Hlavní obsah

Operace KFC: Krycí jméno, ze kterého znalce historie mrazí

Novinky, Jakub Kynčl (Žilina)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rajecké Teplice na Slovensku jsou klidným zhruba třítisícovým lázeňským městečkem, které vyjma Slováků láká i velké množství českých turistů. Ti sem jezdí především za zdejší léčivou termální vodou, která pozitivně působí především na pohybové ústrojí. Jen málo Čechů však ví, co se tu v jednom z hotelů po krátkou dobu v roce 1938 ukrývalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Svatováclavská koruna je symbolem moci českých králů a součástí korunovačních klenotů.

Článek

Psalo se září 1938 a korunovační klenoty nebyly v Praze v bezpečí. Už během léta bylo jasné, že se situace zhoršuje velkou rychlostí a tato národní památka nevyčíslitelné hodnoty by mohla být v ohrožení. Právě proto bylo rozhodnuto o tom, že by se měly přemístit z Korunní komory v katedrále sv. Víta na jiné místo. Tím místem bylo Slovensko, konkrétně oblast Žiliny a jejího okolí. Začala operace, která o mnoho let později vstoupila do povědomí veřejnosti pod smyšleným názvem KFC. Nevěštila příchod kuřat z Kentucky, ale měla být zkratkou pro pojem „Klenoty Fascinující Ceny”. A ty byly v ohrožení více než kdy jindy.

Před pádem ze srázu do potoka vůz údajně zachránilo blízké mostní zábradlí.
vedoucí Archivu KPR Jakub Doležal

Dočasné přestěhování korunovačních šperků a dalších cenností na Slovensko se zdálo jako dobrý nápad. Držitelé klíčů byli požádáni o jejich odevzdání, což také učinili. O celém plánu, za kterým stál ministerský rada Kanceláře prezidenta republiky Karel Strnad, vědělo jen nesmírně málo lidí. Přesně 19. září 1938 byly klenoty vyzvednuty ze svého úložiště, přemístěny do dubové truhly, která byla zamčena a zapečetěna. A ještě téhož dne se vyjelo na Slovensko.

Nebezpečná nehoda

Klenoty vezly do Žiliny dva vozy Tatra. Ozbrojená posádka zřejmě jen tušila důležitost této tajné noční mise, obsah bedny podle dostupných informací neznala. Shodou nešťastných okolností došlo ale při přepravě korunovačních klenotů k nehodě, která mohla skončit skutečně tragicky.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vnitřek trezoru nyní připomíná historické události roku 1938.

„Těžko říct, zda se na nehodě, k níž došlo nad ránem 20. září v hlubokých javornických lesích, podepsala více mlha a zhoršená viditelnost, nebo únava jednoho z řidičů, který na křižovatce špatně odbočil a ve snaze co nejrychleji dohnat své kolegy zezadu naboural do čekající Tatry s klenoty. Před pádem ze srázu do potoka vůz údajně zachránilo blízké mostní zábradlí,“ prozradil Novinkám vedoucí Archivu Kanceláře prezidenta republiky Jakub Doležal, který se zajímavým příběhem klenotů v době republiky zabývá.

Část cenného nákladu i v Rajeckých Teplicích

Nakonec však šperky úspěšně dorazily až do Žiliny, kde byly uloženy do trezoru pobočky Národní banky. Historické zdroje se trochu liší v úloze tehdejšího hotelu Velká Fatra, dnešního Aphrodite Palace v Rajeckých Teplicích. I zde totiž byla podle záznamů ukryta část cenné zásilky z Pražského hradu. Podle Jakuba Doležala sice nešlo o korunovační klenoty, ale mělo jít o umělecké předměty z hradních sbírek, možná i nějaké významné dokumenty.

V tomto trezoru se v roce 1938 ukrývaly cennosti z hradních sbírekVideo: Novinky

Na Slovensku však mají mnozí za to, že v trezoru dnešního hotelu Aphrodite Palace byly po určitou chvíli i samotné korunovační klenoty: „Po žilinské bance byly klenoty ukryté v trezoru hotelu Velká Fatra v Rajeckých Teplicích, kam je odvezl Jozef Kynera ze Žiliny, který vlastnil na Hollého ulici opravnu aut, garáže a měl i autodopravu,” stojí v materiálech turistické informační kanceláře města Žilina.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Místnost kabaretu uvnitř hotelu Aphrodite Palace v Rajeckých Teplicích. Pokud byste hledali vstup do onoho trezoru, je maskovaný obyčejnými dveřmi (na snímku vlevo).

Trezor nacházející se v hotelu Aphrodite Palace byl zrenovován a byl přetvořen ve stylový salonek. Na zdech přitom visí výjevy připomínající nebezpečnou cestu českých korunovačních klenotů na Slovensko. Hotel populární u Čechů svou historickou chloubu ukrývá vedle místnosti kabaretu a trezor je maskován běžnými dveřmi. Teprve když je otevřete, objeví se před vámi masivní bezpečnostní dveře. Abyste s nimi pohnuli, musíte se zapřít a pořádně zatlačit.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vstup do trezorové místnosti v Cabaretu Aphrodite. Po rekonstrukci dává místnost již jasně najevo, co se zde po krátkou dobu ukrývalo.

„Lidé o této místnosti často nevědí, jen výjimečně se nás někdo zeptá, zda by ji mohl vidět. V takovém případě samozřejmě vycházíme vstříc. Hosté k nám jezdí primárně za teplou léčivou vodou, která má blahodárné účinky hlavně na pohybový aparát. Když si ale chtějí své relaxační zážitky proložit drobnou exkurzí do historie, rádi jim místnost ukážeme,” řekla Novinkám manažerka hotelu Silvia Ďuranová.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Termální lázně Aphrodite v Rajeckých Teplicích.

Ať už byly v oné místnosti korunovační klenoty, anebo jiné velmi vzácné předměty z hradních sbírek, jistě je zajímavé se na toto místo podívat na vlastní oči. Cennosti si tu však rozhodně dlouho nepobyly. Už 5. října putovaly korunovační klenoty i všechny ostatní vzácnosti zpět do Česka, protože se situace na Slovensku nevyvíjela ani trochu dobře. Vše totiž spělo k vyhlášení autonomní slovenské vlády a protičeské nálady byly všudypřítomné. Operace KFC tak skončila přibližně po dvou týdnech a korunovační klenoty měly čekat další neklidné roky přímo v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám