Hlavní obsah

Novým lákadlem Chomutova jsou parní lokomotivy i vůz barona Rothschilda

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významné turistické lákadlo získal pro letošní léto Chomutov. Vedení města vyjednalo sezónní zpřístupnění železničního depozitáře Národního technického muzea, který ukrývá skvostné parní lokomotivy a další železniční vozy. Nově bude veřejnosti přístupný od 1. června do konce září vždy od čtvrtka do neděle od 10 do 17 hodin. Dosud byl depozitář otevřen jen dva víkendy v roce.

Foto: Národní technické muzeum

Železniční depozitář v Chomutově ukrývá skvostné parní lokomotivy a železniční vozy.

Článek

„Téměř sto historických kolejových vozidel je obrovským pokladem, který si budou moci prohlédnout návštěvníci města i jeho obyvatelé. Proto Národnímu technickému muzeu výrazně pomůžeme s propagací prostřednictvím speciálního letního čísla městských novin, činností městského informačního centra či propagací na sociálních sítích,“ uvedl náměstek chomutovského primátora David Dinda (Nový sever) s tím, že náklady na otevření a provoz depozitáře nese Národní technické muzeum.

Největším lákadlem budou parní lokomotivy v čele s rychlíkovým Albatrosem 498.106, který v srpnu 1964 vytvořil dosud nepřekonaný rekord parních lokomotiv tehdejších Československých státních drah rychlostí 162 km/h. Majestátní obdiv budí rovněž první poválečná lokomotiva 534.0301, kterou dodaly Škodovy závody už 22. prosince 1945, nebo tramvajová parní lokomotiva Gartenau, vyrobená v Linci roku 1887.

Uvidí i pluhy a drezíny

Stranou pozornosti jistě nezůstane ani část kolekce salónních vozů Národního technického muzea, v depozitáři zastoupená vyhlídkovým salónním vozem Ústeckoteplické dráhy z roku 1900, jenž pochází ze smíchovské továrny F. Ringhoffera, nebo salónním vozem vyrobeným Kopřivnickou vozovkou v roce 1906 pro barona Adolpha Rothschilda.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout téměř sto kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů – od parní lokomotivy vyrobené v roce 1870 až po kolejový sněhový pluh z roku 1980. K vidění budou lokomotivy bývalých ČSD, salónní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla, která donedávna sloužila v pravidelném provozu u Českých drah a teď jsou připravena pro zachování ve sbírce Národního technického muzea.

„Zpřístupněním depozitáře můžeme po Bezručově údolí, Kamencovém jezeře a Podkrušnohorském zooparku nabídnout turistům i rekreantům další unikátní atraktivitu,“ zdůraznil mluvčí chomutovského magistrátu Tomáš Branda.

Železniční depozitář Národního technického muzea se nachází v sousedství areálu depa Českých drah v Chomutově. Přístup do oploceného areálu je možný pouze po značené trase z Černovické ulice z prostoru parkoviště nákupního centra Globus směrem na Karlovy Vary.

Reklama

Výběr článků

Načítám