Hlavní obsah

Nejvyšší paragliding se létá nad bolivijskými Andami

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adrenalinová turistika zasáhla i jihoamerickou Bolívii. Dnes je možné proletět se na paraglidingových křídlech přímo nad pohořím Andy. Díky řídkému vzduchu a nadmořské výšce se samotný let dokonce ještě zrychlí.

Článek

Vyznavači adrenalinových sportů z celého světa se pokouší dostat se co nejvýše nad vrcholy bolivijských And. Ti dostatečně odvážní k paraglidingu zkouší štěstí v západní Bolívii s paraglidingovými křídly nebo s padákem.

Odvážlivci díky rozběhu při startu z vrcholu hory a silným studeným větrům And začnou plachtit nad strmými hřebeny a údolími. Užívají si ohromujících výhledů a ve více než 4000 metrech nad mořem. Společnost provozující paragliding v Bolívii si účtuje sto dolarů za jeden let (přibližně 1728 korun).

Paragliding začal být populární v 80. letech

Paragliding jako sport se stal populárnější v osmdesátých a devadesátých letech. V Bolívii se objevuje posledních patnáct let a také asi padesát pilotů se dostává na vrcholy nejvyšších Bolívijských vrcholků.

Bolivijská turistka Daniela García se připravuje ke svému prvnímu paraglidingovému letu. Trochu nervózním hlasem potvrdila své obavy: "Opravdu se bojím, ale vím, že všechno bude v pořádku."

"Samozřejmě díky vysoké nadmořské výšce je let krásně dynamický. Turbulence si vyžaduje hodně koncentrace. Poté, co si projdete několik nepříjemných stavů, jste schopni řešit podobné typy obtížnějších situací," řekl Marco Aruquipa ze společnosti Paraglide Bolivia, který pravidelně absolvuje velké množství letů s experty a turisty.

Copacabana a Titicaca

Nejúchvatnější lety jsou nad poloostrovem Copacabana a pobřežím jezera Titicaca, které je nejvýše položeným jezerem na světě. "Jsem rád, že mohu sdílet můj oblíbený sport s turisty. Věřím, že se Bolívie stane v budoucnosti turistickou adrenalinovou destinací," potvrdil Aruquipa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám