Hlavní obsah

Nová turistická trasa vede po stopách jednoho z nejslavnějších vojevůdců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgie zpřístupnila cestovatelům Napoleonovu cestu. Vede místy, kde se slavný francouzský císař a vojevůdce zastavil před svou porážkou jižně od Bruselu 18. června 1815. Poutavá trasa Valonskem je dlouhá celkem 94 kilometrů a lemuje ji 200 informačních tabulí. Turisté navíc mohou k navigaci využít své chytré telefony a tablety.

Foto: Profimedia.cz

K přesnější navigaci turistům na Napoleonově cestě poslouží tablet nebo chytrý telefon. Ilustrační foto

Článek

Zájemci o značený turistický okruh, který začíná v Hestrudu na současné francouzsko-belgické hranici, mají k dispozici zvláštní internetový portál, turistického průvodce Michelin a zařízení pro využívání satelitní navigace, chytrých telefonů a tabletů.

Belgický projekt se inspiroval historicky zaznamenanou Napoleonovou cestou, kterou francouzský vojevůdce prošel po svém návratu do Francie z ostrova Elba, kde žil v nuceném exilu. Vylodil se 1. března 1815 v zálivu Juan nedaleko Antibes na Azurovém pobřeží. Poté se přesunul přes Grenoble do Paříže, kam dorazil 20. března. Podařilo se mu postupně shromáždit na 200 000 vojáků a opět se chopit moci.

Belgie hodlá velkolepě oslavit 200. výročí bitvy u Waterloo, po které byl Napoleon internován na ostrově Svaté Heleny, kde v květnu 1821 zemřel. Úřady hodlají v červnu 2015 především uspořádat na původním bojišti rekonstrukci slavné bitvy za účasti tisíců figurantů z celé Evropy. Francouzského císaře tehdy porazila koalice evropských panovníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám