Hlavní obsah

Objevte Bad Kissingen, kde se léčil už Bismarck

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na samém severu sousedního Bavorska leží kouzelné lázeňské město Bad Kissingen, jehož léčivou sílu poznal i sám Otto von Bismarck. A málem ho to stálo život. Právě zde na něj totiž byl spáchán neúspěšný atentát. Vám zde ale bude hrozit maximálně to, že se vám odtud nebude chtít vracet do každodenního pracovního shonu.

Foto: Bayer. Staatsbad Bad Kissingen GmbH/NovArte Fotodesign Burul, Flavio

Vítejte v Bad Kissingenu

Článek

Solí nasáklá malebná krajina

Bad Kissingen leží na řece Fränkische Saale. Za svůj název tento tok vděčí zvýšenému obsahu soli v okolní půdě, kterou Saale omývá a jejíž voda má tak díky tomu zvýšený obsah soli. Dlouhou dobu město žilo právě z těžby soli, jejíž pozůstatky dodnes přitahují pozornost lázeňských hostů, ačkoli těžařská epocha poměrně brzy skončila kvůli náročné technologii získávání soli z říční vody, jež nemohla konkurovat rakouským solným dolům. Právě slaná minerální voda jak z řeky, tak ze zdejších vrtů je to, co činí z Bad Kissingenu prvotřídní léčebné lázně, za něž město oficiálně označil král Ludvík II. Bavorský v roce 1882.

Foto: Kamila Stojanovová

Zařízení na získávání soli z říční vody - voda se vypumpuje nahoru a pak se nechá stákat do větviček, proces se několikrát opakuje, dokud se nedosáhne kýženého podílu soli ve vodě

Slavná klientela

Když se budete procházet po lázeňské promenádě či centrem města, narazíte na nespočet soch osobností německých a rakousko-uherských dějin. Léčili se zde bavorští králové Ludvík I. a Ludvík II., rakouský císař František Josef I. se svou chotí císařovnou Sissi, již zmiňovaný říšský kancléř Otto von Bismarck či spisovatel Theodor Fontane nebo skladatel Richard Strauss.

Foto: Bayer. Staatsbad Bad Kissingen GmbH/Feuerpfeil Verlags GmbH

Schmuckhof - salon pod širým nebem

Pokud vás bude zajímat zejména osoba Otto von Bismarcka, zajděte do Bismarck-Musea v rámci Musea Obere Saline, na které narazíte po zhruba třech kilometrech příjemné procházky z centra proti toku řeky Saale.

Léčebné lázně a wellness

Léčivou sílu Bad Kissingenu dnes obstarává celkem 7 termálních pramenů. Každý z nich je svým složením unikátní a podle toho se hodí buď na koupele, k pití, či inhalaci. V celém městě je k dispozici zhruba 2800 lůžek ve dvaceti klinikách a rehabilitačních zařízeních, k tomu pak ještě zhruba 3500 lůžek v hotelech, penzionech či soukromém ubytování.

Foto: Bayer. Staatsbad Bad Kissingen GmbH/Hagen, Gerhard

Hlavní lázeňská budova

Léčit se zde může každý, kdo trpí problémy se srdcem a krevním oběhem, revmatickými potížemi či různými psychosomatickými onemocněními, jako je například syndrom vyhoření apod. Pokud si ale chcete jen odpočinout od stresu v práci a jinak vás nic netrápí, nezoufejte. Ubytujte se v některém z hotelů či penzionů a nechte se hýčkat ve wellness centru KissSalis Therme, kde na vás rovněž čeká termální voda ze zdejších pramenů. A k tomu si můžete jít zahrát třeba golf nebo se vydat na kole poznávat okolí.

Foto: KissSalis Betriebsgesellschaft GmbH

Wellness centrum KissSalis Therme - odpočinek pro všechny

Město kultury

Pokud byste si mysleli, že se jako milovníci kultury budete v lázních nudit, pak jste na omylu. V Bad Kissingenu se ročně na různých místech koná až 500 koncertů! Od komorních kvartet, přes orchestry, až po vystoupení hvězd. Například 3. a 4. července v Bad Kissingenu pod širým nebem vystoupí Roxette a Mark Knopfler. Každoročním vrcholem léta je pak festival klasické hudby Kissinger Sommer či největší městská slavnost Rakoczy-Fest. Do starých časů se pak můžete přenést u příležitosti rallye veteránů Sachs Franken Classic.

Foto: Bayer. Staatsbad Bad Kissingen GmbH

Lázeňské kavárny mají své kouzlo

Heiligenhof – sídlo sudetských Němců

A ještě jedna zajímavost na závěr. Na kopci nad městem se nachází Heiligenhof – v noci díky neonovému osvětlení nepřehlédnutelná budova. Tento dům získala do svého vlastnictví v roce 1952 organizace sudetských Němců Sudetendeutsche Sozialwerk. Heiligenhof se stal takovým symbolickým novým domovem všech sudetských Němců a dodnes ho aktivně využívají zejména pro pořádání seminářů a vzdělávacích akcí. Kromě toho se zde ale nachází mládežnická ubytovna (Jugendherberge) a nevraživost vůči českým hostům zde rozhodně nepanuje. Často se zde naopak konají vícedenní semináře pro mladé lidi z celé Evropy, včetně skupin českých studentů, kteří mají možnost se osobně setkat s těmi, kdo události roku 1945 zažili na vlastní kůži.

Foto: Kamila Stojanovová

Heiligenhof

Související témata:

Výběr článků

Načítám