Hlavní obsah

Na sardinskou růžovou pláž ani krok. Turistům hrozí za vstup desetitisícové pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská pobřežní stráž bude nemilosrdně pokutovat turisty, kteří vkročí na jedno z nejhezčích míst Sardinie. Pláž Spiaggia Rosa proslavil narůžovělý písek a úřady chtějí všemi možnými prostředky ochránit místní křehký ekosystém. Za porušení zákazu mohou lidé zaplatit od 500 do 3500 eur, v přepočtu zhruba 12 až 83 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Spiaggia Rosa se nachází v národním parku na souostroví Maddalena.

Článek

Pláž, která je považovaná za jednu z nejhezčích nejen v Itálii, ale i na světě, získala svou barvu díky schránkám malých organismů, které příboj rozdrtí a smíchá s pískem. Vstup na místo, které je součástí souostroví Maddalena a stejnojmenného národního parku, je dlouhodobě zakázán, návštěvníci se přírodní podívanou mohou nicméně pokochat během výletu na lodi, píše Independent. Někteří jdou však o krok dál.

„Pláž je opět v ohrožení, protože lidé přijedou lodí, vystoupí na pláž a pak zveřejňují svoje fotky,“ postěžoval si šéf národního parku Fabrizio Fonnesu. Tyto prohřešky bude však pobřežní stráž pokutovat, přičemž vyšší pokuty hrozí těm, kteří si budou chtít z pláže odvézt také písek.

„Očekáváme, že přes léto dorazí do parku na 1200 lodí denně, a mnoho lidí si bere písek jako suvenýr, což vede k urychlení vzniku eroze,“ dodal Fonnesu.

Krok přichází poté, co úřady Sicílie a Sardinie oznámily, že budou limitovat počty návštěvníků na některých plážích. Množství turistů se na nízké úrovni pokouší držet například sardinské letovisko Baunei, kde se letos bude ještě zpřísňovat.

Některé italské pláže v létě omezí denní počty návštěvníků

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám