Hlavní obsah

Nizozemsko - země tulipánů, vodních hrází a cyklistů

Právo, Marika Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen větrné mlýny, malebné vodní kanály, van Gogh a fotbal je Nizozemsko. Tento nejhustěji zalidněný stát v Evropě, ve kterém se toleruje kouření konopí, symbolizují také lány tulipánů, davy cyklistů a v neposlední řadě zvláštní kultura dřeváků. A jak začít jaro v Nizozemsku? Třeba právě v květinových zahradách.

Článek

Ačkoliv Nizozemci se za Mekku tulipánů rozhodně nepovažují (a diví se, proč právě je vnímají turisté jako jednu z hlavních charakteristik země), nizozemské květinové burzy jsou pověstné a projížďka kolem rozkvetlých lánů patří mezi nezapomenutelné zážitky.

Květinové korzo

Málokdo už ale ví, že tato původně divoká květina pochází ze Střední Asie. V 17. století si ji od svého přítele z Konstantinopole přivezl biolog Carolus Clusius, působící na nizozemské univerzitě v Leidenu.

Tulipány, pojmenované podle tureckého slova pro turban, si brzy získaly oblibu nejbohatších vrstev holandské společnosti a staly se symbolem - kolem r. 1636 dosáhly některé druhy vyšší ceny než leckterý amsterdamský dům. Na volání nižších vrstev po snížení jejich ceny odpověděla vláda tím, že nechala oblíbenou květinu vysázet po celé zemi.

Dneska rostou v každém parku, turisté za nimi jezdí na výstavu do Keukenhofu nebo Aalsmeru, kde je největší květinová burza na světě. Jarní sezóna každoročně vrcholí 21. dubna pověstným Květinovým korzem - průvodem alegorických vozů z květin.

Yann Arthus-Bertrand: Tulipánové pole v Amsterdamu

Tato země je známá i pro svoje větrné mlýny, říční kanály a také dřevěné nazouváky, které v Nizozemsku uvidíte tak jako tulipány ve všech možných barvách a dekorech. Stejně barevnou podívanou jsou i proslulé trhy, které se konají v každém městě minimálně třikrát do týdne.

Kromě tradičních sýrů (Edam, Gouda či pět let starý Oud Amsterdam), které můžete na místě i ochutnat, se zde dají nakoupit květiny, potřeby pro cyklisty, oblečení nebo přímo před vašima očima připravované tradiční karamelové oplatky (stroopwafel). Samozřejmě nechybějí čerstvé ryby, krabi, krevety, škeble... Ovšem kapra byste tu nesehnali ani o Vánocích. Nizozemci věří, že tato jezerní ryba je cítit bahnem, a je pro ně stejně odpudivá jako pro většinu Čechů upražený červ nebo žabí stehýnka. A to i přesto, že ji nikdy neochutnali.

Krajina vyrvaná moři

Nizozemsko je nejenom u nás obecně známější pod nepřesným názvem Holandsko, které po světě rozšířili obchodníci v 17. století (ve skutečnosti jde o název dvou provincií). "Země leda tak pro žáby", jak ji charakterizují sami Nizozemci. Více než polovina rozlohy se nachází pod hladinou Severního moře, takže slavné hráze jsou pro zbytek země nepostradatelné.

O Nizozemcích se říká, že jsou velice spořiví. Čím ovšem nešetří, je neustálá přípravenost si své společníky dobírat, snažit se je nějak napálit, zavtipkovat si na cizí účet, takže konverzace s nimi jsou opravdu příjemné a odlehčené. Hlavně městské obyvatelstvo je značně národnostně promíšené, nejpočetnější menšinu tvoří Indonésané, Surinamci a Marokánci.

Plavební kanály jsou velkým turistickým lákadlem.

Zeptáte-li se rodilého Nizozemce na název hlavního města, odpoví vám šalamounsky: "A o kterém chcete slyšet?" Když se totiž ke konci 16. století dohodlo sedm severních hrabství, že se spojí v jeden útvar, bylo nutné najít i společné centrum. A protože se na něm dlouho nemohli domluvit, dospěli k této dohodě: oficiálním hlavním městem bude od nynějška Amsterdam, hlavním administrativním a ministerským sídlem Den Haag a Utrecht budiž centrem všeho - země i obchodu.

Počasí se během dne velice rychle mění, až má člověk pocit, že v Nizozemsku neustále prší. Proto překvapí, že vlhkost vzduchu dosahuje jen 6 % - déšť přichází sice i několikrát během slunného dne, ale často trvá jen pár minut, takže Nizozemci už s sebou deštníky ani nenosí. Zvykli si. A taky by jim vadily při jízdě na kole!

Někdo to rád malé

Nizozemci mají zálibu v malých věcech. Typická je pro ně okázalá výzdoba za okny rodinných domů i v jejich okolí - najdeme zde miniaturní větrné mlýny, makety plachetnic, sádrové volavky i nějaký ten dřeváček. A typické pivo má okolo tří deci. Nejznámější značky jsou Heineken, Amstel, čeští pivaři se shodují, že číslem jedna je Grolsch.

Třetinku dostanete za 2 eura. Vrcholem této záliby je "Holandsko v malém" - miniaturní město Madurodam, jež se nachází v parkovém areálu na okraji Den Haagu. Domy u amsterdamských kanálů, alkmaarský sýrový trh a části delftských porcelánových dílniček, to vše vyrobené do nejposlednějšího detailu v měřítku 1:25 a zasazené do nádherných zahrad.

Maličké větrné mlýny se opravdu otáčejí, lodě se plaví přístavem a vlaky křižují městem na světově největší miniaturní železnici. Do 28. března zde můžete ještě stihnout výstavu čínských ledových soch v životní velikosti. (Vstupné: dospělí 12 eur, děti 3-11 let 8,75 eura, www.madurodam.nl)

Nizozemsko je zkrátka zemí hodnou leckterého hobita - pokud byste ji chtěli projet od severu na jih, zvládnete to za pár hodin. Trasa by to byla totiž 300 kilometrů, ve směru od západu na východ pak ještě míň. Je také nejhustěji obydlenou zemí vůbec. Svou malostí se ale asi netrápí - vždyť Nizozemci jsou (v průměru) nejvyššími lidmi na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám