Hlavní obsah

Nová Stezka korunami stromů v Krkonoších zavede návštěvníky i pod zem

Novinky, mšv

První prázdninovou neděli se na hranici Krkonošského národního parku v Janských lázní otevře nová Stezka korunami stromů. Je příbuznou oblíbené stezky na Lipně nebo dalších, které se nacházejí třeba v Německu. Nejnovější atrakce je ovšem unikátní mimo jiné i v tom, že se návštěvníci budou moci podívat i do jeskyně a spatřit kořeny majestátních krkonošských jehličnanů.

Foto: Stezka korunami stromů Krkonoše

Vyhlídka na Stezce zavede návštěvníky do 45 metrů.

Článek

Oproti Lipnu, kde stezka leží mimo území národního parku, krkonošská stojí na jeho hranici, navíc v lokalitě, kterou tiskový mluvčí KRNAPu Radek Drahný nazývá pěkným lesem, tedy lesem pestrým na druhy, nikoli pouze smrkovou monokulturu.

Celá atrakce má zároveň edukativní ráz, a především v dětech má vybudovat pozitivní vztah k přírodě. Návštěvníci zde najdou také tři didaktické stanice. „Naším cílem bylo poskytnout lidem zábavnou formou informace o okolní přírodě. Chceme jim ukázat, jak vypadá pěkný a zdravý les,“ shrnuje ředitel Správy Krkonošského národního parku Jan Hřebačka.

Foto: Stezka korunami stromů Krkonoše

Návštěvníci poznají rozdíl mezi hezkým a ošklivým lesem.

Nová stezka vznikla na úpatí Černé hory v Janských Lázních, konkrétně u Hoffmanovy boudy. „Věříme, že je to místo, kde můžeme lidem mnohé ukázat. Zároveň nám Stezka pomůže také přilákat turisty z vrcholků Krkonoš a ulevit tak přetíženým hřebenům,“ uvádí k projektu Hřebačka. Zcela unikátním aspektem krkonošské Stezky je i podzemní prostor podobný jeskyni, který návštěvníky zavede mezi kořeny stromů. Cílem je podle Hřebačky ukázat, jak je půda důležitá pro život lesa.

Lákadlem je dlouhý tobogán

Vedle vzdělávacích zastávek nabídne stezka také tři zábavně pojaté stanice s adrenalinovými prvky. Tím největším lákadlem je suchý tobogán v délce více než 50 metrů, který vede z vyhlídkové věže. „Návštěvníci si budou moci vyzkoušet i udržení rovnováhy v průhledu, který pod sebou odhaluje zdánlivě nebezpečnou propast,“ uvádí jednatel společnosti Stezka korunami stromů Krkonoše Filip Pekárek, který stál rovněž u zrodu podobné stezky v německém národním parku Bavorský les.

Foto: Stezka korunami stromů Krkonoše

Celková délka Stezky je 1511 metrů.

Stezka korunami stromů v Krkonoších je dlouhá 1511 metrů, vyhlídková věž zavede návštěvníky až do 45 metrů. Celá trasa, včetně podzemí, je navíc bezbariérová, lze na ni tedy vyrazit i s kočárky. Jedinými omezeními je zákaz kouření a zákaz vstupu se zvířaty. Výstavba stezky započala loňský rok a vyšla na zhruba 180 miliónů korun, což je třikrát více než náklady na lipenskou stezku, jak zdůrazňuje Pekárek.

Slavnostní otevření atrakce proběhne v neděli 2. července a bude při něm připraven bohatý program. Lákadly jsou vystoupení skupiny The Tap Tap nebo Ewy Farne. Stezka bude otevřená po celý rok s výjimkou Štědrého dne.

Lipenská stezka korunami stromů patří mezi oblíbené a nejnavštěvovanější atrakce Jihočeského kraje. Ta v červenci oslaví už páté narozeniny. Návštěvnost je srovnatelná s českokrumlovským zámkem, na který ročně zavítá zhruba 400 000 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám