Hlavní obsah

Zimní pohádka – region plný zážitků: Ochsenkopf

Novinky, Německá turistická cenrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na bohatou sněhovou nadílku se mohou návštěvníci těšit na Schneebergu (1053 m n. m.) a Ochsenkopfu (1024 m n. m.), nejvyšších vrcholcích Smrčin. Svou zimní dovolenou si tady užijete!

Foto: Tourismus und Marketing GmbH Ochsenkopf

Kouzlo zimy si užijete v regionu Ochsenkopf.

Článek

Zimní dovolenou se vším, co k tomu patří – lyžováním, snowboardem, během na lyžích, výpravami na sněžnicích –, si hosté mohou užívat uprostřed krásné přírody. Okolo Ochsenkopfu se jako perly na náhrdelníku řadí Bischofsgrün, Fichtelberg, Mehlmeisel a Warmensteinach. Tady se mohou návštěvníci dosyta věnovat sportovním výkonům na lyžích.

Návštěvníci se mohou těšit na rozmanitou zimní nabídku v půvabné krajině Smrčin: čeká na ně 10 km sjezdovek, 100 km běžeckých tras, dvě  sáňkařské dráhy, snowboard park, mnoho kilometrů tras pro pěší a také dvě školy lyžování s více než 140 učiteli, zde si také mohou zapůjčit vybavení na lyže i snowboard.

Foto: Tourismus und Marketing GmbH Ochsenkopf

Parádní výhledy do krajiny nabízí věž Asenturm

Rodiny s dětmi si pak zimu užijí na sjezdovkách na severní a jižní straně Ochsenkopfu.  Kdo by přece jen toužil po klidu, ten se může vydat mimo sjezdovky zasněženou zimní krajinou na sněžnicích, cílem výprav může být např. Asenturm, nejvýše položený hostinec ve Frankách.

Otevírání sezóny

Sezóna na Ochsenkopfu začíná již za měsíc! V půlce prosince, o víkendu 12.–14. prosince, se všichni milovníci lyžování mohou těšit na tři dny trvající party, která zahájí lyžařskou sezónu ve Smrčinách. V rámci oslav budou v nabídce zvýhodněné tarify pro děti i dospělé, speciální akce a na závěr také závody, které zaručují spoustu zábavy.

Foto: Tourismus und Marketing GmbH Ochsenkopf

Sjezdovky jsou pravidelně upravovány

Ráj pro běžkaře na Ochsenkopfu ve Smrčinách – síť tras ve výšce mezi 600 a 1000 metry

Běh na lyžích na impozantním Ochsenkopfu, druhé nejvyšší hoře ve Frankách, vám umožní poznat zdejší přírodu, zároveň si tak můžete také zlepšit fyzičku. Mimo klasická centra okolo sjezdovek ve zdejších čtyřech lyžařských střediscích: Bischofsgrün, Fichtelberg, Mehlmeisel a Warmensteinach, se návštěvníci seznámí s další a neméně krásnou tváří této oblasti Frank.

Foto: Tourismus und Marketing GmbH Ochsenkopf

V regionu se nachází asi 100 km tras

Přes 100 km upravených tras ve výšce mezi 600 a 1024 metry přímo vybízí k běžkování.

Běh na lyžích je tady doma

Zdejší trasy jsou opravdu skvěle připraveny. Hosté si tak mohou užít nenáročné a pohodové výpravy na lyžích, nachází se zde i řada tras pro začátečníky, kteří je mohou objevovat klasickým stylem.  Kromě toho je zde ale i dostatek tras pro bruslení, které si užijí trénovaní jedinci i profesionální sportovci.

Foto: Tourismus und Marketing GmbH Ochsenkopf

Vyrazit mohou návštěvníci i do volného terénu

Jistotu sněhu zaručuje tříkilometrová trasa (novinka letošní zimy) Brandweg–Loipe. Krásné výhledy si běžkaři užijí, pokud vyrazí na 2,3 km trasu Gipfel–Loipe, nacházející se v 1000 m n. m. Měnící se krajinu si pak běžkaři mohou vychutnat na 11km trase Königsheide–Loipe. Jednou kolem celého Ochsenkopfu pak vede trasa Ring–Loipe, ta měří celých 15 km. Trasy jsou dobře značené. K dostání je i podrobná mapa regionu s vyznačenými trasami.

Tip: 2,5km trasa, zasněžovaná a osvětlená, se nachází ve sportovním centru Bleaml Alm, lyžuje se zde do 20 hod.

Sněžnice

Mimo to si zde mohou hosté užít také výpravy na překrásných trasách pro sněžnice, při kterých mohou poznávat zasněženou zimní krajinu. Užijí si tak klidu a pohody mimo klasické tratě. V regionu hosté narazí na lehké, středně obtížné i těžké trasy. Na výpravy se mohou vydat samostatně nebo mohou využít některé z průvodcovaných nabídek.

Foto: Tourismus und Marketing GmbH Ochsenkopf

Zábavné jsou i výpravy na sněžnicích

Veškeré vybavení si můžete pohodlně zapůjčit přímo na místě. Výpravy s průvodcem, který návštěvníky zasvětí do tajů pohybu na sněžnicích, se konají dvakrát týdně. Pokud byste se vydali vstříc dobrodružství sami, můžete se inspirovat některou ze značených tras, které jsou i součástí zdejší mapky. Součástí těchto tras jsou i místa, kde si mohou návštěvníci vydechnout nebo se posilnit.

Tip: Nezapomeňte si vzít pevné a pohodlné boty a teplé, nepromokavé kalhoty, abyste si výpravu na sněžnicích pořádně užili.

Nahoru pohodlně, dolů podle schopností a sil

Na místa, připravit se a hurá na prkna: dvě lanovky vedoucí z Bischofsgrünu a Flecklu vyvezou lyžaře rychle na vrcholek Ochsenkopfu. Dolů se pak mohou vydat po 2300 metrů dlouhé severní sjezdovce nebo naopak po té jižní, která měří 1900 metrů – obě patří k nejdelším sjezdovkám v severním Bavorsku.

Foto: Tourismus und Marketing GmbH Ochsenkopf

Nejmenší návštěvníci se mohou naučit lyžovat právě zde

Na těchto středně těžkých sjezdovkách se cítí dobře začátečníci i rodiny s dětmi. Ideální podmínky vládnou třeba na v Mehlmeiselu a v oblasti Geiersberg-Hempelsberg, i když jinde třeba zrovna není dostatek sněhu.

Foto: Tourismus und Marketing GmbH Ochsenkopf

Nachází se zde totiž hned několik lyžařských škol

Od poloviny prosince do konce března se o dostatečnou sněhovou pokrývku na sjezdovkách starají moderní zasněžovací zařízení. Dvě lyžařské školy, které se řadí k nejlepším v severním Bavorsku, se postarají o kurzy lyžování a pohybu na sněžnicích, pro děti jsou v nabídce speciální kurzy, a to jak na lyžích, tak na snowboardu. Lyže, snowboard i sněžnice je možné si zde na místě zapůjčit.

Foto: Tourismus und Marketing GmbH Ochsenkopf

Na sjezdovkách si na své přijdou i snowboardisti

Sáňkování a bruslení

Pokud by si někdo chtěl odpočinout od lyžování, snowboardu nebo sněžnic, může se vydat na zdejší sáňkařské dráhy. Nachází se zde rovnou dvě, když je dostatek sněhu a vládnou příznivé podmínky, mohou si návštěvníci užít i 1,2 km dlouhou sáňkařskou dráhu v Hintergeiersbergu/Warmensteinachu.

Foto: Tourismus und Marketing GmbH Ochsenkopf

Co třeba zkusit i sáňkařské dráhy?

Bruslení a metaná

A pak je tu ještě další zimní zábava: bruslení a metaná. Když teploty klesnou hluboko pod bod mrazu, mohou si tyto zimní radovánky návštěvníci užít na dvou přírodních kluzištích – na jezeře Fichtelsee a v Bischosgrünu.

Foto: Tourismus und Marketing GmbH Ochsenkopf

Pořádají se zde i závody se psím spřežením

Tipy na akce:

  • Závody psích spřežení na Wagenthalu v Wamensteinachu – leden 2015
  • Největší přírodní sněhulák Německa se nachází v Bischofsgrünu ve Smrčinách
  • V pondělí, 16. února 2015 se koná v Bischofgrünu velká party pod širým nebem, tzv. sněhuláková party, která je pojmenována po největším přírodním sněhulákovi, Jakubovi, v Německu.

Tipy na cestu: Ochsenkopf

O Bavorsku hezky česky na www.bavorsko.eu

Více o regionu Ochsenkopf: www.erlebnis-ochsenkopf.de a částečně i česky

Krátký film z regionu zde

Lyžařské školy:

Skischule Nordbayern

www.skischule-nordbayern.de

Skischule Hottenroth

www.skischule.hottenroth.de

Snowboardschule

www.bullheadhouse.de

Skipasy

Denní skipasy pro dospělé stojí 20 eur a pro děti mezi 6 a 15 lety pak 15 eur. Poprvé bude k dostání také dvoudenní skipas pro celou lyžařskou oblast. Cena je 27 eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám