Hlavní obsah

Tip na víkend v Německu

Novinky, P. Pončíková

Přemýšlíte nad nějakým víkendovým výletem? Pak pro vás máme skvělý tip. Vydejte se spolu s námi do oblasti Lužických jezer. Ptáte se proč? Tak čtěte dále.

Foto: DZT

Písečná pláž u Bärwaldského jezera

Článek

Přerod krajiny

Oblast Lužic okolo Senftenbergu bývala krajinou, ve které se těžilo hnědé uhlí. Poté, co těžba pomalu začala ustupovat do pozadí, se v hlavách místních zrodil velkolepý plán. Jámy, z nichž se dříve dolovalo uhlí, začali postupně zaplavovat vodou, a díky tomu v Lužicích dnes vzniká jezerní krajina, která je budoucností pro zdejší cestovní ruch.

Foto: DZT

Plovoucí a plážové domy

Krajina se doslova mění před očima. Fascinující pohled na jezera, z nichž některá jsou již zcela zaplněna vodou a některá jsou teprve postupně zaplavována, tudíž si můžete z bezprostřední blízkosti prohlédnout, co se nachází na dně a na březích, které v budoucnu zmizí pod vodou, si můžete užít při pěších výpravách, na kole, na segwayi nebo při jízdě na čtyřkolkách či při plavbě po jezerech.

Co víc, okolí jezer zdobí písečné pláže, březové a borové lesíky, voda je nezvykle čistá.

Centrum dění – Senftenberg

Pokud se rozhodnete začít svou návštěvu oblasti v Senftenbergu, nenechte si ujít zdejší přístav a molo. V přístavu se nachází skvělá restaurace s terasou, ze které si můžete vychutnávat výhled na zdejší jezero. Hned kousek odtud je také městská pláž, kde se můžete v horkých letních dnech osvěžit.

Foto: P. Pončíková

Pohodička na senftenberském molu

V přístavu se nachází i půjčovna, kde si můžete zapůjčit kola nebo segwaye. Zdejší personál je velmi milý a ochotný, zdarma mají k dispozici i mapky, do kterých vám zakreslí zajímavosti v okolí, a poradí vám také, kolik času si pro výlet naplánovat. Kromě toho jsou zdejší pánové současně také kapitány lodí, na kterých návštěvníci vyrážejí na okružní plavby po jezerech.

Výlet k rezavému hřebíku

Když jsme u těch zajímavostí – na trase ze Senftenbergu jsou hned dvě – Koschenerský plavební kanál a rezavý hřebík. Ke Koschenerskému kanálu, který propojuje Senftenberské a Geierswaldské jezero, se dá pohodlně po cyklostezce kolem vody dojet za dvacet minut. Tento kanál je první vlaštovkou v projektu, který má za cíl propojit i další jezera v oblasti.

Foto: P. Pončíková

Vyhlídková věž rezavý hřebík

Pokračuje-li cyklista po trase okolo Geierwaldského jezera nebo druhou stranou k jezeru Sedlitzer See, dostane se za dalších třicet minut až ke zdejší vyhlídkové věži.

Tip: kousek odtud se nacházejí také zdejší plovoucí domy, které si můžete pronajmout a užít si tak vodu se vším všudy

Pod pojmem rezavý hřebík se skrývá zdejší rozhledna (Rostiger Nagel). Nachází se mezi jezery Sedlitzer See a Geierswalder See. Díky tomu, že měří 30 metrů, se věž stala dominantou celé krajiny. Návštěvníci se musí připravit na výšlap do 162 schodů, jejich úsilí však bude odměněno výhledem na zdejší jezera. Přímo pod sebou uvidí plavební kanál, který čeká na své dokončení.

Foto: DZT

Výhled z rezavého hřebíku..do Česka je to co by kamenem dohodil

Díky tomu návštěvník uvidí celkový obrázek krajiny, která se mění před očima. Zatímco Geierswaldské jezero je již zcela zatopeno, to sousední Sedlitzer See ještě na svůj příděl vody čeká.

Tip: Chcete-li zažít nevšední zážitek, ubytujte se ve zdejším majáku, hotel DerLeuchtTurm nabízí ubytování  v námořnickém stylu. Některé z pokojů se nacházejí i přímo ve věži majáku. Hotel navíc leží přímo na březích jezera.

Období mezičasu

Jak jezera zaplavují, kolik to stojí a jak dlouho to trvá? Kdo vám tyto i další zvídavé otázky zodpoví? Co se přímo nabízí, jsou vyhlídkové terasy IBA (v originále IBA Terassen). Nacházejí se u jezera Grossräschener See, kde dříve byly povrchové doly Meuro.

Foto: DZT

Návštěvnické centrum IBA terasy

Dnes se tady nacházejí tři jednoduché domky spojující vyhlídkovou terasu, které jsou součástí zdejšího informačního a návštěvnického centra. Zdejší pracovníci jsou na slovo vzatí odborníci, kteří návštěvníkům odpovědí na všechny dotazy týkající se zdejší rekultivace krajiny.

Foto: P. Pončíková

Zatím odkryté břehy jezera u IBA teras

Symbolem proměny krajiny a celého procesu zaplavování je zdejší most, tzv. Seebrücke, podobné jsou rozesety i na pobřeží Baltského moře, jehož se voda zatím nedotkla. Finální zaplavení jezera je totiž plánováno až na rok 2015, do té doby si tedy můžete prohlédnout, jak terasy, tak i most, který v budoucnu bude součástí jezera.

Foto: P. Pončíková

Most čekající na vodu

Terasa je také součástí poznávací stezky Energie-Route Lausitzer Industriekultur, která zahrnuje 10 zajímavostí v oblasti, jež jsou spojeny se zdejší průmyslovou kulturou.

Tip: IBA Tours nacházející se přímo na terasách nabízí různé typy prohlídek: pěší, na kole, autobusem, místní průvodce vás zasvětí do tajů proměny zdejší krajiny a ukáže vám místa, na která byste se jako individuální turisté nedostali.

F 60 – nevšední zážitek

Kousek odtud se u dalšího jezera, Berheider See, nachází další zajímavost regionu. Je jím tzv. ležící Eiffelovka, o žádnou věž se ale nejedná. Jde o největší těžební most, označovaný jako F 60, který je od roku 2002 jednou z turistických atraktivit regionu. Na délku měří 502 metrů, na šířku 202 metrů a na výšku dosahuje téměř 80 metrů.

Foto: P. Pončíková

F 60: návštěvníci se opravdu dostanou až nahoru

S průvodcem a ochrannou přilbou na hlavě (na začátku si skupinka může dokonce vybrat vlastní barvu) návštěvníky provádějí zdejší průvodci po celé délce těžebního mostu. Návštěvníci se tak dostanou i na nejvyšší vrcholek, kde pro ně byla postavena krytá budka, kde si mohou při speciálních prohlídkách vychutnat svůj oběd.

Foto: P. Pončíková

Bezpečnost musí být, bez helmy vás nahoru nepustí

O tom, jak je F60 oblíbená, svědčí i fakt, že už se zde objevili i zájemci, kteří zde chtěli uspořádat svatbu. Kvůli oficialitám to zatím neklaplo, ale v budoucnu zůstává i tato možnost otevřená.

A dostáváme se k samotným prohlídkám. Ty probíhají v němčině, pro anglicky hovořící hosty je připraven audio průvodce. Ten není vůbec špatný, ale průpovídky a vtipné poznámky zdejších průvodců bohužel nenahradí.

Foto: P. Pončíková

...a jde to ještě výš

Hned na začátku prohlídky vás průvodce upozorní na to, že prohlídku absolvujete na vlastní nebezpečí a musíte sami zvážit svou kondici a toleranci na výšku. Doporučeníhodné jsou nějaké tenisky, ale i v letních sandálech se dá prohlídka bez problémů zvládnout.

F60 je naprosto bezpečná, turistická trasa je jasně značená, zábradlí je udržované a dostatečně vysoké. Co vám však průvodce zamlčí, je fakt, že se F60 neustále hýbe, především pak, když se zvedá vítr, jak už to u konstrukcí tohoto typu bývá. Pro ty, kteří špatně snášejí výšku, je pak taková prohlídka výpravou plnou adrenalinu.

Foto: P. Pončíková

Vrchol F60

O tom, že se však dá zvládnout, svědčí i fakt, že se na prohlídku vydávají i rodiny s dětmi a senioři, do kterých byste v životě neřekli, že se do 80metrové výšky opravdu dostanou. Právě ti pak mnohdy motivují k dalšímu postupu až skoro na 80metrový vrchol i mladší ročníky, které se zrovna potýkají s panickým strachem z výšky, jakmile se konstrukce začne ve větru pohybovat.

Tip: Na F60 se konají i noční prohlídky, které opravdu stojí za to, konstrukce těžebního mostu je totiž parádně nasvícená. Kromě toho je zde možnost zajít také na některý z hudebních koncertů, které se zde často pořádají.

Cestou domů

Ještě předtím, než odjedete, můžete navštívit další jezero, to se nachází asi hodinku cesty od Senftenbergu. Jezero Bärwalder See leží kousek stranou, je nejjižněji položeným jezerem celé oblasti.

Foto: P. Pončíková

Koupání pro malé i velké

Těm sousedním však může směle konkurovat. Okolo celého jezera vede asfaltovaná stezka, která je vhodná jak pro cyklisty, tak bruslaře. Pro bruslaře je tady nově otevřený závodní okruh, na kterém si mohou vyzkoušet závodní podmínky a rychlost, jíž jsou schopní na bruslích dosáhnout.

Foto: DZT

Přírodní scéna ucho

Jsou tu i dvě písečné pláže. Jedna u Uhystu, menší osady na jihozápadě, a pak ta druhá, o poznání větší, u Boxbergu, ta leží pro změnu na severovýchodě. Kousek od té boxerské se navíc nachází zdejší informační centrum a také divadlo Ohr.

Němčinářům už vrtá hlavou, proč Ucho. Okolo venkovní scény se totiž nachází pěší trasa postavená a vymodelovaná do podoby lidského ucha. Součástí kilometrové trasy je i vyhlídková plošina, odkud si můžete vytipovat vaši další trasu nebo nejkratší cestu na zdejší pláž.

Pokud se k lužickým jezerům vypravíte, určitě si přijdete na své a budete se rádi vracet.

Tipy na cestu

Více informací a tipy pro cestovatele

Restaurace Pier s terasou přímo u Senftenberského j.

 Tipy na ubytování

Originální ubytování v majáku za super ceny

Ubytování v dřevostavbě u jezera Senftenberger See: Hotel LeónWood

Ubytování pro cyklisty Radlerlust v Grosskoschenu

Možnosti kempování naleznete zde

Související témata:

Výběr článků

Načítám