Hlavní obsah

Nejvýše položené sídliště světa je domovem buddhistických mnichů

Novinky, mšv

Na zvlněných kopcích jsou rozesety tisíce červených domků a v dáli se zdvihají vrcholky hor. Čínskému městu Larung Gar, které je domovem početné buddhistické komunity, se kvůli jeho nadmořské výšce 3962 metrů, přezdívá město na obloze a je údajně nejvýše položeným sídlištěm světa.

Foto: Profimedia.cz

Původně bylo město domovem asi 40 000 mnichů a mnišek, spousta z nich byla ale vystěhována.

Článek

Tajemné město v oblacích, ležící na jednom cípu Tibetské náhorní plošiny, má i další nej. Kvůli buddhistické akademii, která v něm sídlí, a kvůli masivní populaci mnichů, je Larung Gar i největším náboženským institutem na světě. Akademie byla založena relativně nedávno, v roce 1980, lámou Jigme Phuntsokem. V celém okolí platí navíc i zvláštní pravidla, je zde z příkazu čínské vlády zakázáno používání televize nebo dalších podobných i komunikačních zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Larung Gar leží v nadmořské výšce 3962 metrů.

Návštěva města je návratem do jiné doby. Život v Larung Garu je nevyzpytatelný, už jen kvůli přírodním vlivům. Zimy mohou být kruté, zato na jaře jsou obyvatelé nebo návštěvníci odměněni pohledem na zelené kopce, které překypují rozkvetlými horskými bylinkami. Každá strana má ovšem dvě mince.

Náboženská komunita je trnem v oku čínské vládě, a proto se před dvěma lety rozhodla populaci obyvatelstva snížit. Zahájila demolici domů, aby byli mniši a mnišky nuceni odejít. Populace původních 40 000 lidí měla být snížena na maximálně 5000. Do mírumilovné komunity dorazily bagry, které z množství červených domečků nezanechaly nic víc než suť ze dřeva a skla, spousta obyvatel pak byla odvezena autobusy neznámo kam, píše BBC.

Foto: Profimedia.cz

Buddhistická akademie v centru města byla založena v roce 1980.

Návštěvníci, kteří nyní do Larung Garu zavítají, ho už proto nespatří v jeho původní rozloze a majestátu, i tak je pohled na kopce lemované červenými domky stále působivý. Je však otázkou, jak dlouho se budou moci turisté ještě nechat unášet autentickou atmosférou náboženského centra, než nadobro zmizí.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám