Hlavní obsah

Ochranáři rozšiřují v Krkonoších unikátní Muttichovo značení

Turistické Muttichovy značky, používané od první republiky celosvětově pouze v Krkonoších, procházejí rozsáhlou renesancí. Ačkoliv jde především o unikát, jenž vesměs pozbyl praktický význam, rozhodla se Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) síť turistického značení, pojmenovaného po jeho zakladateli malíři Kamilu Vladislavu Muttichovi (1873-1924), o skoro polovinu rozšířit.

Foto: Správa KRNAP

Jedna z Muttichovek v horském terénu.

Článek

Počet, díky až půlmetrové velikosti nepřehlédnutelných jasně červených plechových symbolů hřebenových bud, horských vrcholů a obydlených údolí, se rozroste ze současných 96 na 165. Muttichovky, jak lidé značky od jejich vzniku před sto lety nazývají, vznikají díky podpoře společnosti Škoda Auto v klempířské dílně v Lánově u Vrchlabí.

„Muttichovek bylo dříve po krkonošských hřebenech rozmístěno okolo tří set padesáti. Dnes už díky moderním navigačním technologiím pozbyly původního významu. Zůstávají však historickou ikonou, kterou lze vidět pouze v Krkonoších,“ konstatoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Mohou pomoci v nesnázích

Význam celkem 31 symbolů Muttichových značek nadále zůstává ve vysvětlivkách turistických map a může v případě nouze pomoci turistům najít cestu do bezpečí. Sněžku symbolizuje trojúhelník, Martinovku stejně jako řadu dalších hřebenových bud a některá krkonošská města počáteční písmeno, Harrachov hvězda, Janské Lázně ptačí pařát a třeba Bílé Labe miska.

Dnes už málokdo zná přesný význam jednotlivých symbolů.
ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch

„Muttichovky jsou tradiční krkonošská záležitost, která má nadále svoje opodstatnění,“ doplňuje ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. „Pravdou je, že dnes už málokdo zná přesný význam jednotlivých symbolů. Mnozí na ně dokonce pohlížejí jen jako na nějaké ornamenty. Stále ale mohou turistům v nesnázích pomoci,“ míní Böhnisch.

Krkonošské Rýchory: Za křivými stromy, vyhlídkami i bunkry

Cestování

Muttichovky, na rozdíl od klasických turistických značek, neudávají informace o vzdálenosti jednotlivých bodů, nýbrž pouze směr do místa možné záchrany, kam v horách ztracené lidi naviguje šipka v dolním okraji každého symbolu. Němé značky z dvoumilimetrového ocelového plechu pokrytého vypálenou červení vznikly z podnětu Svazu lyžařů Republiky československé, jehož byl Muttich aktivním členem.

„Prvním důvodem jejich vzniku byla zimní nečitelnost letního turistického značení pokrytého námrazou. Druhým byla jazyková problematika. Počátek Československa je spjat s národnostními spory mezi Čechy a Němci, kdy nápisy na turistických ukazatelích byly ničeny. Němcům se nelíbily české texty na turistických ukazatelích a naopak. Němé značky bez textů měly tento problém vyřešit,“ přiblížil historické souvislosti zrodu Muttichovek Drahný.

Foto: Správa KRNAP

Výroba nových Muttichových značek v lánovské dílně.

Muttichovy němé značky, dříve rozmístěné po celých Krkonoších, se zachovaly pouze na jejich české straně. Čechům se podařilo jednu z krkonošských ikon zachovat díky stálé péči Horské služby, ochranářů a Škodováků.

„Vrchlabští Škodováci využívají od poloviny minulého století své technické zázemí, aby němé značky pomohli obnovovat,“ přiblížil vedoucí vnějších vztahů Škodovky Michal Kadera.

Do horských bud se vracejí velkoplošné turistické mapy

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám