Hlavní obsah

Odstěhujte se na izolovaný ostrov a zaplatíme vám 80 tisíc eur, láká irská vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irská vláda chce zalidnit osamělé a izolované ostrůvky. Spustila proto projekt, v jehož rámci dostanou lidé za přestěhování na některých z 23 vybraných ostrovů 80 tisíc eur (1,9 milionu korun). Tedy pokud splní i další náležitosti. Peníze jsou navíc vyhrazeny čistě na rekonstrukci nemovitostí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Iniciativa je součástí programu Our Living Islands (Naše živoucí ostrovy), v jeho rámci chce irská vláda přesvědčit více lidí, aby se stali součástí malých ostrovních komunit. Plán zahrnuje 23 ostrovů, které ale nejsou spojeny s pevninou žádnými mosty a nelze se z nich dostat po souši ani při odlivu, píše magazín Time Out. Na oplátku za přestěhování však dostanou lidé zmiňovaných 80 tisíc eur.

Má to ale háček. Lidé totiž musí na ostrově vlastnit některou z nemovitostí, která byla navíc postavená před rokem 1993 a poslední dva roky byla opuštěná. V takovém případě zájemci peníze obdrží, avšak jen na specifické účely, jako jsou izolace domu, renovace nebo další stavební úpravy.

Podle Time Outu podobná iniciativa už v Irsku funguje, vztahuje se však na hlavní ostrov. Finanční odměna není ani tak vysoká, a to z důvodu, že náklady na renovaci nejsou tak velké jako v případě menších ostrovů.

Cílem iniciativy je mimo jiné posílit infrastrukturu, nabídnout lepší zdravotní péči či vzdělání. Zájemci se mohou o příspěvky hlásit od 1. července, informace by měly být k dispozici na lokálních úřadech.

Na sardinskou růžovou pláž ani krok. Turistům hrozí za vstup desetitisícové pokuty

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám