Hlavní obsah

Údolí Mosely láká požitkáře i cyklisty

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moselská vína jsou pro mnohé pojmem, stejně tak jako cyklostezky vinoucí se mezi vinicemi v údolí řeky Mosely, jež této vyhlášené vinařské oblasti dala své jméno. Úrodné Moselské údolí se táhne od města Koblenec, kde se řeka vlévá do Rýna, až po Trevír na hranicích s Lucemburskem.

Foto: Deutsches Weininstitut

Vinice

Článek

Moselská vína

Moselské údolí je nejstarší vinařskou oblastí v celém Německu, kde pěstovali víno už staří Keltové a Římané. Zároveň je tato oblast i největší v zemi. Strmé i terasovité svahy jsou orientovány na jih, případně jihozápad a vytvářejí tak perfektní podmínky nejen pro vinnou révu, ale i pro další rostliny a zvířata.

Nejvýznamnějším produktem místních vinařů je bílý ryzlink, který se ve velkém vyváží do Velké Británie, USA, Skandinávie i na Dálný východ. Mezi další odrůdy, které pocházejí z této oblasti, patří například Müller Thurgau, Pinot Blanc nebo červené Pinot Noir.

Foto: Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH/Dominik Ketz

Vinice

Od května do října se na vinicích i ve sklípcích místních vinařů koná nespočet akcí a slavností. Návštěvníci údolí Mosely v tomto období kromě vína ochutnají rovněž regionální pokrmy a do veselé nálady je dostanou také hudební vystoupení.

Foto: Touristik Sonnige Untermosel

Moselské víno nejlépe chutná tam, kde se zrodilo

Cykloturistika

Region se pyšní vyvinutou sítí cyklostezek, které se vinou od horního toku řeky přes Trevír až po Koblenec, kde se Mosela vlévá do Rýna. Procházejí přitom mnoha malebnými vesničkami a městečky. Celou cestu jsou ale dominantním prvkem krajiny vinice. Vypravit se sem mohou cyklisté všech úrovní, od dětí až po zdatné sportovce – každý si tu najde terén, který mu vyhovuje. Jízda podél řeky není nijak výrazně fyzicky náročná, ale i přesto nabízí nádherné výhledy na okolní panoramata. Trénovanější cyklisté zase zamíří do sousední kopcovité oblasti Hunsrück a Eifel.

Foto: Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH/Dominik Ketz

Mosela

Nejvýznamnější trasou v oblasti je „Moselská cyklotrasa“, která vede podél celé délky řeky od jejího pramene ve Francii až po soutok s Rýnem v Koblenci. Celkem měří necelých 300 kilometrů, ale je možné si ji jakkoli zkrátit a vyjet například z Trevíru, odkud už to je jen necelých 150 kilometrů. Vzhledem k tomu, že trasa přesně kopíruje koryto řeky, nejsou na ní žádná velká stoupání, je proto vhodná třeba na týdenní výlet i pro méně zdatné cyklisty. Trasa je kromě historických staveb, vinných sklípků a dalších zajímavých míst lemována také pestrými možnostmi ubytování.

Foto: Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH/Dominik Ketz

Na kole mezi vinicemi

Co navštívit:
•    26. – 29. května: Vinařské slavnosti v městečku Bernkastel-Kues – těšit se lze na slavnostní průvod, velkolepý ohňostroj a ryzlink od místních vinařů
•    9. července: Vinařské slavnosti v městečku Traben – Trarbach, kromě slavností stojí za pozornost i místní secesní vily
•    Kdykoliv: Hrad Eltz
Foto: Mosellandtouristik GmbH

Traben-Trarbach

Tip na prodloužený víkend: Trevír a okolí

Trevír, za časů římského císaře Augusta zvaný „Augusta treverorum“, vždy lákal návštěvníky z celého světa. Díky tomu, že se ve své době stal hlavní metropolí západní části říše, se mu také přezdívalo „Roma sekunda“ neboli druhý Řím. Od pradávna přitahoval dobyvatele i mírumilovné kupce a učence. Dnes jej blízkost hranic sousedních států vystavuje mnoha vlivům. Do Francie dojedete za půl hodiny, do Belgie to trvá o maličko déle a Lucembursko je doslova za humny.

Foto: Trier Tourismus Marketing GmbH

Porta Nigra v Trevíru

Obklopen kouzelnou krajinou, lesy a kopci chráněných krajinných oblastí Hunsrück a Eifel a terasovitými vinicemi lemujícími řeky Mosela, Sára, Ruwer a Sûre, skýtá Trevír a jeho okolí mnoho možností pro volný čas. V místních restauracích každý najde, po čem jeho srdce touží – od sofistikované mikrogastronomie až po poctivé moselské speciality. Mírné klima navíc umožňuje po většinu roku využívat venkovních posezení. Milovníci cyklistiky si mohou přímo v Trevíru nebo na mnoha stanovištích podél Mosely půjčit kolo od 12 EUR na den.

Foto: Trier Tourismus Marketing GmbH

Trevír

Z Prahy dojedete do Trevíru zhruba za šest hodin. Pokud byste se sem rádi vypravili jen na víkend a užili si to tu co nejvíce, můžete z Prahy doletět na nedaleké letiště Kolín/Bonn a vůz si půjčit na letišti.

Rádi byste vyrazili do Německa?

Inspirujte se na www.germany.travel a objevte cíl Vaší příští dovolené či výletu!

Láká Vás dovolená v přírodě? Zkuste tento praktický vyhledávač ideálního místa pro dovolenou přesně dle Vašich představ.

Chcete vyrazit na prodloužený víkend do města? Přečtěte si něco o německých metropolích i romantických středověkých městech na www.germany.travel a jistě si vyberete.

Rádi byste se vydali objevovat zajímavé památky? Podívejte se na všechny německé památky UNESCO a vydejte se na cestu časem.

Výběr toho nejlepšího z Německa najdete na seznamu TOP 100 památek a atrakcí, o nichž každý rok hlasují turisté z celého světa.

Tipy na dopravu

Do Německa se dostanete snadno autem, vlakem či autobusy různých společností, jejichž nabídku destinací letos výrazně rozšířily zelené autobusy Flixbus. Pokud chcete vyrazit jen na víkend a užít si ho na maximum, pro cesty na sever či západ Německa můžete využít nabídky nízkonákladové letecké společnosti Eurowings.

Související témata:

Výběr článků

Načítám