Hlavní obsah

Noční obloha nad městem andělů

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli bydlíte v centru města, asi se potýkáte s pojmem „světelné znečištění“ v praxi. Přemýšleli jste někdy o tom, o kolik by byl pohled na noční oblohu jiný, kdyby na vás shlížely tisíce hvězd? Dvojice mladých fotografů se v této problematice aktivně angažuje, mimo jiné sérií snímků z kalifornského Los Angeles.

Foto: Profimedia.cz

Zrychlená noc v Los Angeles

Článek

Gavin Heffernan a Harun Mehmedinovic se snaží rozšířit povědomí o světelném znečištění a o tom, jaký psychologický efekt může mít na lidi absence hvězd na noční obloze. Součástí jejich projektu bylo také focení v Los Angeles, kterému se přezdívá město andělů.

Foto: Profimedia.cz

Milióny světel Los Angeles

V oblasti města umístili několik fotoaparátů, z nichž každý udělal snímek jednou za 25 sekund po dobu dvou až čtyř hodin. Vykouzlili tak působivé obrázky i časosběrné video ukazující hvězdnou noční oblohu nad hustě nasvíceným Los Angeles, odkud pouhým okem lze jen těžko spatřit nekonečné seskupení hvězd.

Foto: Profimedia.cz

Slavný nápis Hollywood zdánlivě těsně pod noční oblohou

Mehmedinovic svůj vztah k hvězdné noční obloze vysvětluje tím, že část dětství strávil v bosenské vesnici. Když pak jako starší přiletěl do arizonského Phoenixu, zjistil, že hvězdy vůbec nevidí, že nejsou takovou samozřejmostí.

Společně s Heffernanem chtějí o noční obloze vydat knihu. Kvůli finanční podpoře se nedávno obrátili na server Kickstarter, kde lidé mohou přispět libovolnou částkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám