Hlavní obsah

Obří turistická mapa Moravy se zapsala do knihy rekordů

Aktualizováno

Ohromná turistická mapa Moravy o rozměrech 7,5 krát 3,5 metru a v měřítku 1:25 000 z dílny českolipských kartografů se v pátek dostala do české Guinnessovy knihy rekordů. Je největší turistickou mapou ČR. Lidem umožňuje projít se mezi městy a udělat si lepší obrázek o jejich vzdálenosti. Mapa byla vyrobena při příležitosti mezinárodní kartografické společnosti, na kterou se sjeli přední odborníci z celého světa.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Veliká mapa Moravy

Článek

„Mapy mezi našimi rekordy jsou ojedinělé. Ohledně map jsme měli rekord, kdy je celá republika zachycena na 72 malých turistických kartách. Tato mapa byla zapsána do české verze Guinnessovy knihy rekordů," řekl zástupce pelhřimovské agentury Dobrý den Michal Jurečka.

Na mapě je zachyceno 1,3 miliónu objektů a využito na ní je 297 barev. Pozorní obdivovatelé na ní najdou 2838 symbolů. Délka vrstevnic dosahuje 151 400 kilometrů, délka turistických cest přesahuje 6500 kilometrů a délka cyklotras je téměř 7000 kilometrů. Gigantická mapa je vytištěná na speciálním odolném materiálu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Po nestandardní mapě se můžete projít

Podle autora Josefa Rančáka z tvůrčí dílny českolipské Geodezie On Line by bylo možné vytvořit mapu ještě větší. „Velikost mapy byla limitována vstupní halou. Je to otázka prostoru a techniky. Může sloužit třeba 30 let, aniž by se zničila," podotkl Rančák.

Morava v proporcích

Jak uvedl šéf katedry geoinformatiky olomoucké přírodovědecké fakulty Vít Voženílek, mapa byla posvěcena prezidentem mezinárodní kartografické společnosti. „Osobně na ni šlápl a slíbil, že si projde veškeré trasy. Je to 6000 kilometrů," podotkl s úsměvem Voženílek.

Dodal, že si podobnou mapu žádný cyklista nebo turista s sebou na cesty sice nevezme, lidem však umožní nahlédnout na Moravu jinak. Uvědomit si mohou proporce vzdáleností mezi městy nebo si například všimnout, že se řeka míjí s některými komunikacemi.

Na kartografickou konferenci se do Olomouce sjely zhruba tři stovky účastníků z více než 20 států. Počtem účastníků i rozsahem témat jde podle odborníků o ojedinělou tuzemskou akci. Její součástí bylo také vyhlášení Mapy roku 2013. Do soutěže se přihlásilo celkem 123 produktů. Obří turistická mapa Moravy bude od příštího týdne instalována ve vestibulu olomoucké katedry geoinformatiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám