Hlavní obsah

Opice na Bali bez turistů strádají, kradou jídlo u vesničanů

Balijští makakové se v normálních dobách těší velké přízni turistů. Kvůli pandemii je však indonéský ostrov prakticky bez návštěvníků a opice tak nemají obvyklé množství jídla. Záležitost se proto rozhodly vzít do vlastních rukou a vydávají se na lup do přilehlé vesnice, kde kradou jídlo místním obyvatelům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Opice na Bali kradou jídlo vesničanůmVideo: AP

 
Článek

Makakové, kteří se ve velkých tlupách shlukují v rezervaci Sangeh Monkey Forest, se bez turistů proměnili v nelítostné nájezdníky. Obyvatelé přilehlé vesnice se proto obávají jejich vzrůstající drzosti, uvedla agentura AP. „Bojíme se, že opice zdivočí a budou agresivní,“ uvedl jeden z místních Saskara Gustu Alit.

Vesničané se rozhodli, že do rezervace, v níž žije asi na 600 makaků, kteří jsou považováni za posvátné, budou sami nosit ovoce, arašídy a další jídlo, aby primáty trochu zklidnili. Chtějí tak předejít dalším útokům na vesnici a rabování.

Nejhezčí pláž je podle Instagramu na Bali

Cestování

V předpandemických dobách byla rezervace, v níž se nachází jeden z proslulých balijských chrámů Pura Bukir Sari, velmi oblíbená mezi zahraničními turisty. Mohli se tu totiž s poměrně krotkými opicemi vyfotit, samozřejmě za drobný úplatek v podobě jednoho či dvou buráků.

Na krmivo nejsou peníze

Opičí les u vesnice Sangeh běžně navštívilo na šest tisíc lidí měsíčně, kvůli pandemii však toto číslo dramaticky spadlo na zhruba 500, uvádí server USA Today. V červenci Indonésie zakázala vstup všem zahraničním návštěvníkům a uzavřela rezervaci i místním obyvatelům, kteří si zde často pořizovali svatební fotografie.

Nejenže tak opice přišly o množství jídla, kterým je krmili právě turisté, rapidně však klesly i finanční prostředky, které měla rezervace ze vstupného. Příspěvky od místních drobně pomohly, ale i sami obyvatelé pociťují dopady pandemie na ekonomiku, a peněžní dary jsou proto čím dál menší.

„Prodlužující se pandemie nás překvapila,“ konstatuje šéf provozu Made Mohon. „Z jídla pro opice se stal problém,“ doplnil s tím, že denně krmivo pro makaky vyjde v přepočtu na zhruba 1300 korun.

Londýn dokraloval. Nejpopulárnější destinací světa je nově Bali

Cestování

Makakové jsou všežravci, kteří se normálně spokojí s různými živočichy v džungli či rostlinami, jenže kvůli kontaktu s lidmi si opice z rezervace zvykly na trochu jiné dobroty. A jelikož se jim jich nedostává, nebojí se vzít záležitost do vlastních rukou.

Vesničanům dělají i nejrůznější naschvály. Posedávají například na střechách a shazují na zem tašky. Když místní připraví před domy denní obětiny, opice ihned seskočí a jídlo kradou.

„Před několika dny jsem se zúčastnil tradiční ceremonie nedaleko lesa. Zaparkoval jsem auto, vzal dvě igelitové tašky s jídlem a květinami, které měly sloužit jako obětiny, když v tom se objevily dvě opice, vše popadly a rychle zmizely v lese,“ uvedl Alit.

Běžně opice tráví dny kontaktem s návštěvníky. Kradou sluneční brýle či lahve s vodou nebo skáčou lidem na ramena a tahají je za oblečení. Podle Alita je možné, že makakové nejsou hladoví, ale jen znudění. „Proto naléhám na vesničany, aby si s nimi chodili do lesa hrát a nosili jim jídlo. Myslím, že potřebují interagovat s lidmi, aby nezdivočeli,“ uzavřel Alit.

Reklama

Výběr článků

Načítám