Hlavní obsah

Bádensko-Württembersko - poklad na západě Německa

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bádensko-Württembersko je hned po Bavorsku druhou nejoblíbenější destinací českých turistů v Německu. A není se čemu divit. Bádensko-Württembersko je zemí Schwarzwaldu, Bodamského jezera, vína, automobilového průmyslu a také zemí, která uctívá staré zvyky a tradice.

Foto: TMBW

Klobouky s bambulemi jsou jednou z živých tradic Bádenska-Württemberska.

Článek

Od dobrého jídla až po kukačky

Bádensko-Württembersko se pyšní nejvyšším počtem gastronomických hvězdiček v zemi. Přesvědčit se o tom můžete při ochutnávce schwarzwaldského dortu, schwarzwaldské šunky, vína nebo jiných specialit. Stejně jako v sousedním Bavorsku i zde lidé lpí na starých tradicích a zvycích a udržují je živé, po celý rok se zde tak koná mnoho lidových slavností, v únoru to bude např. masopustní rej ve znamení „bláznů“.

Foto: Baden Kur & Tourismus GmbH

Baden-Baden je oblíbeným lázeňským centrem

K Bádensku-Württembersku patří stejně tak i výroba tradičních kukaček a také originálních krojů nebo spíše čepic s bambulemi. Na celém jihozápadě Německa představují gastronomie a regionální zvláštnosti, příroda a kulturní krajina lákavou kombinaci.

Tip: Baden-Baden – toto lázeňské město milovali již Staří Římané, dnes v něm najdete skvělou kombinaci wellness zážitků, moderní architektury a hrázděných domů a také prvotřídních gastronomických zážitků.

Schwarzwaldský višňový dort

Symbolickým pokrmem Bádenska-Württemberska, alespoň mezi dezerty, je určitě čokoládovo-višňový dort. Tradiční schwarzwaldský dort je jedinečnou kombinací čokoládového korpusu, šlehačky, višní a višňové šťávy a hoblinek prvotřídní čokolády.

Foto: Hampp Verlag

V Bádensku-Württembersku nezapomeňte ochutnat schwarzwaldský višňový dort

Z regionální speciality se dort rychle rozšířil do celého Německa a dnes je známý po celém světě. Schwarzwald je tak kolébkou vynikajícího dezertu, který je jedním ze symbolů regionu Schwarzwaldu (Černého lesu).

Foto: TMBW

Heidelberg má romantickou atmosféru

Tip: Heidelberg je romantické a velmi oblíbené město na severozápadě Bádenska-Württemberska. Nejznámější památkou je zdejší zámek, který ční nad řekou Neckar. Navštívit však můžete i řadu dalších památek, muzeí, výstav, bleších trhů, kaváren a restaurací. Pohostinnost místních je světoznámá.

Schwarzwald – Černý les

Na samotném jihozápadě Německa se podél hranic Německa s Francií rozprostírá Schwarzwald, místo oblíbené mezi domácími i zahraničními turisty. K návštěvě láká Schwarzwald prostřednictvím překrásné krajiny, tradičních zvyků, regionálních specialit a léčivého klimatu.

Foto: TMBW

Na západě se rozprostírá Černý les (Schwarzwald)

Dovolená ve Schwarzwaldu je rozmanitá: lesy, řeky, propasti, vodopády, vřesoviště – to je Schwarzwald. Schwarzwald je protkán hustými lesy, které se při pohledu zdálky mohou zdát až černé, odtud i název oblasti. Schwarzwald patří k destinacím, které vyhledávají aktivní turisté, celou oblastí se totiž vinou tisíce kilometrů tras pro pěší a cyklisty, výjimkou nejsou ani trasy pro horská kola.

Schwarzwaldská šunka

Po sportovních výkonech jistě vyhládne, pak přijde vhod schwarzwaldská šunka. Ta se v této oblasti vyrábí již více než 200 let. Jedná se o libovou šunku, která získává svou neodmyslitelnou tmavou barvu a lahodnou chuť díky studenému uzení, k němuž se používá místní dřevo (pouze jehličnany), nejčastěji jedle. V kombinaci se solí a dalším kořením tak vzniká originální pochoutka, která je součástí mnoha dalších regionálních receptů.

Foto: Schwarzwäder Schinken Verband

Specialitou je i schwarzwaldská šunka

Kukačky

Ve Schwarzwaldu tikají hodiny trochu jinak: čas zde totiž měří kukačky. První zde byly vyrobeny již v polovině 18. století, ty největší svého druhu na světě mohou návštěvníci obdivovat v Tribergu. Další zajímavosti o kukačkách a dalších hodinách a hodinkách se dozvíte při návštěvě muzea hodin – Uhrenmuseum.

Foto: TMBW

Kukačky se zde vyrábí již od 18. století

A pokud ani potom nebudete mít hodinek dost, můžete se vydat po „Stezce hodinek“ (Uhrenstrasse), která vás provede krásnými oblastmi Schwarzwaldu. Po cestě narazíte jak na přírodní atraktivity, tak na hodinářské dílny a také hospůdky s tradičním občerstvením.

Klobouky s červenými bambulemi

Tyto zvláštní klobouky jsou symbolem celého Schwarzwaldu, i když je pravdou, že jsou typické jen pro tři oblasti: Gutach, Wolfach-Kirnbach a Hornberg-Reichenbach. Veškeré části tohoto kroje jsou vyráběny dodnes ručně.

Nejnápadnější je přitom právě až dva kilogramy vážící slaměný klobouk posetý velkými bambulemi. Svobodné dívky nosí bambule červené, zatímco ty vdané již mají na klobouku bambule černé. V Gutachu si můžete výrobu klobouků prohlédnout na vlastní oči, zdejší řemeslnice je zde totiž dodnes vyrábí ručně. Výroba jednoho takového klobouku může zabrat až týden.

Foto: TMBW

Výroba klobouků může zabrat až týden

Tip: V regionu se nachází i trasa pojmenovaná po tomto klobouku „Bollenhut Tour“.

Švábská Alba

Dalším zajímavým regionem je i Švábská Alba. Toto pohoří sahající až do Švýcarska se nachází na samotném jihu země. Region nabízí širokou nabídku volnočasového vyžití: nachází se zde více než 2000 jeskyní, vine se zde přes 13.000 km pěších tras a údolí Dunaje je zemí zaslíbenou pro milovníky lezení po horách a kanoistiky.

Foto: TMBW

Některé zámky připomínají Neuschwanstein

Kromě toho zde návštěvníci naleznou také mnoho hradů a zámků. Zámek Hohenzollern vám určitě připomene proslulý Neuschwanstein.

A i Švábská Alba se pyšní gastronomickými specialitami – patří k nim zdejší jehněčí a buvolí maso, které je upravováno podle regionálních receptů. Zajímavé jsou ovšem i speciality z nudlového těsta.

Maultaschen – švábské ravioly

Specialitou, kterou najdete na jídelních lístcích zdejších restaurací, jsou tzv. Maultaschen. Jedná se o těstovinové kapsičky naplněné nejčastěji masem, oblíbené jsou ale i sýrové, nebo zeleninové náplně.  Maultaschen jsou servírované buď samostatně, nebo jako příloha k masitým pokrmům, řádně posypané osmaženou cibulkou. K dostání jsou ale i zalité vývarem.

Foto: Schwäbische Alb Tourismusverband

Tašky plněné masem a posypané cibulí patří k regionálním specialitám

Nenechte se zmást – vypadají sice nenápadně, ale jsou velmi syté a vydatné. Jejich vznik je spojen s legendou o mnichovi z kláštera Maulbronn (památka UNESCO), který si v postní době nedokázal odpustit příděl masa, a tak ho chytře schoval před očima svého pána do těsta.

Špecle

Další známou specialitou jsou špecle - pochoutka z nudlového těsta, která se upravuje do mnoha podob a podává se buď jako samostatné jídlo, nebo jako vydatná příloha. Nejlépe chutnají ty domácí, příprava je podobná, jako u slovenských halušek. Jinou variantou tohoto pokrmu jsou „Schupfnudeln“ , vzhledově připomínají škubánky, jde ovšem opět o nudlové těsto. Tato varianta nudlí se podává na sladko – se skořicí a cukrem, nebo na slano, nejčastěji se zelím nebo jako příloha k masu.

Foto: Ulm/Neu Ulm Touristik GmbH

V Ulmu se nachází nejvyšší kostelní věž světa

Tip: Na špeclích si můžete pochutnat třeba v Ulmu. Městečko se nachází na samotném okraji Bádenska-Württemberska. Proslulé je tím, že zde můžete navštívit vůbec nejvyšší kostelní věž světa. Na její vrchol ale musíte vyšlapat hezky po svých. Koná se zde také velice oblíbený Dunajský festival.

Bádensko-Würtembersko – země vínu zaslíbená

V Německu se nachází celkem 13 vinařských oblastí, dvě z nich leží právě v Bádensku-Württembersku. Stejně jako i u nás se zde nachází mnoho rodinných vinařství, která můžete navštívit. O zdejším víně se říká, že je tak dobré, že ho skoro všechno vypijí místní, a proto se jen nepatrný zlomek lahví dostane za hranice Německa.

Foto: TMBW

V Bádensku-Württembersku se nachází hned dvě vinařské oblasti

Pokud tedy toužíte po tom ochutnat zdejší poklady, musíte se vydat na návštěvu zdejších vinic. Sami se přitom přesvědčíte, že návštěva stojí za to. U vinařů si totiž můžete zakoupit vynikající vína za nesrovnatelně nižší cenu, než za jakou jsou nabízena u nás.

Tip: Vinice se rozprostírají i okolo samotného hlavního města Stuttgartu. Zde můžete navštívit i světoznámá muzea automobilů: Mercedes Benz Museum a Porsche Museum.

Foto: Mercedes Benz Museum

Ve Stuttgartu mohou milovníci automobilů navštívit dvě zajímavá muzea

Další tradicí spojenou s vinařstvím jsou tzv. Besenwirtschaften (u jejich vstupu visí z fasády domů velké koště), nejedná se o nic jiného než o menší vinařství, která v sezóně, která trvá jen několik týdnů, otevírají provizorní obchůdky – ve dvorech, v garážích, ve sklepech, ve stodolách, kde si můžete jejich víno zakoupit.

Mnohdy jsou k dispozici i „vinné zahrádky“, kde si můžete vychutnat nejen víno, ale i jedinečnou atmosféru. V Bádensku se tyto „podniky“ nazývají Strauβenwirtschaften.

Tip: 30. 4. – 17. 5. 2015 se ve Württembersku koná velký vinařský festival.

Bodamské jezero

Bodamské jezero na jihovýchodě země patří k nejoblíbenějším turistickým destinacím. Každoročně ho navštíví nespočet domácích i zahraničních turistů. Švábské moře, jak se jezero také někdy nazývá, je oázou kultury, sportu, wellness, přírody a skvělé kuchyně.

Foto: TMBW

Od Bodamského jezera mohou návštěvníci pozorovat alpské vrcholky

Aktivní cestovatelé ocení nepřeberné množství vodních sportů, kterým se mohou na jezeře věnovat: plachtění, surfování, potápění, koupání. Okolo jezera navíc vedou i cyklostezky, díky kterým mohou návštěvníci jezero a jeho okolí poznávat i ze břehu. Za vidění stojí určitě květinový ostrov Mainau a kůlové stavby v Unteruhldingenu, obě památky jsou zařazeny na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Oblast gurmánům zaslíbená

Klima okolo Bodamského jezera je velmi příhodné, a proto se zde pěstuje mnoho druhů zeleniny a ovoce. Skvěle se zde daří jabloním, jabloňové sady se rozprostírají v části zvané Hinderland, kvalita zdejších jablek je špičková, přesvědčit se o tom můžete i vy – jablka si v sezóně návštěvníci mohou zakoupit přímo u farmáře.

A pak je tu ještě víno – odrůdám Müller Thurgau to tady svědčí.

Foto: TMBW

Oblast Bodamského jezera je velmi úrodná

Vína od Bodamského jezera jsou velice kvalitní a oblíbená napříč celým Německem. Návštěvníci mohou víno ochutnávat v průběhu celého roku, jedinečným zážitkem jsou ovšem vinařské slavnosti a festivaly konající se v průběhu srpna a září okolo celého Bodamského jezera.

Kolem jezera se nachází také celá řada vynikajících restaurací, které pro přípravu svých pokrmů využívají regionální a sezónní suroviny.

Whisky

V Německu je jen několik palíren whisky, okolo Bodamského jezera se nachází rovnou tři. Tento jedinečný zlatavý nápoj patří k místním specialitám. Vyráběn je pouze v omezeném počtu, proto je zachovávána vysoká kvalita. Whisky můžete ochutnávat a porovnávat během nabízených výletů, které návštěvníky zavedou na nejkrásnější místa kolem Bodamského jezera. Součástí prohlídek je i ochutnávka regionálních specialit.

Foto: Konstanz, Achim Mende

Na Bodamském jezeře leží i proslulá Kostnice

Jak je vidět, Bádensko-Württembersko patří k opravdu zajímavým výletním cílům. Pokud ho ještě neznáte, je nejvyšší čas to změnit a vydat se na cestu za poznáním a skvělými zážitky.

Tipy na cestu: Bádensko-Württembersko

Více o zvycích a tradicích v Německu: www.germany.travel

Inspirace na cesty (videa) zde

Informace pro cestovatele:

Více o Baden-Badenu

Více o Heidelbergu

Více o Ulmu

Více o Stuttgartu

Černý les

Bodamské jezero

Výběr článků

Načítám