Hlavní obsah

Barvy podzimu v parku bludných kamenů

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Park bludných kamenů v německém Nochtenu je jedinečným příkladem toho, jak se dá rekultivovat krajina poznamenaná těžbou hnědého uhlí. Na zelenajících se kopcích, v mělkých údolích, na březích potoků a v malých vodopádech tu je k vidění asi 7000 bludných kamenů z poslední doby ledové.

Foto: Förderverein Findlingspark Nochten e.V.

Park bludných kamenů v Nochtenu.

Článek

Zahrada místo dolu

Kameny, které se dostaly na povrch zemský díky někdejší těžbě uhlí, tvoří hlavní lákadlo zde vybudované překrásné zahrady. Na rekultivovaných plochách po hnědouhelných dolech zde v Lužické jezerní krajině mezi lety 2000 a 2003 vznikl na ploše celkových 20 hektarů unikátní krajinářský projekt. Návštěvníci sem míří po celý rok, aby zde obdivovali květy různých druhů květin v několika částech parku. Do Nochtenu se z Prahy dostanete autem asi za 3 hodiny a návštěva se vyplatí. Park bludných kamenů nadchne především různorodostí forem a barev.

Podzimní tóny

Na podzim se listy i květy v parku zbarví do sytých barev. Rozsáhlé vřesoviště se 130 druhy vřesů se právě nyní ukazuje v plné parádě. V části, kde kvetou rostliny pozdního babího léta, pak návštěvníky okouzlí pestré astry a křehké bramboříky. U rybníka zas potěší pohled na modře kvetoucí japonský hořec, na poloostrůvku pak vesele září slunečnice.

Foto: Förderverein Findlingspark Nochten e.V.

Vřesoviště

Na malé návštěvníky tu čeká pouštní hřiště a „stezka smyslů“. O původu bludných kamenů prozradí více „Malá Skandinávie“. U vchodu se pak nachází velké návštěvnické centrum, kde se konají také nejrůznější akce. Kromě toho se zde také promítá naučný film a najdete tu také občerstvení. V malém obchůdku pak návštěvníci mohou zakoupit rostliny a suvenýry.

Park bludných kamenů v Nochtenu

Veřejnosti otevřen ještě do 15. listopadu 2017 denně od 10 do 18 hodin, v listopadu do 17 hodin.

Další informace najdete na www.findlingspark-nochten.de

Další inspiraci pro vaše výlety do Německa najdete na www.germany.travel

Výběr článků

Načítám