Hlavní obsah

Ohnivý vodopád opět dočasně krášlí Yosemite

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém národním parku Yosemite je opětovně k vidění unikátní přírodní úkaz. Přezdívá se mu „ohňopád“, protože vizuálně připomíná tekoucí lávu. Ve skutečnosti se vodopádu Horsetail jen dotknou sluneční paprsky, které pod správným úhlem vytvářejí optickou iluzi, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Archivní snímek vodopádu

Článek

Jev je k vidění jen po několik dní během února při západech slunce, podoba „ohňopádu“ je ovšem ovlivněna i tím, jak moc vody vodopádem protéká.

Úkaz přitahuje každý rok stovky návštěvníků. „Jsem v naprostém úžasu a velmi nadšený, že jsem se mohl konečně k vodopádu vypravit osobně a pořídit několik dobrých fotek,“ uvedl Vaché Geyoghlian. „Dorazil jsem na místo mezi prvními, ale brzy se to kolem lidmi jen hemžilo, aby nikomu ta podívaná neunikla,“ dodal.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

How incredible is this firefall? This is a natural, annual phenomenon known as a firefall. Every year around mid-February, the angle of the sun is just right and hits Horsetail Falls in Yosemite National Park, CA. It glows just like this for about 10 minutes at sunset. This rare occurrence depends on two big things: 1. There needs to be enough snow and snowmelt for water to fall off of El Capitan. The sun hits the same angle in the Fall, but because the waterfall has dried up by then, there is no firefall. There hasn't been much snowfall or rainfall lately, so there's a chance we won't see a firefall this year. 2. The weather needs to be clear enough for the sun to hit the waterfall. Depending on the angle of the sun and the daily conditions, the falls will glow a faint orange to bright red in color! This year's firefall is predicted to occur in about 3 weeks. Be prepared to see it all around Instagram - it is a rare and stunning sight! Do you want to see this one day? Tag a friend you would take with you! Featured | @rayophotography13 Location | Horsetail Falls, Yosemite National Park, California #WWTTY | Where Will TOTEM Take You? ____________________ #TOTEMMade #Firefall #YosemiteNP

Příspěvek sdílený TOTEM Made (@totem_made), Úno 4, 2018 v 8:53 PST

Návštěvníci mají možnost jedinečný fenomén spatřit zhruba do konce tohoto týdne. Vyplatí se přijít včas, dokud místo není přeplněné.

„Lidé mohou parkovat nedaleko vyhlídkových bodů, které jsou v docházkové vzdálenosti,“ uvedl mluvčí parku Scott Gediman. Překážkou by ovšem mohlo být proměnlivé počasí, v případě sněžení by úkaz logicky vidět nebyl.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Horsetail Falls, Yosemite ... It’s that time of year again when visitors flock to Yosemite National Park to see the famous Horsetail Falls -- the waterfall that looks like lava flowing down the side of El Capitan. This rare phenomenon only happens for a short time in the last two weeks of February (if the conditions are perfect). When the setting sun’s rays hit the waterfall at just the right angle, it illuminates the water in brilliant reds and oranges. It’s a spectacular sight reminiscent of Yosemite’s historic Firefall !!! #thelordismylightphotographybyestumbaga #nikonphotography #nikond610 #d610 #horsetailfalls #firefalls #yosemite #nikon #nikon_photography #yosemitenationalpark #yosemitefirefall #yosemitefirefalls #nationalparks

Příspěvek sdílený aka1badboy (@aka1badboy), Úno 15, 2017 v 12:04 PST

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám