Hlavní obsah

Do Drážďan za středověkou vánoční atmosférou

Novinky, Německá turistická centrála/Schlösserland Sachsen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V srdci Drážďan, přímo v Rezidenčním zámku nedaleko slavného kostela Frauenkirche a jen pár metrů od hojně navštěvovaného adventního trhu Striezelmarkt, najdete jeden skrytý poklad: středověké trhy na nádvoří starých zámeckých stájí.

Foto: Jan Windisch

Objevte skrytou perlu adventních Drážďan.

Článek

Romantika každým coulem

Stájové nádvoří obklopené sloupovými arkádami a historickými budovami platilo už v 16. století za jednu z hlavních atrakcí města. Každý rok v prosinci se toto místo stává kulisou romantických vánočních trhů. Bude tomu tak i letos od 29. listopadu do 23. prosince, otevřeno bude každý den od 11:00 do 21:30.

Foto: Männel Schmidt

Středověké trhy na stájovém nádvoří

Nejlepší dárky jsou ty s láskou a ručně vyráběné

Na tomto tržišti najdete okolo 50 stánkařů a uměleckých řemeslníků, kteří zde, oděni do originálních kostýmů pozdního středověku, prodávají a před očima návštěvníků i sami vyrábějí dárky z dobových materiálů a za pomoci stejných nástrojů, s jakými se pracovalo ve středověku. Vše, co tu uvidíte, je výsledkem poctivé ruční práce. Dřevěné nádobí, stoličky či vyřezávané truhlice, kované svícny a nože, na míru vyráběné kožené pásky, tašky, oblečení, keramika, šperky, sklo, grafiky, hedvábí, i libé vůně, které ucítíte, svíčky, kožešiny, pletené ponožky či hřejivé bačkory pro chladné zimní dny – to je jen zlomek z věcí užívaných našimi dávnými předky, na něž tu narazíte.

Foto: Männel Schmidt

Středověké kostýmy dotváří autentickou atmosféru trhů

K některým stánkům bude obzvláště vábit vůně durynských pečených klobás, vepřové kýty na saský způsob či drážďanských palačinek. Ochutnáte tu také medovinu, ovocná vína a nesčetně druhů svařených vín z polabských vinic.

Když hraje hudba, čas jako by se zastavil

Několikrát denně zahrají k poslechu i tanci muzikanti z Petrohradu, kteří zde tradičně vystupují s repertoárem středověké a barokní hudby. Zejména o víkendech tu zažijete po celý den to pravé středověké veselení a vystoupení.

Foto: Männel Schmidt

Hudba hraje k poslechu i tanci

Program pro děti a všechny, kteří už dávno zapomněli na pohádky

Každý den se malí i velcí návštěvníci mohou od 16 do 18 hodin těšit na představení Laterny Magiky v pohádkovém voze. Budou zde uvedeny bohatě ilustrované pohádky bratří Grimmů. V některé dny se tu zastaví také bájný rytíř Thomasius, aby dětem vyprávěl své příběhy a rozdal drobné dárky. A hned jak napadne první sníh, budou se děti moci vydovádět při sáňkování přímo na zámeckém nádvoří.

Foto: Schlösserland Sachsen

Hudba hraje k poslechu i tanci

Jak padne tma, ozáří drážďanskou noční oblohu ohně žonglérů. Rozžehnuty budou také svíce, olejové lampy a lucerny, na tržišti zavládne útulná atmosféra a k tanci bude hrát hudba.

Foto: Schlösserland Sachsen

Středověké tržiště

Vánocemi to nekončí

Na adventní trhy ihned navazují oslavy tzv. Dresdner Rahnächten, vycházející z lidové tradice zahánění zlých zimních duchů, které se na stejném místě konají od 27. do 30. prosince a od 2. do 6. ledna. Z adventního trhu se stane klasický středověký jarmark. Nechte se omámit vůní kadidla, a pokud máte odvahu, nahlédněte s vědmou do budoucnosti!

Středověké adventní trhy v Drážďanech

Více informací o středověkých adventních trzích najdete zde.

Všeobecné informace pro návštěvníky

Stájové nádvoří je z většiny bezbariérové, a to včetně toalet v sousedících budovách. Hlavní uličky mezi stánky jsou dostatečně široké. Na trh je umožněn vstup se psy na vodítku. Ochranu před nepřízní počasí poskytnou 100 m dlouhé arkády.

Otevírací doba

Od 29.11. do 23.12., denně od 11:00 do 21:30

Adresa

Nádvoří zámku Residenzschloss

Nádvoří zámku Residenzschloss Kanzleigäßchen

01067 Drážďany

Pořadatel

Mittelalter-Agentur Sündenfrei

Mittelalter-Agentur Sündenfrei Naundorfer Straße 9

Mittelalter-Agentur Sündenfrei Naundorfer Straße 9 04860 Torgau

Mittelalter-Agentur Sündenfrei Naundorfer Straße 9 04860 Torgau Telefon: +49-3421-77 88 48 0

mittelalter@bc-gmbh.de

Výběr článků

Načítám