce si nemohou dělat, co chtějí. Pokud ne, což se brzy ukáže, jsme připravení oplůtky opět naistalovat,“ popisuje Drahný s tím, že na vrcholu Sněžky budou nainstalovány nové informační cedule s instrukcemi, jak se chovat v národním parku.

Výletníci z české a polské strany považují Sněžku za vrcholovou turistickou atrakci. Počet denních návštěvníků nejvyšší české hory dosahuje v exponovaných dnech deseti tisíc. Vrchol během dne unese tak tři tisíce lidí. Lanovka z Karpacze k Slezskému domu v sedle Obřího dolu jich při plné vytíženosti denně vyveze skoro pět tisíc a kabinka z Pece dva tisíce.

Návštěvníky budou možná regulovat

Enormní návštěvností trpí světově ojedinělá arkto-alpinská tundra s výskytem pouze v Krkonoších a řada unikátních rostlin a živočichů. „Za všechny mohu připomenout především pampelišku krkonošskou nebo rozrazil chudobkovitý,“ přiblížil ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Neudržitelná situace na vrcholu Sněžky vede k úvahám regulace počtu návštěvníků. Poláci spustí časovou selekci výletníků možná už letos.

„Chceme prostřednictvím strážců na výstupových cestách zajistit, aby Sněžku denně navštívily maximálně dva až tři tisíce lidí,“ tvrdil loni v létě ředitel polské Správy KRNAP Andrzej Raj.

Krkonoše zažily vloni zátěžovou turistickou sezonu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám