Hlavní obsah

Originální a jedinečné – památky světového dědictví UNESCO v Německu

Novinky, E.H., Německá turistická centrála

Co mají společného Regensburg, Kolínský dóm, zámek Sanssouci v Postupimi a historické centrum Bamberku? Společně s Velkou čínskou zdí, indickým Tádž Mahalem, francouzským akvaduktem Pont du Gard a egyptskými pyramidami v Gíze patří ke světovému dědictví UNESCO.

Foto: DZT, Jochen Keute

Berlínský muzejní ostrov

Článek

V Německu se v současné době nachází 38 památek, které se řadí na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Tyto památky nabízejí pohled do více než 6000 let staré historie. Jedná se o rozmanité památky kulturního a přírodního charakteru, které byly v konkurenci mnoha jiných atraktivit vybrány do exkluzivní společnosti památek UNESCO. Společně jsou němými důkazy koloběhu času v přírodě a důkazem umění a nadání minulých generací.

Divy přírody a hrdá města – soubory historických center v severním Německu

Jedinečné přírodní památky na pobřeží Severního moře nebo bukové lesy se stoletými stromy podél Baltského moře v kombinaci s návštěvou historických hanzovních měst, z nichž některá jsou také zastávkami na cestě za cihlovou gotikou v Evropě. Toto propojení dělá z trasy nazvané Přírodní památky a hrdá města, která návštěvníky provede místy světového dědictví v severním Německu, jedinečný výlet do dvoutisícileté historie Německa.

Foto: Bremer Touristik Zentrale

Brémská radnice

Brémy – město nejen brémských muzikantů

Severní trasa začíná v Brémách, kde najdete dvě místa zapsaná na seznam dědictví UNESCO – radnici a sochu Rolanda. Obě tato místa jsou svědky kdysi mocného obchodního spolku působícího po celém tehdy známém světě, do něhož toto zemské hlavní město patřilo od roku 1358.

Foto: Bremer Touristik Zentrale

Brémští muzikanti

Tip: Pohladíte-li oběma rukama nohy oslíka, který je součástí sousoší u zdejší radnice, přinese vám to štěstí. Kousek od radnice je v zemi zvláštní díra, do které když hodíte peníze, dostane se vám hlasité odpovědi.

Procházka v mělčinovém moři – holinky s sebou

Z rušného hanzovního města pokračuje cesta do klidné biosférické rezervace Niedersächsisches Wattenmeer (Dolnosaské mělčinové moře). Příroda je tu do značné míry nedotčená. Na ploše 10 tisíc čtverečních kilometrů zahrnuje toto světové přírodní dědictví národní parky mělčinového moře ve Šlesvicku-Holštýnsku a v Dolním Sasku a chráněné území mělčinového moře v Nizozemsku. V této jedinečné krajině, která ve světě nemá obdoby, mohou návštěvníci obdivovat přes 10 000 druhů zvířat a rostlin.

Foto: Color

Procházka v mělčinovém moři

Tip: Užijte si procházku v mělčinovém moři. Jedná se o široký pás pobřeží, který se při odlivu odhaluje návštěvníkům. Na některých místech se budete bořit po kotníky do písku a bahna, proto doporučujeme vzít holinky s sebou, nebo si je zapůjčit.

Historické krásky severního Německa

Trasa pokračuje do historických měst Lübecku, Wismaru a Stralsundu, kde se mohou návštěvníci opět setkat se středověkým hanzovním svazem a jeho tradicemi a obdivovat jedinečnou krásu místních kostelů a budov postavených ve stylu cihlové gotiky. Historická centra těchto měst požívají ochranu UNESCO a návštěvníky vedou křivolakými uličkami zpět do doby rozkvětu městského svazu.

Foto: LTM,Torsten Krüger

Lübecká Holštýnská brána

Tip: Navštívíte-li Lübeck, nezapomeňte ochutnat zdejší specialitu – marcipán. Kromě výrobny se zde nachází i muzeum marcipánu a zajímavé jsou také průchozí dvory mezi městskými domy. Ve Wismaru a Stralsundu pak na vás čekají rybí speciality.

Příroda, o které se vám ani nesnilo

Odsud se trasa vrací zpět do nedotčené přírody starých bukových lesů. Ve staletých porostech mohou milovníci přírody zkoumat ekosystém, který rozhodujícím způsobem určil podobu našeho kontinentu. Národní park Jasmund na Rujáně a Serrahnský bukový les v Müritzském národním parku v Meklenbursku-Předním Pomořansku, Grumsinský les v Braniborsku.

Foto: Nationalpark Zentrum Königsstuhl

Bukové lesy na pobřeží Baltského moře

Národní park Hainich v Durynsku a Národní park Kellerwald-Edersee v Hesensku jsou součástí přeshraničního přírodního dědictví „Bukové pralesy Karpat a staré bukové lesy Německa“.

Foto: Rüdiger Biehl

Národní park Hainich

Tip: V národním parku Hainich se nachází podobná stezka v korunách stromů jako ta v Bavorském lese. Přístupná je i pro osoby na vozíčku.

Berlín – živá a neustále se měnící metropole

Poklady z 6000leté historie ukrývá další zastávka na severní trase: Muzejní ostrov v Berlíně. V roce 1999 byl prohlášen světovým dědictvím UNESCO a stal se doslova chrámovým městem umění. Patří k největším a nejvýznamnějším muzejním komplexům světa. Najdete tu například Pergamonské muzeum, Bodeho muzeum, Nové muzeum nebo Starou národní galerii.

Foto: Nationalpark Zentrum Königsstuhl

Stará národní galerie v Berlíně

Tipy: Letos oslavuje Berlín 25. výročí od pádu Berlínské zdi. Během celého roku se zde koná mnoho zajímavých akcí spojených s tímto výročím. Kromě toho se 2. – 4. května můžete těšit na galerijní víkend,17. května na Dlouhou muzejní noc, a nakonec 27. – 28. 9. třeba na Berlínský maraton.

Tipy na cestu: UNESCO

Do Berlína a Hamburku se můžete vydat vlakem za výhodné ceny, zakoupíte-li si jízdenky Europa-Spezial od DB Bahn. Kromě toho sem jezdí i autobusové spoje Eurolines.

Před cestou se můžete inspirovat na stránkách www.germany.travel/cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám