Hlavní obsah

Nová cyklostezka v podhůří Brd vede po staré formanské cestě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý Smolivec

Bezmála tříkilometrovou cyklostezku mohou nově využívat cyklisté na jižním Plzeňsku v brdském podhůří. Cyklostezku postavila radnice v Mladém Smolivci a vede po trase bývalé významné zemské formanské stezky ze Svaté Hory u Příbrami do bavorského Řezna.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cyklostezka doplňuje nabídku tras pro turisty a cyklisty v okolí a zároveň slouží místním lidem jako bezpečná spojnice pro cyklisty, chodce či bruslaře na in-line bruslích. Uvedla to Eva Kubová, starostka Mladého Smolivce, pod nějž patří několik menších vesnic.

Tři metry široká asfaltová stezka spojuje Starý Smolivec a Dožice. Náklady na vybudování nové cyklostezky byly 13,9 miliónu korun, z toho dotace z Regionálního operačního programu bude kolem 11,8 miliónu korun, řekla Kubová. Cyklostezku budou v zimě využívat i běžkaři.

Podle starostky nabízí turisticky atraktivní přírodu, zajímavá zastavení a navazující cyklotrasy na nedalekém Klatovsku, v okolí Nepomuku nebo v Brdech. Stezka nabízí zastavení na třech vybavených odpočívadlech a šest zastavení s informačními tabulemi o historických zajímavostech v okolí.

Stezka zavede turisty například ke smírčímu kříži a na místo zvané Vražda, které jsou spojené s krvavou bitvou císařských vojsk s armádou českých stavů. V roce 1620 předcházela bitvě na Bílé hoře. Trasa vede také kolem pozůstatků více než 450 let starého Krocova mlýna, kolem pomníku připomínajícího protifašistický regionální odboj, okolo dvou kapliček a sochy brdského anděla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám