Hlavní obsah

Obří mrakodrap Gazpromu ještě nestojí. Drží už ale světový rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Stavbaři, kteří v Petrohradu budují obří mrakodrap plynárenského gigantu Gazprom, dosáhli světového rekordu v délce nepřetržitého betonování. Pod dohledem zástupců Guinnessovy knihy rekordů během 49 hodin nalili do základů stavby 19 264 metrů krychlových betonu. V průměru každou minutu na stavbu přijížděl nákladní vůz s nákladem betonové směsi, pochlubila se firma. Budoucí nejvyšší budova Evropy bude prý dostavěna podle plánů.

Foto: archiv Charlese Phu

Vizualizace mrakodrapu Gazpromu, který vyroste v Petrohradě.

Článek

„Rekordní objemy, nejlepší technologie a nestandardní řešení je běžná realita jakékoli stavby Gazpromu," prohlásil šéf koncernu Alexej Miller a ujistil, že stavba bude dokončena v roce 2018, tedy tak, jak je plánováno.

Mrakodrap, který se má nad Finským zálivem tyčit do téměř půlkilometrové výše, bude nejvyšší budovou nejen v Rusku, ale podle všeho i v celé Evropě.

Mrakodrap měl vyrůst jinde

Mrakodrap měl původně stát na pravém břehu řeky Něvy. Plány koncernu ale vyvolaly odpor ruských památkářů, veřejnosti i Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Kritici se shodně obávali, že věž z betonu, skla a oceli nenávratně zohyzdí historické centrum někdejšího hlavního města carského Ruska.

Místní úřady a Gazprom se nakonec rozhodly výškovou stavbu umístit dál od centra města a také změnily její název z Ochta na Lachta.

Ekonomičtí odborníci se ale od počátku pozastavují nad tím, že stát a polostátní koncern investují desítky miliard rublů do "ekonomicky nesmyslného projektu" v době recese. Dříve ohlášené požadavky Gazpromu na nové kancelářské plochy by při rozloze staveniště prý dokázala uspokojit i jen osmipodlažní budova.

Dobrý výhled?

Jisté však je, že až bude budova dokončená, bude jednou z nejfotografovanějších budov ve městě. A pokud to majitel umožní, možná by se z ní mohl turistům naskytnout i zajímavý historický pohled směrem na historické centrum. Pokud bude ovšem cena za vstup podobná jako za vstup na londýnský Střep (The Shard), tedy 950 korun, těžko říci, kolik cestovatelů by bylo ochotných za něco takového zaplatit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám