Hlavní obsah

Okurky, ryby a chřest – největší braniborské bohatství

Středem zájmu dnešní braniborské pohostinnosti jsou bezesporu lokální produkty. Díky spolupráci místních hoteliérů a restauratérů vznikl unikátní projekt za účelem udržení kvality braniborské gastronomie. Snaží se docílit toho, aby si ji oblíbili i návštěvníci této spolkové země obklopující hlavní město Berlín. Podívejme se tedy, z jakých surovin se braniborské pokrmy připravují.

Foto: Sascha Friedrichs

Dobroty podávané v hostinci zum Mühlenteich

Článek

Cizokrajné vlivy

Ačkoli Braniborsko bylo vždy spíše chudší zemí, dokázalo si díky příchodu různých národů před několika staletími vytvořit vlastní a zcela ojedinělé kulinářské zvyky a speciality. Když do Braniborska v 17. století z Francie přišli hugenotští vyhnanci, následováni přistěhovalci z okolních německých států, Nizozemska či Švýcarska, našli zde krajinu plnou jezer, řek a drobných vodních toků, ale i poměrně neúrodnou písčitou půdu. Ze své domoviny sem nicméně přinesli i nové druhy zeleniny, kterým zdejší podmínky vyhovovaly. Řepu a zelí – do té doby to jediné, co zde rostlo – doplnili o takové druhy zeleniny jako je chřest, hrách či salát.

Foto: SPSG/Michael Lueder

Zámecká noc v Postupimi

Tip: Zámky a zahrady

K nejznámějším pamětihodnostem hlavního zemského města Postupimi patří nesčetné zámky a zahrady, z nichž nejznámější je určitě zámek Sanssouci. Zámky a parky v Postupimi dnes patří ke světovému kulturnímu dědictví UNESCO a vytvářejí úžasnou kulisu pro různé akce, jako postupimské dvorní koncerty nebo hudební festival.

Zelenina a ryby

Dnes je Braniborsko známé především pěstováním zeleniny a pokrmy z masa sladkovodních ryb. Své pevné místo v braniborské kuchyni našly i brambory, jejichž pěstování zde bylo v polovině 18. století nařízeno rolníkům jako povinné braniborským kurfiřtem a pruským králem Fridrichem II. Velikým.

Foto: spreewald-info.de

Tradiční pokrm s okurkami

Spreewaldské okurky

Pro našince je nejznámějším slovním spojením, co se týče braniborské zeleniny, bezpochyby výraz „spreewaldské okurky“. Spreewald, domov věhlasných okurek, je oblast nacházející se jihovýchodně od Berlína. Spreewaldské nakládané okurky ale nejsou jen tak ledajaké. Kromě speciální směsi koření a bylin v nálevu se pravá spreewaldská okurka pozná podle charakteristického křupnutí, které se ozve poté, co se do okurky zakousnete. Oblíbeným pokrmem, zejména v létě, je také okurková polévka.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Hahn

Vodní sporty

Tip – Spreewald

Oblast nese jméno podle řeky Sprévy, jež se v krajině lesů a luk dělí na spoustu malých toků. Díky tomu se v hojně zavlažované oblasti daří nejen okurkám, ale také další rozmanité flóře i fauně. Proto byla oblast Spreewald uznána jako biosférická rezervace UNESCO. Typickým obrázkem z prostředí spreewaldských lesů je plavba na typických úzkých člunech, na kterých se zde po Sprévě a dalších vodních tocích dopravují nejen lidé, ale i nejvýznamnější zdejší artikl – okurky. Místní krajinu lze poznávat i na kole, celkem se zde nachází 250 km cyklistických tras. Podél Sprévy či po lesích a loukách se můžete projet i na koni, jezdectví zde má dlouhou tradici.

Bílá řepa z Teltowa

Další známou zeleninou je speciálně vyšlechtěný druh bílé řepy „Teltower Rübchen“. Ve zdejší písčité zemině dorůstá jen malých rozměrů, nicméně to nic neubírá na její chuti, ba spíše naopak. Její chuť je výrazná, ale přesto jemná. Dá se připravit vařením ve vývaru, ještě předtím se ale osmahne s máslem a zkaramelizovaným cukrem. Tato zvláštní kombinace chutí pak slouží jako příloha k hlavním jídlům.

Foto: TMB/Wiebrecht

Malé řepy po braniborsku

Ryby, ryby a zase ryby

V místních stojatých i tekoucích vodách žije spousta druhů ryb, které naleznete i na talíři Braniborů připravené na různé způsoby – štiky, candáti, úhoři, okouni, sledi, kapři a mnoho dalších. Pokrmy ze sleďů jsou velmi oblíbené a najdete je pravděpodobně na jídelním lístku v každé restauraci či hospůdce.

Tip – braniborská jezera a řeky

Braniborsko je rájem vodních sportů. Na své si zde přijde jak vodák na kánoi, tak i ten, kdo dává přednost větrem či motorem poháněným plavidlům. Braniborsko má nejhustší síť „vodních stezek“ ze všech spolkových zemí. Z celkových téměř třiceti tisíc kilometrů vodních toků je zhruba 6500 km vhodných k turistickým aktivitám na vodě. Oblíbeným turistickým cílem jsou rovněž braniborská jezera vhodných ke koupání, plachtění a spoustě dalších vodních sportů. Braniborsko je tak ideálním místem, kde strávit jak aktivní dovolenou, tak chvíle klidu na hausbótu.

Foto: TMB/Maecke rent a floss

Pohoda na hausbótech

Království chřestu

Město Beelitz se proslavilo pěstováním další typicky braniborské zeleniny – chřestu. Není tedy nikterak překvapivé, že spousta akcí konajících se ve městě nějak s chřestem souvisí – každoročně se zde koná festival chřestu, volba chřestové královny atd. Historii pěstování chřestu, jež má kořeny v 19. století, se věnuje zdejší muzeum a na putování mezi usedlostmi zemědělců se můžete vydat na kole i pěšky na chřestové stezce.

Foto: Buschmann Winkelmann

Typický způsob podávání chřestu

Tip: Braniborsko a průmyslová kultura?

Asi si vybavíte borové lesy, vřesoviště a poklidnou atmosféru této rekreační oblasti, která svým návštěvníkům nabízí především odpočinek. Ale i v bývalém centru Pruska začala v 19. století industrializace a zanechala po sobě působivé stopy. Navštivte lužického obra, skrývkový most F60, areál cihelny Mildenberg, vodní zdvihadlo Niederfinow, sklářské hutě u Baruthu nebo největší vápencový lom v Evropě, Rüdersdorf.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Zibell

Skrývkový most F60

Bio-Braniborsko

Němci mají rádi vše, co je „bio“, a nejinak je tomu v Braniborsku. Produkty místních farmářů a pěstitelů zakoupíte v mnoha specializovaných obchodech či přímo od výrobců, kteří na svých farmách zpravidla mívají i vlastní obchůdek. Že to Němci myslí s ekologickým zemědělstvím a potravinářskou výrobou vážně, dokazuje „ekovesnička“ Brodowin severovýchodně od Berlína. Soběstačný ekologický provoz zde byl zahájen v roce 2011. Brodowin je otevřen všem, kdo chtějí nahlédnout do výroby biopotravin, včetně německého prezidenta, který se přijel s koncepcí „ekovesničky“ seznámit v loňském roce osobně.

Tipy na cestu: Braniborsko

  • do Postupimi se autem dostanete zhruba za 3,5 hodiny
  • využít můžete i akční nabídky DB Bahn, tzv. jízdenek Europa-Spezial, se kterými můžete vyrazit bez přestupu do Berlína a pak dále objevovat Braniborsko
  • pokud upřednostňujete autobusy, pak zkuste autobusy Eurolines, nyní až do konce března výhodně v akci 1+1
  • brožury si můžete stáhnout na braniborsko.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám