Hlavní obsah

Netradiční prohlídku Prahy mohou lidé zažít s průvodci bez domova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neotřelé příběhy a zajímavá zákoutí Prahy nabízí netradiční prohlídky, při kterých provází lidé bez domova. Do ojedinělého studentského projektu Pragulic se zapojilo osm bezdomovců, kteří v roli průvodců nabízí zájemcům deset prohlídkových tras, z toho dvě noční, jak informovaly novináře zakladatelky projektu Katarina Chalupková a Tereza Jurečková.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vyšehrad

Článek

Trasy centrem, ale i periferií města, si naplánovali sami průvodci, vyškolení lidé, kteří mají dlouholeté zkušenosti se životem na ulici. Některé procházky vedou zákoutími Žižkova a Karlína, jiné zavedou zájemce na Vyšehrad a Karlův most, další třeba do oblasti bývalé dělnické osady Buďánka, kterou hojně obývají bezdomovci a squatteři.

"Od začátku mého života na ulici mě provázejí šťastné nálezy knih," vypráví jeden z průvodců Honza Badalec ukazujíc knihy, které před několika minutami "zachránil" z kontejneru u Tesca. Právě knihy, hlavně básnické sbírky, a antikvariáty jsou jedním z hlavních témat jeho prohlídky centrem metropole.

Odlišný pohled na Prahu

"Průvodce mi byl schopný otevřít zcela odlišný pohled na Prahu," říká německý turista Tobias, který se zúčastnil úterní neoficiální prohlídky. "Příběhem o svém životě mě vtáhl do světa bezdomovectví," doplňuje.

Dvou až tříhodinová prohlídka stojí 200 korun na osobu, studenti a důchodci zaplatí 130 korun. Průvodce dostane za službu polovinu vybraných peněz. Zájemci si netradiční výlet mohou objednat na internetových stránkách projektu.

V Praze jsou otázky bezdomovectví tíživým tématem. V metropoli žije podle odhadů asi 4000 lidí bez střechy nad hlavou. Dvě třetiny přitom nepochází z Prahy, ale z jiných krajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám