Hlavní obsah

Na kole po vodní hladině? V novém cykloráji na východě Německa je možné vše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Braniborsko je novým cykloturistickým rájem. Kromě cyklistiky, tak jak ji znáte, se tu ale dá vyzkoušet cokoliv a z klasické dovolené na kole se rázem může stát docela neobvyklé dobrodružství.

Foto: Nada Quenzel

Na kolech po Braniborsku s celou rodinou

Článek

Křížem krážem Braniborskem

Braniborský terén je převážně mírný, stezky jsou kvalitní a dobře značené, možností výletů nepřeberné množství. Už jen výběr cyklostezky dá zabrat: na severu se může člověk vydat na trasy spojující Berlín s baltským ostrovem Usedom či Kodaní nebo rovnou na okruh celým Braniborskem dlouhý 1111 km. Na východě země zase láká trasa podél Odry a Nisy na hranici s Polskem. Vzít si na cestu po Braniborsku s sebou kolo se tedy rozhodně vyplatí.

Foto: TV SOS

Kam se jen vydat?

Drezínou k jezeru a dál po vodní hladině

První možností, jak si o něco zpestřit cyklovýlet, je zážitková železnice mezi Fürstenbergem a Lychenem. Kdo v dětství toužil po svezení drezínou, si svůj sen může splnit právě zde. A co víc, na konci cesty čeká další zážitek. Na jezeře Mellensee si můžete zkusit tzv. hydrobike. O co jde? V podstatě se jedná o jakýsi druh šlapadla. Na rozdíl od těch klasických zde ale opravdu sedíte na kole a šlapete.

Foto: TMB/TMU Kappest

Hydrobike je obrovská sranda. Stojí za to ho vyzkoušet!

Muzeum kuriózních bicyklů

Ve Storkowě na východě Braniborska čeká na fajnšmekry další zážitek: muzeum bicyklů. Nejedná se však o klasická kola. Expozici totiž tvoří vynálezy Didiho Senfta, umělce a nadšeného cyklisty, který v minulosti již několikrát vzbudil pozornost na Tour de France, kde se objevil i se svými kuriózními bicykly.

Foto: TI Storkow

Muzeum kuriózních bicyklů Didiho Senfta

Didi Senft je také držitelem několika rekordů zapsaných v Guinnessově knize, o čemž se lze přesvědčit právě ve zdejším muzeu, otevřeném během sezóny každé odpoledne. K vidění jsou kromě kol, na nichž se svezla řada známých osobností, také opravdové kuriozity: kolo, na němž se šlape pozpátku, a navíc každým pedálem jinou rychlostí, nebo největší rikša na světě.

Foto: TI Storkow

Muzeum kuriózních bicyklů Didiho Senfta

Ráj in-line bruslařů také existuje, jmenuje se Fläming-Skate

Na jihu Braniborska, necelé tři a půl hodiny jízdy autem z Prahy, se nachází ráj všech vyznavačů in-line bruslení: Fläming-Skate. Ať už je člověk začátečník, nebo zkušený jezdec, na 230 kilometrech prvotřídního asfaltu bez jediného auta si ten svůj nejoblíbenější okruh najde každý. Dva až tři metry široké stezky se vinou lesy, loukami a mezi poli. Zavedou vás také do idylických vesniček a malých městeček oblastí Niederer Fläming a Baruther Urstromtal. Do Berlína je to odsud co by kamenem dohodil. Přesto si zde lze užít nezapomenutelnou dovolenou v přírodě plnou zážitků.

Foto: TMB/Y. Maecke

Na stezkých Fläming-Skate je dost místa pro všechny - bruslaře, cyklisty, handbikery i vozíčkáře

Fläming pochopitelně není jen pro bruslaře. Vyhledávají ho i cyklisté a handbikeři, aktivní dovolenou zde bez problémů stráví i vozíčkáři. Ale pozor: bezohlednou jízdu tu vidí neradi. Začátečníkům se doporučuje absolvovat základní kurz, kde se naučí zvládat brzdění, styl jízdy i pády, aby se pak mohli vydat na dobrodružnou cestu i do náročnějších úseků.

Vyzkoušejte něco nového

Kdo přece jen dává přednost kolu a nepřivezl si vlastní nebo by si naopak rád vyzkoušel něco neobvyklého, může využít služeb místních půjčoven. Ty totiž mnohdy půjčují také kola, na nichž se šlape vleže, a to v různých variantách, s řídítky nahoře i dole, tandemová kola i bicykly pro tři nebo kola s korbou, kde pohodlně svezete i svou ratolest. Kdo ví, třeba si po důkladném otestování nějaký ten bicykl odvezete s sebou domů.

Foto: Lippert

Co takhle si vyzkoušet dvoukolo? Pro legraci si ho můžete půjčit v místních půjčovnách.

Na kole Lužickou jezerní krajinou

A jako třešničku na dortu tu máme Lužickou jezerní krajinu, nově vznikající prázdninový region. Tam, kde ještě nedávno byly hnědouhelné doly, se dnes cyklisté prohánějí po nových cyklostezkách klikatících se kolem každého z jezer, zatímco na jejich březích rostou nové hospůdky a kavárny jako houby po dešti. A půjčovny kol? Ty tu jsou na každém rohu.

Foto: TMB/R. Weisflog

Vydejte se objevovat Lužickou jezerní krajinu

Související odkazy:

Zážitková železnice: erlebnisbahn.de

Více o Didim Senftovi: www.didisenft.de

Fläming-Skate: www.flaeming-skate.de/cs

Půjčovna Sausetritt: sausetritt.de

Lužickou jezerní krajinou na kole a dalších vozidlech: www.aktiv-tours-lausitz.de

Více o Braniborsku: www.brandenburg-tourism.com

Dovolená v německé přírodě: www.germany.travel/enjoy

Související témata:

Výběr článků

Načítám