Hlavní obsah

Hlavní město regionu Fläming korunovalo svou první čestnou královnu

Novinky, Německá turistická centrála

Zossen je nenápadné městečko s přibližně 18 000 obyvateli, které leží v německém regionu Fläming nedaleko Berlína. Vyznačuje se však jednou neobvyklou zajímavostí, kterou se jen tak jiná města pochlubit nemohou. Od ledna tohoto roku se totiž honosí titulem „prvního hlavního města Flämingu“. Ve městě byla také nedávno korunována první čestná královna. Zkrátka návštěvu města Zossen si rozhodně nenechte ujít. Přijdete si na své, ať už jste milovníky sportu, historie, nebo třeba tradičních slavností vína.

Foto: Landkreis Teltow-Fläming

Ve Flämingu je veselo.

Článek

Hlavní město Flämingu

Městečko Zossen se nachází v těsné blízkosti známého okruhu Flaeming-Skate, který je velmi atraktivním turistickým cílem pro vyznavače in-line bruslení a cyklistiky. Pokud však milujete spíše procházky, plavání, jízdu na kole nebo si chcete na vlastní kůži vyzkoušet jízdu na šlapací drezíně, rozhodně se nebudete nudit ani v samotném městě Zossen.

Muzea, ze kterých si určitě vyberete

Je libo raději trochu kultury a historie? Pak vás ani v tomto směru Zossen nezklame. Prozkoumejte historické poklady v muzeu, které se věnuje historii města (Heimatmuseum), školství (Schulmuseum) nebo se vydejte na cestu nedávnou minulostí ve vojenském posádkovém muzeu (Garnisionsmuseum). Poté si můžete odpočinout v městském parku nebo si u dobré kávy prohlédnout místní galerii obrazů (Galerie-Café).

Foto: AT TVF

Volba královny Flämingu

Neméně okouzlující je také nedaleký Wünsdorf, kterému se mezi místními ne nadarmo přezdívá „knižní město“. Jeho součástí je totiž několik antikvariátů, knihkupectví a galerií, které se rozprostírají v bývalém vojenském prostoru sovětské armády.

Slavnosti v Zossenu spojují historii se současností

Svátky mají v Zossenu svou pevně zakořeněnou tradici. Každý rok se zde konají slavnosti, kterých se účastní jak místní, tak celá řada návštěvníků z celého Německa i jiných zemí. Ať už jsou to letní červencové slavnosti s pestrou přehlídkou lodí na jezeru Motzener nebo podzimní třídenní svátky vína v Innenstadtu, při kterých návštěvníci ochutnávají to nejlepší z produkce místních vinařství, všichni se při nich dobře baví.

Do dějin Zossenu se zapsala letošní jedinečná událost

Během prvního květnového víkendu se v hlavním městě Flämingu konaly tradiční oslavy. Letos se jich zúčastnila také známá osmadvacetiletá zpěvačka a umělkyně Elisa Schadow, která byla při této příležitosti korunována první královnou regionu Fläming. Při své korunovaci se publiku představila v kroji, který vážil více než pět kilogramů a jen pouhá jeho sukně byla zpracována z 3,4 metru látky. Po skončení korunovace byla uvedena tradiční „Annemariepolka“, která oslavám dodala neopakovatelnou atmosféru.

Foto: Landkreis Teltow-Fläming

Slavnosti v Zossenu

Královská korunovace ve dnešní době spojuje moderní dobu s historickou tradicí. Nová královna se pro nadcházející rok stala čestnou aristokratkou a také oficiální velvyslankyní regionu Fläming. Na její počest byla také založena facebooková stránka „Elisa – Flamingkönigin 2017/2018“, kterou mohou navštívit lidé z celého světa.

Závody ve vyhlášeném areálu pro in-line a cyklistiku

Zatímco v Zossenu probíhala korunovace, jen několik kilometrů jihozápadně od Flämingu začalo 6. května oficiální zahájení závodů ve Flaeming-Skate. Závody se konaly na osmi okruzích a účastníci se mohli osobně setkat také se skutečným světovým mistrem – skateboardistou Alexandrem Bastidasem z Venezuely, který se závodů rovněž zúčastnil.

Foto: Landkreis Teltow-Fläming

Zábava u vody

Také v průběhu následujících měsíců jsou ve Flaeming-Skate naplánovány další velmi zajímavé události. Okruhy se dají využít i mimo sezónu, je ale nutné počítat s tím, že ne všechny trasy jsou vždy přístupné veřejnosti.

Užitečné odkazy

Areál Flaeming-Skate je hojně navštěvovanou bruslařskou oblastí. Každoročně se zde koná celá řada plánovaných akcí. Jejich seznam naleznete na www.flaeming-skate.de

Více informací o Braniborsku najdete na www.brandenburg-tourism.com

Další inspiraci pro výlety a dovolenou v Německu najdete na www.germany.travel

Výběr článků

Načítám