Hlavní obsah

Okopírovat se dá vše. V Číně mají napodobeninu i Velké čínské zdi

Novinky, Michael Švarc

Jedna Velká zeď je málo, řekli si v Číně před pár lety. V provincii Ťiang-si proto nechali postavit její kopii v měřítku 1:1. Napodobenina světoznámé památky dokonce přitahuje turisty, kteří ji mnohdy považují za tu skutečnou, uvádí agentura Reuters. Laik na první pohled rozdíl asi nepozná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Napodobenina Velké čínské zdiVideo: Reuters

 
Článek

Čína proslula napodobováním nejrůznějším světových dominant či měst. V zemi jsou k vidění kopie Eiffelovy věže, londýnského Tower Bridge nebo Hallstattu či Benátek. Úřady se proto rozhodly do seznamu připojit i falešnou Velkou čínskou zeď, která ovšem není ani zdaleka tak rozsáhlá, jako ta původní. Měří jen čtyři kilometry.

Stejně jako skutečná Velká čínská zeď, i ta falešná je z kamene, vine se po kopcích jako had a je rozdělena několika strážními věžemi. A dokonce ji od jejího otevření v roce 2015 navštěvují turisté. Podle serveru South Morning China Post tak někteří činí z důvodu, že se vyhnou davům, jiní ale podlehnou mystifikaci a falešnou zeď považují za tu skutečnou, která se ovšem nachází na severu Číny.

Pravá Velká zeď se ale podle některých lidí napodobit nedá, už jen kvůli historickému významu, který zastávala — měla chránit říši před mongolskými nájezdníky. Její délka je navíc přes 21 tisíc kilometrů, což je rozměr, nad kterým ta falešná čtyřkilometrová může jen blednout závistí.

Čína otevřela nový prosklený most. Je opět nejdelší na světě

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám